Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Abicko  > 2011  > květen

Prémie Otto Wichterleho za rok 2011

wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011 wichterle2011
           Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Mladí badatelé z akademických ústavů do 35 let převzali od předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše Prémie Otto Wichterleho, které mají motivovat talentované vědce k budoucí úspěšné kariéře. Prestižní ocenění převzalo ve vile Lanna 1. června 2011 celkem 23 vědců, kteří úspěšně splnili mimořádně významný vědecký úkol v některém ze specializovaných pracovišť AV ČR. Tradičně byla ve stejné profesní i věkové kategorii také udělena Cena časopisu 21. století spojená s prémií 100 000 korun. Letos ji spolu s Prémií Otto Wichterleho získal RNDr. Jan Borovička, Ph.D., který působí na dvou akademických pracovištích – Geologickém ústavu a v Ústavu jaderné fyziky. Prestižní ocenění, jež nejvýznamnější česká výzkumná instituce udělila letos již podesáté, hrdě nese jméno jednoho ze zakladatelů české makromolekulární chemie, vynálezce silonu a měkkých kontaktních čoček a prvního polistopadového prezidenta ČSAV – Otto Wichterleho (1913–1998). Návrhy na udělení Prémií Otto Wichterleho podávají ředitelé vědeckých pracovišť AV ČR po konzultaci s vědeckými radami pracovišť. Poté je posuzuje porota složená z předsedy a místopředsedů AV ČR a předsedy a místopředsedů Vědecké rady AV ČR, jež předkládá doporučené návrhy ke schválení Akademické radě AV ČR. Seznam oceněných naleznete zde.

 

lsd

 

Aktuality

2.6.2011 Čestný doktorát pro otce nově koncipované terapie maligního melanomu

 

Světově uznávaný expert a zakladatel nově koncipované terapie maligního melanomu prof. Patrick Anthony Riley obdržel 2. června 2011 ve Velké aule historické budovy Karolina Univerzita Karlova v Praze čestnou vědeckou hodnost doktor honoris causa lékařských věd. Slavnostního shromáždění se zúčastnili osobnosti akademického i politického života.

 

  2.6.2011 Ceny Společnosti pro vědy a umění

Pražská pobočka Společnosti pro vědy a umění předala již po desáté své ceny. Slavnost, jež se konala 26. května 2011 v prostorách Rytířského sálu Valdštejnského paláce, uváděla předsedkyně pražské pobočky SVU prof. Alena Morávková. Za mimořádné dílo byli oceněni reprezentanti různých uměleckých i vědních oborů. Ceny SVU 2011 získali historik prof. František Šmahel, divadelní režisérka Hana Burešová, literární vědec prof. Peter Demetz, dirigent Jiří Kout, zakladatelka českého skautingu Dana Seidlová, herec Josef Somr, malíř a grafik Jaroslav Šerých, básník Karel Šiktanc a herečka Marie Tomášová.

  31.5.2011 Kabinet studia jazyků ÚJČ AV ČR, v. v. i., připravil pro školní rok 2011–2012 nový systém jazykových kurzů

Tradiční kurzy angličtiny, němčiny a francouzštiny, kurzy angličtiny zaměřené na speciální dovednosti či znalosti a zájmovou výuku španělštiny, italštiny a arabštiny (viz přihláška všeobecné a odborné kurzy). Oblíbené přípravné kurzy k mezinárodně uznávaným zkouškám z všeobecné angličtiny:
PET, FCE, CAE, CPE a TOEFL.
O jejich kvalitě vypovídá téměř stoprocentní úspěšnost absolventů KSJ u zkoušek (viz přihláška zkouškové kurzy).

  27.5.2011 Mezinárodní konference na téma vědeckého exilu zaviněného diktátorskými režimy dvacátého století

Totalitní režimy nesnášejí svobodné intelektuální myšlení a je pro ně charakteristické, že vyhánějí vlastní vědecké kapacity. V Národním technickém muzeu na pražské Letné bylo v úterý 24. 5. zahájeno třídenní rokování historiků z celého světa Vědci v exilu a diktátorské režimy dvacátého století. Hlavní pořadatel, Kabinet dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., pozval na konferenci řadu významných českých vědců, kteří uprchli před komunistickým režimem do exilu, a v zahraničí se z nich staly uznávané vědecké kapacity, např. Josef Michl , Ivan Lefkovits nebo Olga Hudlická.

  20.5.2011 Akademie věd České republiky si připomněla významné jubileum

Před 120 lety – 18. května 1891 – se česká společnost dočkala dvou významných událostí: na Václavském náměstí v Praze byla zpřístupněna nová budova Národního muzea a zároveň se v jeho Pantheonu konalo první zasedání členů České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, která je přímou předchůdkyní dnešní Akademie věd České republiky. Významné jubileum si AV ČR připomněla 20. května 2011 v Lannově vile. Součástí programu byla také prezentace knihy Bohemia docta, která představuje celkový vývoj české mimouniverzitní vědy od počátků v humanistických učených společnostech až po transformaci Československé akademie věd na Akademii věd ČR. Publikace nedávno vyšla v Nakladatelství Academia. Výročí vzniku ČAVU se v březnovém čísle Akademického bulletinu věnovala v článku Česká akademie věd a umění po stu a dvaceti letech dr. Magdalena Pokorná z Historického ústavu AV ČR.

  19.5.2011 Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě

V prostorách Strahovského kláštera, nejstaršího premonstrátského kláštera v Česku, vyhlásila 19. května 2011 porota tři vítězky pátého ročníku Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě, které si díky svým vynikajícím projektům rozdělí stipendium (letos navýšené na 250 000 Kč) v hodnotě 750 000 korun.

  18.5.2011 Fotoreportáž ze setkání bývalých pracovníků KAV a SSČ AV ČR

V malebných prostorách Lannovy vily, která sídlí v rezidenční čtvrti Bubeneč v Praze 6, se 17. května 2011 setkali bývalí zaměstnanci Střediska společných činností AV ČR a Kanceláře Akademie věd ČR. Ze setkání vám přinášíme fotoreportáž.

  18.5.2011 Nenechte se zmýlit, chemie není nuda

Poopravit renomé jednomu z nejméně oblíbených předmětů (podle posledních průzkumů tíhne k chemii jen každý třetí student) se 18. května 2011 pokusil Michael Londesborough, oblíbený popularizátor z Ústavu anorganické chemie AV ČR a spoluautor týdeníku o vědě Port, který připravuje Česká televize.

  17.5.2011 Akademie věd uzavřela dohodu s francouzským Národním centrem vědeckého výzkumu

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a zástupkyně ředitele odboru pro mezinárodní spolupráci francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS) Franceska Grassi podepsali 16. května 2011 dohodu o vědecké spolupráci obou institucí. Smlouva navazuje na dlouholetou a úspěšnou spolupráci AV ČR s CNRS, která se v minulosti projevila v mnoha výzkumných projektech, a navíc představuje nové formy kooperace.

  16.5.2011 Prezident Václav Klaus navštívil stánek Nakladatelství Academia

V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti v Holešovicích se pod záštitou ministra kultury ČR Jiřího Bessera a primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody koná ve dnech 12.–15. května 2011 tradiční knižní veletrh Svět knihy. Ujít by si jej neměli nechat především příznivci arabského literatury – leitmotivem již 17. ročníku největší knižní akce v Česku je totiž literatura arabského světa, zejména Saúdské Arábie, která v rámci kulturní prezentace své země nabízí mj. výstavy vědeckých objevů či ukázky arabské kaligrafie a umění. To vše v saúdských stanech, které odrážejí tradiční saúdský životní styl.

  13.5.2011 Den dětí na zámku v Liblicích

Zámek Liblice zve na oslavu Dne dětí 29. května 2011 od 13:00 hod., kterou doprovází bohatý program pro děti i dospělé. 

  13.5.2011 Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český

Mezi mnohé úkoly České akademie věd a umění patřila již v počátcích její existence příprava výkladového slovníku národního jazyka. V roce 1906 podal prof. František Pastrnek s lexikografem Františkem Š. Kottem a prof. Josefem Zubatým návrh na zahájení přípravných prací. K posouzení návrhu vznikla komise III. třídy Akademie, jejíž úsilí vyvrcholilo před sto lety založením Kanceláře Slovníku jazyka českého. Ústav pro jazyk český AV ČR ve spolupráci s Národní knihovnou ČR uspořádal u příležitosti významného jubilea svého předchůdce a zároveň nejstaršího akademického pracoviště výstavu Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český, jejíž vernisáž se uskutečnila 5. května 2011 v prosluněných prostorách výstavní chodby Národní knihovny za přítomnosti předsedy AV ČR prof. Jiří Drahoše a ředitele ÚJČ AV ČR doc. Karla Olivy.

  12.5.2011 Čeští vědci publikovali v časopise Nature

V prestižním časopisu Nature vyšel 12. května 2011 článek Evoluce a metabolický význam močovinového cyklu u fotosyntetických rozsivek, na jehož vzniku se podíleli vědečtí pracovníci Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR, v. v. i., doc. Miroslav Oborník z katedry molekulární biologie PřF JU a Parazitologického ústavu BC AV ČR, v. v.i., a dr. Aleš Horák z PaÚ BC AV ČR. v. v. i.

  11.5.2011 Vědci v exilu a diktátorské režimy dvacátého století

Ve dnech 24.–26. května se uskuteční v pražském Národním technickém muzeu mezinárodní konference Vědci v exilu a diktátorské režimy dvacátého století, jejímž hlavním pořadatelem je Kabinet dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i. Symposium se zaměří na neblahý vliv nacistického a komunistického režimu na vědu a výzkum nejen v někdejším Československu, ale v celé Evropě v letech 1918–1989.

  11.5.2011 Pražské geotechnické dny 2011

V hlavní budově Akademie věd ČR se ve dnech 9.–10. května 2011 konaly Pražské geotechnické dny, které pod patronací Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR spolupořádají ARCADIS Geotechnika, a. s., Czech and Slovak National Committee of the ISSMGE ve spolupráci s Českou geotechnickou společností ČSSI.

  11.5.2011 CENAKVA zahájí svou činnost

Při příležitosti zahájení činnosti Jihočeského výzkumného centra akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a oslav 90. výročí založení Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického (VÚRH) se ve Vodňanech 18. května 2011 v prostorách AJG a zámku Hluboká nad Vltavou uskuteční slavnostní setkání. Oslavy navážou na workshop Diversification in Inland Finfish Aquaculture (DIFA), který pořádá FROV JU v Písku ve dnech 16. – 18. 5. 2011.

  5.5.2011 Chemie potkává biologii

Symposium Chemie potkává biologii, které pořádá Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, po svém slavnostním zahájení na zámku v Průhonicích (pracoviště Botanického ústavu AV ČR) pokračovalo 5. května 2011 v Ballingově sále Národní technické knihovny.

  4.5.2011 Čtvrt století od publikace objevu unikátní skupiny chemických látek

Setkáním na zámku v Průhonicích za účasti klíčových osobností v oblasti výzkumu a vývoje antivorových látek, belgické velvyslankyně v Praze, zástupkyně amerického velvyslanectví, představitelů Akademie věd ČR i univerzit započalo symposium Chemie potkává biologii pořádané Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR. Byla to nejen příležitost čtvrtstoletí od zveřejnění objevu nových antivirotik, ale i životní jubilea všech tří jejich "duchovních otců", které symposium provázejí. Objevitel nové skupiny látek Antonín Holý z ÚOCHB slaví letos 75. narozeniny, jeho blízký spolupracovník prof. Erik de Clercq z Katolické univerzity v belgické Lovani se dožívá 70 let a John Martin, ředitel firmy Gilead Sciences, která antivirotika vyrábí, má letos šedesátiny.

  4.5.2011 Pozvánka na přednášku Explaining Differences in Teacher Effectiveness

Ve čtvrtek 12. května 2011 od 17:00 hod. se v budově CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1 uskuteční přednáška prof. Rivkina (Amherst College) na téma Explaining Differences in Teacher Effectiveness. Pozvánku naleznete zde.

  3.5.2011 Nejlepší články časopisu Živa za rok 2010

Neorenesanční Lannova vila hostila 2. května 2011 tradiční setkání časopisu Živa s autory nejlepších článků za uplynulý rok. Podle šéfredaktorky nejstaršího českého přírodovědeckého časopisu Jany Šrotové vychází Živa především díky autorům, kteří jako svou stavovskou čest cítí potřebu seznamovat čtenáře s výsledky své práce, byť je pro ně stále složitější najít si čas na psaní populárně-odborných článků. Přírodní vědy Živa popularizuje již od roku 1853.

 

archiv aktualit