Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Mezinárodní konference na téma vědeckého exilu zaviněného diktátorskými režimy dvacátého století

Totalitní režimy nesnášejí svobodné intelektuální myšlení a je pro ně charakteristické, že vyhánějí vlastní vědecké kapacity. V Národním technickém muzeu na pražské Letné bylo v úterý 24. 5. zahájeno třídenní rokování historiků z celého světa Vědci v exilu a diktátorské režimy dvacátého století. Hlavní pořadatel, Kabinet dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., pozval na konferenci řadu významných českých vědců, kteří uprchli před komunistickým režimem do exilu, a v zahraničí se z nich staly uznávané vědecké kapacity, např. Josef Michl , Ivan Lefkovits nebo Olga Hudlická.

exil_04.jpg francie_02.jpg exil_02.jpg exil_06.jpg  exil_01.jpg exil_05.jpg                    
        Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Sympozium pojedná neblahý vliv nacistického a komunistického režimu na vědu a výzkum nejen v někdejším Československu, ale v celé Evropě v letech 1918–1989. Mezi přednášejícími nechybí klasik studií intelektuálního exilu v období druhé světové války David Kettler, přední historik vědy Mitchell G. Ash, odborník na československý exil ve Velké Británii za druhé světové války pro oblast zdravotnictví Paul Weindling, či historik dějin vědy Dieter Hoffmann.
V úvodu konference byla veřejnosti představena encyklopedie Sto českých vědců v exilu, na jejímž zrodu spolupracovali významní čeští badatelé s editory Soňou Štrbáňovou a Antonínem Kostlánem (vyšla v Nakladatelství Academia) a jejímiž kmotry se stali Blanka Říhová a Václav Pačes. Mezinárodní konference na téma vědeckého exilu vinou diktátorských režimů dvacátého století
HaM

27.5.2011