Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Čestný doktorát pro otce nově koncipované terapie maligního melanomu

 

Světově uznávaný expert a zakladatel nově koncipované terapie maligního melanomu prof. Patrick Anthony Riley obdržel 2. června 2011 ve Velké aule historické budovy Karolina Univerzita Karlova v Praze čestnou vědeckou hodnost doktor honoris causa lékařských věd. Slavnostního shromáždění se zúčastnili osobnosti akademického i politického života.

 

„Emeritní profesor buněčné patologie University of London a ředitel Totteridge Institute for Advanced Studies, London Prof. Patrick Anthony Riley od osmdesátých let spolupracuje s Ústavem biochemie a experimentální onkologie 1. Lékařské fakulty UK. Tato dlouhá a plodná spolupráce se zrcadlí ve společných publikacích i v první světové monografii věnované melanosomům, která vyjde v nakladatelství Wiley/Blackwell v červenci 2011, uvedl v Karolinu rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl.
 

00-riley.jpg

 
Vědecká komunita uznává prof. Rileyho jako světového experta a otce nově koncipované terapie maligního melanomu, jež vychází z metabolické specifičnosti pigmentových buněk. Terapie je založena na podávání strukturních analog tyrosinu, která jsou tyrosinasou přeměňována na cytotoxické chinony.
 
Prof. Riley také založil The Quintox Group, britskonizozemskočeské sdružení expertů spojených společným zájmem o cytotoxicitu chinonů. V rámci grantu EU bylo realizováno mnoho unikátních pokusů zaměřených na reakční chování chinonů. Výsledkem bylo mimo jiné přeformulování Raper-Masonova schématu, které 50 let popisovalo sled reakcí biosynthesy melaninů chybným způsobem. Prof. Riley je dále spoluzakladatelem European Society for Pigment Cell Research a spoluzakladatelem a prvním vícepresidentem International Federation of Pigment Cell Societies.
 
Professor Patrick Anthony Riley M.B., B.S., Ph.D., D.Sc., F.I.Biol., FRC Pathol. mnoho let sdílel pracovnu s prof. Trevorem Slaterem, legendou výzkumu volných radikálů; společně publikovali sérii uznávaných článků věnovaných různým aspektům z oblasti patologického působení volných radikálů včetně jejich podílu na vzniku malignity. Formulovali také hypotézu, že tvorba radikálů defektními mitochondriemi by mohla zodpovídat za genetickou variabilitu nádorových buněk a společně vysvětlili mechanismus vzniku retrolentární fibroplasie.
 
Titul dr. h. c. od Univerzity Karlovy v minulosti obdrželi například tito významní vědci a lékaři: prof. Dr. Ing. Otto Wichterle, DrSc., prof. Günter Blobel, prof. Paul Maxime Nurse, prof. Dr. Robert F. Furchgott, prof. Torsten Nils Wiesel, M.D., prof. Dr. Ferid Murad, prof. James Dewey Watson či prof. Dr. Louis J. Ignarro.
 
Přehled udělených titulů dr. h. c. naleznete na http://www.cuni.cz/UK-112.html .
 
red
 

2.6.2011