Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Chemie potkává biologii

Symposium Chemie potkává biologii, které pořádá Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, po svém slavnostním zahájení na zámku v Průhonicích (pracoviště Botanického ústavu AV ČR) pokračovalo 5. května 2011 v Ballingově sále Národní technické knihovny.


Prof. Erik de Clecq s prof. Antonínem Holým (vlevo)

Antonín Holý začal spolupracovat s Erikem de Clercqem již před 31 lety a provází je dlouholeté přátelství. Sami o sobě by však nemohli svůj výzkum dotáhnout až k nesmírně drahé výrobě léků – právě zde hraje důležitou roli John Martin.
 

biologie_a_chemie_03.jpg
Ředitel firmy Gilead Sciences John Martin 
 

Ten poprvé navštívil Prahu zrovna před 25 lety a v podvečer 5. května 2011 ve vile Lanna podpisem smlouvy potvrdil spolupráci mezi Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR a americkou firmou Gilead Sciences na dalších pět let. Smlouvu o významné finanční podpoře při výzkumu nových léků a jejich patentové ochraně podepsali zástupci ÚOCHB a firmy Gilead Sciences poprvé dne 13. července 2006 (Více čtěte v příspěvku  HLAVNÍM VÝROBKEM JE POZNÁNÍ – Špičkovou vědu ÚOCHB podpoří GILEAD.)

-red-

 

Ředitel firmy Gilead Sciences John Martin (vlevo) a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Havlas při podpisu smlouvy o prodloužení spolupráce

 


 


Jestliže se během symposia zmiňovala tři životní výročí, pak dlužno podotknout, že stejné jubileum jako John Martin slaví i ředitel ÚOCHB Zdeněk Havlas. Na snímku přebírá dárek, kterým ho po podpisu smlouvy překvapili jeho zahraniční kolegové a zároveň přátelé.

 


Součástí programu bylo přijetí účastníků symposia v rezidenci amerického ambasadora v Praze.

 

 

 

Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 
 

5.5.2011