Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

CENAKVA zahájí svou činnost

Při příležitosti zahájení činnosti Jihočeského výzkumného centra akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a oslav 90. výročí založení Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického (VÚRH) se ve Vodňanech 18. května 2011 v prostorách AJG a zámku Hluboká nad Vltavou uskuteční slavnostní setkání. Oslavy navážou na workshop Diversification in Inland Finfish Aquaculture (DIFA), který pořádá FROV JU v Písku ve dnech 16. – 18. 5. 2011.

Účast přislíbil předseda Senátu Parlamentu ČR, ministři vlády ČR, poslanci PS Parlamentu ČR a EU, zástupci ambasád v ČR, hejtman Jihočeského kraje, hosté z European and World Aqua-culture Society, zástupci rybářských a vodohospodářských podniků, univerzit a institucí a významní zahraniční hosté ze všech světadílů. 

Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) je nejmladším odborným pracovištěm Fakulty rybářství a ochrany vod JU, které vzniklo 1. 8. 2010. Jeho posláním je přispět ke zlepšení badatelských podmínek v oblasti rybářství a vodního managementu jak v České republice, tak ve střední Evropě. Centrum se soustředí do šesti prioritních oblastí výzkumu: 1. Kvalita rybího masa, 2. Technologie produkce kaviáru, 3. Inovace intenzivních metod produkce hospodářsky a sportovně významných druhů ryb, 4. Vývoj a inovace systémů kontinuálního monitoringu kvality vody, využívajících ryby a raky jako bioindikátory, s inovativními postupy v rámci managementu vodárenských nádrží, 5. Inovace sledování výskytu cizorodých látek v životním prostředí, hodnocení vlivu na exponované organismy a možnosti jejich eliminace v čistírenských procesech, 6. Budování a využití systematické základny znalostí pro vývoj experimentálních technik.

Fakulta rybářství a ochrany vod JU je nejkomplexnějším pracovištěm svého druhu v Evropě, s akreditovaným bakalářským, magisterským a doktorským studiem, badatelským a aplikovaným výzkumem, s habilitačními a profesorskými právy v oblasti rybářství a ochrany vod. Fakulta má k dispozici experimentální zázemí pro studium a výzkum akvakultury, hydrobiologie, toxikologie, nemocí ryb, reprodukce, genetiky, chovu ryb a raků a také unikátní rybářskou knihovnu. Nejmladší fakulta JU byla založena k 1. 9. 2009. Tvoří ji Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech (VÚRH), Ústav akvakultury v Českých Budějovicích (ÚA) a od 1. 8. 2010 nové Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA). Děkanem fakulty je prof. Otomar Linhart.

Více naleznete na http://www.jcu.cz/public-relations/informace-pro-media-tiskove-zpravy-rok-2011/ .
 

11.5.2011