Z monitoringu tisku

Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Čeští vědci publikovali v časopise Nature

V prestižním časopisu Nature vyšel 12. května 2011 článek Evoluce a metabolický význam močovinového cyklu u fotosyntetických rozsivek, na jehož vzniku se podíleli vědečtí pracovníci Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR, v. v. i., doc. Miroslav Oborník z katedry molekulární biologie PřF JU a Parazitologického ústavu BC AV ČR, v. v.i., a dr. Aleš Horák z PaÚ BC AV ČR. v. v. i.

Rozsivky jsou mikroskopické řasy se sekundárním červeným plastidem, které jsou zodpovědné za 25% fotosyntézy na Zemi; mají tedy primární produkci srovnatelnou se všemi tropickými pralesy dohromady. Rozsivky tvoří velmi pevnou křemíkovou schránku, která je chrání proti predátorům. V průběhu sekvenace genomu rozsivky Thalassiosira pseudonana byla odhalena přítomnost močovino-ornitinového cyklu v těchto eukaryotických fototrofech. Tato metabolická dráha byla dosud známá jen ze živočichů, kteří ji používají k vyloučení přebytečného dusíku z těla. Rozsivky obsahují zjevně starší verzi této dráhy, používají ji ovšem k jinému účelu, než my, živočichové. Rozsivková dráha výrazně ovlivňuje rychlost metabolismu dusíku a tím i schopnost těchto řas rychle reagovat na zdroje dusíku. Navíc se ukázalo, že močovino-ornitinový cyklus je překvapivě úzce propojen s celkovým metabolismem buňky a jeho vyřazení vede k zastavení syntézy některých aminokyselin a částečně i Krebsova cyklu. Naše práce spočívala v analýze klíčového genu pro enzym karbamoylfosfát syntázu, který, mimo jiné, dodává vstupní substrát do močovinového cyklu. V rozsivkách jsou stejně jako v živočiších dvě verze tohoto genu. Zjistili jsme, že se objevily díky dvěma po sobě jdoucím genovým duplikacím a že jejich evoluční historie je velmi složitá. Naše výsledky naznačují, že dnes obecně přijímaná koncepce původu chromalveolát v organismech příbuzných rostlinám, je pravděpodobně chybná. Přítomnost typicky živočišné metabolické dráhy v těchto sekundárních řasách naznačuje jejich možnou příbuznost s jednobuněčnými předchůdci živočichů.
Allen AE, Dupont CL, Oborník M, Horák A, Nunes-Nesi A, McCrow JP, Zheng H, Johnson DA, Hu H, Fernie AR, Bowler C (2011) Evolution and metabolic significance of the urea cycle in photosynthetic diatoms. Nature 473, 203-207.

Nature: http://www.nature.com/nature/journal/v473/n7346/full/nature10074.html


Více na : http://www.jcu.cz/public-relations

  

12.5.2011