Kalendář akcí

Dnes < 2011 >  < červenec > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Fröhlichovo sympozium: Elektrodynamická aktivita živých buněk

1.7.2011 - 3.7.2011

 

Elektrodynamické děje v buňkách dosud tvoří tu méně probádanou oblast biofyziky. Současný vývoj však naznačuje, že se jedná o perspektivní cestu výzkumu základní buněčné biofyziky. Touto problematikou se v minulosti zabývalo i osm ročníků pražských Fröhlichovských sympozií. Devátý ročník s názvem EDALC11, Electrodynamic Activity of Living Cells, jehož organizaci i letos zajišťuje Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i., se uskuteční ve dnech 1.–3. 7. 2011 na půdě 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
 
Cílem setkání je přivést dohromady fyziky, lékaře, biology a inženýry, aby mohli prezentovat pohled na společný problém optikou jejich vlastního oboru a navzájem se tak inspirovat čerstvými myšlenkami. Mezi ty nejnovější patří elektrodynamická hypotéza maligní transformace buněk, nové radiofrekvenční metody diagnostiky rakoviny i kvantové výpočty na biologických strukturách.
 
Organizátoři očekávají přibližně 100 účastníků z celého světa, kteří přednesou na 80 příspěvků. Ze světově respektovaných osobností přislíbili účast např. Jack Tuszynski (Kanada) s přednáškou o elektrostatických vlastnostech proteinů buněčného skeletu a jejich významu pro cílenou vazbu medikamentů, dále Gerald H. Pollack (USA), jenž se zabývá organizací molekul vody na hydrofilních površích, které tvoří nedílnou součást všech buněk, Anirban Bandyopadhyay (Japonsko) prezentující experimentální zjištění balistické vodivosti mikrotubulů, částí buněčného skeletu, v pokojové teplotě nebo např. Stuart Hameroff (USA) s provokativní teorií fyzikálního pozadí funkce lidského vědomí. Tuzemské vědce zastupuje především skupina Jiřího Pokorného (AV ČR), jež se ve svých příspěvcích zaměří např. na změny fyzikálních mechanismů v nádorových buňkách způsobené dysfunkcí mitochondrií a na elektrické pole generované supramolekulárními strukturami buněčného skeletu. Podrobnosti o programu sympozia, sborník abstraktů a další informace lze nalézt na stránkách http://edalc11.ufe.cz.
 

28.6.2011

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast