Socioekonomie bydlení

Vedoucí oddělení:

Členové oddělení Socioekonomie bydlení se věnují základnímu i aplikovanému výzkumu z oblasti bydlení a bytové politiky. Při výzkumné činnosti kombinují metodologické postupy sociologie a ekonomie. Uplatňují inovativní přístupy experimentální a behaviorální ekonomie, ekonomické sociologie a ekonomie blahobytu. Analyzují trhy bydlení a jejich aktéry, ceny bydlení, postoje k bydlení, bytovou politiku a bytové systémy u nás i v zahraničí. Výsledkem jsou nejen publikace monografií a statí v domácích a zahraničních impaktovaných vědeckých časopisech, ale i spolupráce při zavádění konkrétních nástrojů bytové politiky, tvorba cenových indexů a map a další aplikace v soukromé i veřejné sféře.

 

Probíhající projekty:

Sociální nerovnosti a tržní rizika vyplývající ze spotřeby bydlení. Aktuální a žádoucí reakce fiskální a monetární politiky státu (2009 – 2011, Ing. Mgr. Martin Lux)

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit (2007 – 2011, Ing. Mgr. Martin Lux)

Vydané publikace:

Lux M., P. Sunega, M. Mikeszová, T. Kostelecký. 2008. Standardy bydlení 2007/2008: Faktory vysokých cen vlastnického bydlení v Praze. Praha : Sociologický ústav AV ČR.

 

Lux, M., P. Sunega 2007. Housing allowances in the Czech Republic in comparative perspective. Pp. 239-264 in Kemp, P. (ed.). Housing Allowances in Comparative Perspective. Bristol: Policy Press.

 

Lux, M., P. Sunega, M. Mikeszová, J. Večerník, F. Matyáš 2006. Analýza opatření bytové politiky směřujících k podpoře flexibility práce v ČR. 1. díl – teoretický úvod. Praha : Sociologický ústav AV ČR.

 

Lux, M., P. Sunega, M. Mikeszová, J. Večerník, F. Matyáš 2006. Analýza opatření bytové politiky směřujících k podpoře flexibility práce v ČR. 2. díl – výsledky empirických šetření. Praha : Sociologický ústav AV ČR.

 

Kontakt: tel.: +420 222 221 655, 210 310 225, e-mail: Martin.Lux@soc.cas.cz; http://seb.soc.cas.cz/

verze pro tisk seznam všech oddělení
www odkazy galerie