SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

 

Den země s Akademií věd 2011

 

ceny Academia

 

 

Připravované akce

Důležité odkazy

Mladí vědci představili své první výsledky

V pondělí 11. dubna 2011 se v Brně uskutečnila 1. studentská vědecká konference projektu Otevřená věda II. Do Ústavu přístrojové techniky AV ČR se sjeli nejen stážisté Otevřené vědy, ale také jejich lektoři, pedagogové, spolužáci a rodiče. Cílem konference bylo setkání studentů s kolegy z oboru a představení jejich prací ze stáží veřejnosti.

Před zaplněným přednáškovým sálem zaznělo celkem 42 příspěvků z přírodovědných oborů.

 
Program konference byl rozdělen do čtyř sekcí. V dopoledním programu se posluchači seznámili s příspěvky z biologie a chemie.  Biologickou sekci moderoval RNDr. Michal Vinkler z Oddělení populační biologie Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Zaznělo celkem 14 příspěvků, z nichž se posluchači mohli dozvědět více např. o analýze lidského genomu a hledání spojení s rakovinou, o genetické variabilitě hlodavců, o lovu genetických chimér či o biofotonech. Knižní odměnu z edice Nakladatelství Academia si odnesla studentka Eliška Gruberová za příspěvek „ Inhibice buněčných signálních drah jako způsob protinádorové terapie“.
 
Druhou část dopoledního programu, sekci chemie, moderoval RNDr. Vlastimil Vyskočil, Ph.D., z katedry analytické chemie Univerzity Karlovy v Praze. Stážisté si připravili sedm prezentací z chemie a jednu z  geologie. Mezi příspěvky o přípravě nanočástic kovů, možnostech analýzy buněk kapilární elektroforézou či sledování poškození DNA v podmínkách oxidačního stresu nakonec zvítězila prezentace Anety Huškové právě z oboru geologie s tajuplným názvem „ Konodonti (Conodonta)“.
 
V odpolední sekci zazněly příspěvky z fyziky, matematiky, informatiky a techniky. Fyzikální sekci uvedl a moderoval RNDr. Antonín Fejfar, CSc., z Oddělení tenkých vrstev a nanostruktur Fyzikálního ústavu AV ČR.  Zazněly v ní rozmanité příspěvky z oblasti biofyziky jako např. „Dopplerovské metody měření rychlosti průtoku krve“, ale také třeba astrofyziky „Veřejná data observatoře Pierra Augera“. Zvítězil příspěvek Jana Kotka „Analýza emisních profilů čar Hα a Hβ velké sluneční erupce z 28. října 2003“.
 
Závěrečná sekce matematických a technických věd byla tematicky nejpestřejší. Dozvěděli jsme se, jak se dá líně vyhodnocovat bitmapová grafika, jaké existují prostředky bezpečnostního průmyslu a jak se dají využít při ochraně obyvatelstva, jak vznikají matematické investiční modely. Garantem a moderátorem byl doc. RNDr. Michal Krupka, Ph.D., z katedry informatiky Univerzity Palackého v Olomouci. Knižní odměnu si odnesl Petr Pecha za příspěvek „Tvorba mapy prostředí v paměti robota“.
 
Jedním z lektorů stáží Otevřené vědy II byl i doktor Michal Vinkler, kterýkonferenci zhodnotil takto: „Z vysoké kvality příspěvků prezentovaných na této studentské konferenci je dobře vidět, že zapojení talentovaných studentů středních škol do výzkumu prováděného  
v ústavech Akademie věd ČR a na vysokých školách je perspektivním způsobem, jak u mladých lidí vzbudit zájem o vědu a usnadnit jim kontakt se světem výzkumu a vývoje. Ačkoliv to nemusí být na první pohled zřejmé, právě nadšení a zájem jsou nesmírně důležité. Soustavné a systematické zvyšování kvalitních znalostí a praktických dovedností studentů již od samého počátku jejich profesní dráhy totiž může v dlouhodobém horizontu výrazně zlepšit konkurenceschopnost České republiky v mezinárodním měřítku.“
 
S prvními výsledky prací talentovaných středoškoláků se zájmem o vědu a výzkum se můžete seznámit také vy. Budou shrnuty ve sborníku prezentací z 1. studentské vědecké konference, který bude zveřejněn na webových stránkách projektu Otevřená věda II v nejbližších dnech.

Fotografie z konference si můžete prohlédnout v naší fotogalerii .
 

15.4.2011

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast