Z monitoringu tisku

Světový úspěch českých vědců: Naděje na účinný lék nejen pro ohrožená srdce

Objev černých děr v nejstarších galaxiích

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

Putovní výstava – Z Fotoarchivu Akademického bulletinu 2008–2010

plakat_mazanka.jpg

Abicko  > 2009  > květen  > Obálka

Nové knihy

SAVONAROLA A FLORENCIE
Jeho působení a estetické názory

Dominikánský kazatel Girolamo Savo­na­rola (1452–1498) svůj politický i nábo­ženský boj a boj s pestrobarevnou florentskou kulturou na závěr quattro­centa prohrál, jeho kázání a síla osob-nosti přesto stvořily legendu, na niž museli v následujících letech a staletích reagovat jak nejvyšší církevní hodnos­táři a vládci Florencie, tak záalpští církevní reformátoři a do jisté míry i italští umělci. První část monografie je zaměřena na Savonarolův životopis na pozadí Floren­cie 2. poloviny 15. století a vývoj jeho teologických názorů. Druhá část se týká jeho estetických názorů – Savonarolava pojetí uměleckého díla, projevů ikono­klasmu, vlivu jeho úvah na dobové italské výtvarné umění – a vztahu české reformace k Savonarolavě tvorbě.
Chlíbec, J., Černušák, T., Artefactum, Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i., Praha 2008. Vydání 1.
SAVONAROLA A FLORENCIE

DO PŮLNOCI ČASU DOST
Životní osudy Ctibora Rybára, kterého mnozí znají jako autora průvodců po Praze a různých pragensií, byly spletité a dramatické. Vrací se k nim ve svých vzpomínkách, jež zachycují dobu před druhou světovou válkou, období holo­caustu, útěk za hranice a další osudy, především však boj o přežití.
Rybár, C., edice Paměť, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
DO PŮLNOCI ČASU DOST

SLOVA A PRAVIDLA
Složky jazyka
Jak funguje jazyk? Jak se děti učí ma­teřštině? Proč mají jazyky tolik zvlášt­ností a nepravidelností? Kde je v mozku centrum řeči? Jsou si v zásadě všechny jazyky podobné? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá ve Slovech a pravid­lech Steven Pinker.
Pinker, S., edice Galileo, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
SLOVA A PRAVIDLA

MALÍŘOVY DOPISY
Dopisy Františka Doležala (malíře, gra­fika, publicisty a výtvarného teoretika) odkazují k příběhu jednoho z těch, pro něž byl život „tvrdší než kamení“. S tím vědomím je nutno dopisy číst, protože doba prožitá před válkou – před dopisy – určila jeho zorný pohled a utvářela názor na svět a společnost, kterou i on chtěl přeměnit.
Doležal, F., Cherm, Praha 2008. Vydání 1.
MALÍŘOVY DOPISY

GAIA VRACÍ ÚDER
Proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo

Gaia je živá Země, která se sama reguluje. Lidé Zemi využívají po tisíciletí, aniž by přemýšleli, co je to bude stát, a tím Zemi škodí. Země se otepluje a mění se klima, zdroje energií se vyčerpávají. Lidstvo je na pokraji zničení Země i sebe sama. Je nejvyšší čas udělat krok správným směrem a Zemi i lidstvo zachránit.
Lovelock, J., edice Galileo, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
GAIA VRACÍ ÚDER

VETCHÉ STÁŘÍ, NEBO ZRALÝ VĚK MOUDROSTI?
Sborník příspěvků z 28. ročníku sym­po­zia k problematice 19. století, které pořá­dala na přelomu února a března 2008 Filozofická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Archivem města Plzně, přináší téměř tři desítky příspěvků na téma fenoménu stáří.
Hojda, Z., Ottlová, M., Prahl, R., Academia, Praha 2009. Vydání 1.
VETCHÉ STÁŘÍ, NEBO ZRALÝ VĚK MOUDROSTI?