Z monitoringu tisku

Světový úspěch českých vědců: Naděje na účinný lék nejen pro ohrožená srdce

Objev černých děr v nejstarších galaxiích

Hledají se tisíce vědců pro pět nových obřích "Sazka Aren" české vědy

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

Putovní výstava – Z Fotoarchivu Akademického bulletinu 2008–2010

plakat_mazanka.jpg

Lidská práva v krizi

Hospodářská krize začíná mít dopad na naplňování lidských práv nejen ve světě, ale i v České republice. Česká koalice Social Watch proto ve spolupráci s Centrem globálních studií (společné pracoviště Filosofického ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy) uspořádala 1. dubna 2009 seminář při příležitosti prvního českého vydání mezinárodní zprávy Social Watch, která pojednává o aktuálním stavu sociálních práv a práv žen.

Mezinárodní zpráva Odpověď zní: lidská práva obsahuje národní a mezinárodní srovnání statistických údajů o ekonomické, politické, sociální a lidskoprávní situaci a také o dopadech ekonomické krize. Organizace Social Watch je mezinárodní lidskoprávní síť, která vznikla v roce 1995 a v současnosti k ní patří více než 700 organizací ze 70 zemí světa. Ustavila se s cílem nezávislého sledování dodržování závazků přijatých na konferenci Organizace spojených národů o sociálním rozvoji v roce 1995 a Konferenci o ženách v témže roce. Na těch­to konferencích odborníci poprvé definovali odstranění chudoby a rovnost pohlaví jako společný celosvětový cíl. Social Watch vydává každoroční výroční zprávy o vývoji a nedostatcích v boji proti chudobě a za rovnost mužů a žen (většina lidí žijících v chudobě jsou ženy). Výroční zprávy se staly první stálou monitorovací iniciativou v oblasti sociálního rozvoje a rovnosti pohlaví na národní úrovni a poprvé spojily tato dvě témata v nadnárodním měřítku.

Zprava: Marek Hrubec z Centra globálních studií, Tomáš Tožička z organizace Česko proti chudobě a Roberto Bissio z Ústavu pro třetí svět
Zprava: Marek Hrubec z Centra globálních studií, Tomáš Tožička z organizace Česko proti chudobě a Roberto Bissio z Ústavu pro třetí svět

Propojení národních a globální úrovně hraje významnou roli rovněž při vytváření indexů a statistických srovnání, které poskytují srovnatelné mezinárodní informace a makroperspektivu a zároveň nabízejí údaje o situaci v jednotlivých zemích. Social Watch vytvořila alternativní ukazatele pro měření vývoje (zlepšování nebo zhoršování) situace v oblasti rovnosti mužů a žen (Gender Equity Index) a uspokojování základních lidských potřeb (Basic Capability Index – BCI). Výroční zpráva Social Watch se stala standardním zdrojem informací jak pro nevládní organizace a politickou sféru, tak pro akademické kruhy. Social Watch úzce spolupracuje s OSN a v současné době se také podílí na práci Komise expertů OSN, jež pod vedením Josefa Stiglitze analyzuje globální hospodářskou krizi a navrhuje reformy mezinárodního monetárního a finan­čního systému.

Social Watch
Obě fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Semináře, který se při příležitosti českého vydání zprávy konal v Centru globálních studií, se jako hlavní host zúčastnil koordinátor celé mezinárodní sítě Social Watch Roberto Bissio z Ústavu pro třetí svět (Montevideo, Uruguay). Ve svém příspěvku zdůraznil tezi, kterou napsal v úvodu zprávy – v úsilí o rozvoj a při řešení globální ekonomické krize musí být „lidská práva výchozím bodem a nikoli nějakým vzdáleným budoucím cílem“. Proto je zapotřebí, aby opatření přijímaná při řešení krize neopomíjela situaci chudých a žen ve světě. Krize může být šancí, pokud se podaří nastavit globální politickou a ekonomickou architekturu spravedlivěji, než tomu bylo dosud.

TOMÁŠ TOŽIČKA, Česko proti chudobě,
JIŘÍ SILNÝ, Ekumenická akademie,
MAREK HRUBEC, Centrum globálních studií při FLÚ AV ČR, v. v. i., a FF UK,
a Hana Maříková, Oddělení gender a sociologie SOÚ AV ČR, v. v. i.