Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Čtvrtý světový kongres o ochraně orchidejí v Česku

Orchideje jsou druhově nejbohatší čeledí rostlinné říše. Díky svým specifickým nárokům je však většina jejich druhů dnes ohrožena vyhynutím. V tropech je to většinou způsobeno zánikem jejich stanovišť – především tropických deštných lesů, zatímco v našich podmínkách jde často navíc i o nadměrné hnojení a obecně příliš intenzivní zemědělskou výrobu, kvůli které z naší krajiny původní druhově bohaté orchidejové louky často nenávratně mizí. Díky atraktivitě a vysoké ohroženosti této čeledi jsou otázky ochrany a přežití jednotlivých druhů orchidejí často diskutovány mezi vědci na celém světě. Jejich vrcholným setkáním bývá jedenkrát za tři až čtyři roky Světový kongres o ochraně orchidejí.

orchideje_07.jpg
  Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

První z nich, který se konal v australském Perthu v roce 2001, byl následován neméně úspěšnými kongresy v Sarasotě na Floridě (USA) v roce 2004 a v San José (Kostarika) v roce 2007.

orchideje_01.jpg

České republice byla dopřána čest pořádat čtvrtý v pořadí, který se uskutečnil v nádherném prostředí hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou ve dnech 30. 5.–3. 6. 2011, pod záštitou Centra pro výzkum biodiverzity, Centra pro výzkum globální změny AV ČR a Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Více se dočtete na http://www.iocc4.cz/.

orchideje_04.jpg

orchideje_03.jpg

orchideje_12.jpg

 



 

8 Jun 2011