Kalendář akcí

Today < 2011 >  < August > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

David Cameron navštívil pracoviště Akademie věd

Britský premiér David Cameron společně s předsedou vlády Petrem Nečasem navštívili dvě špičkové infrastrukturní laboratoře Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. V doprovodu předsedy AV ČR Jiřího Drahoše a ředitele Ústavu fyziky plazmatu Petra Křenka si nejprve prohlédli jednu z největších laserových laboratoří ve střední a východní Evropě PALS (Prague Asterix Laser System).

 

 

Tato laboratoř je společným pracovištěm s vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR a zabývá se zejména výzkumem interakce intenzivního laserového záření s hmotou, vytvářením laserového plazmatu a horké husté hmoty soustředěnými paprsky s extrémní intenzitou záření a dále vývojem a aplikacemi plazmových rentgenových laserů. Pracoviště PALS je zapojeno do celoevropské sítě laserových laboratoří LASERLAB-EUROPE, ve které jedním z nejvýznačnějších partnerů je britská Rutherford Appleton Laboratory. Úspěšná existence laboratoře PALS nemalou měrou přispěla k rozhodnutí postavit v ČR nejvýkonnější laser na světě ELI Beamlines. 
 
Přítomní odborníci dále představili návštěvě i projekt ELI Beamlines, jehož nositelem je Fyzikální ústav AVČR a na kterém se významně podílejí i britští vědci. „Britský podíl byl nezanedbatelný už v takzvané přípravné fázi, která trvala tři roky. Kde se rozhodovalo o umístění tohoto centra, kde se rozhodovalo o vědecké náplni centra, tam byl britský podíl jeden z nejvýznamnějších, vedle dalších zemí, jako je Německo, Francie, Itálie, Řecko“ řekl prof. Vlastimil Růžička z Fyzikálního ústavu AV ČR.
 
Poté premiéři s doprovodem navštívili nedávno dokončenou laboratoř tokamaku COMPASS. Výzkum na tokamaku je zaměřen na vybrané problémy související s dlouhodobým celosvětovým úsilím o realizaci řízené termojaderné fúze, která představuje prakticky nevyčerpatelný a ekologicky přijatelný budoucí zdroj energie. Ten je založený na slučování jader lehkých atomů. Tokamak COMPASS získal ústav na doporučení EURATOM právě z britského Culham Center for Fusion Energy nedaleko Oxfordu. Zařízení bylo významně zmodernizováno a je s ním počítáno jako s jedním z klíčových zařízení pro výzkum doprovázející budování mezinárodního tokamaku ITER. Výzkum řízené termojaderné fúze, představující ekologicky přijatelný zdroj energie, je v centru celosvětové pozornosti.
 
David Cameron se zajímal o česko-britskou spolupráci ve výzkumu. Velmi dobře si uvědomuje dopady jeho dopady na konkurenceschopnost ekonomiky a dobře se orientuje v oblasti financování vědy.
 

na fotce zleva: vedoucí oddělení Tokamak ÚFP RNDr. Radomír Pánek, PhD., britský premiér David Cameron, premiér ČR Petr Nečas

  
Foto: ČTK
Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR
 

24 Jun 2011

Search

All intranet Current section