Kalendář akcí

Dnes < 2011 >  < srpen > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Diskusní fórum Věda, vzdělávání a průmysl v 21. století

Pod názvem „Věda, vzdělávání a průmysl v 21. století“ se ve středu 20. července konalo diskusní fórum v prostorách pražského Velkopřevorského mlýna. Akci zorganizovala společnost Fosfa, jejíž generální ředitel Ing. Ivan Baťka se společně s hlavním hostem mítinku, předsedou AV ČR prof. Jiřím Drahošem, ujal moderátorské role.

Smyslem setkání významných vědců, pedagogů i průmyslníků bylo upozornit na současné problémy v oblastech, kde profesně působí, a v názorové výměně nastínit možná východiska a řešení.
 
Pozvání přijala i řada dalších významných osobností, mezi nimi např. prof. Milan Zelený z Fordham University v New Yorku, náměstek MPO ČR Ing. Martin Tlapa, vrchní ředitel sekce pro vědu a výzkum MŠMT ČR RNDr. Jan Hrušák, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl, rektor VŠCHT doc. Josef Koubek, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR RNDr. Zdeněk Havlas, technický ředitel společnosti Tos Hulín prof. Jiří Marek či generální ředitel společnosti Continental Automotive Systems Czech Republic prof. Zdeněk Przybyla.
 
Jsem přesvědčen o tom, že nejlepší cestou k podpoře inovací, zejména technologických, je vědecká excelence. To znamená, že to nejlepší, co můžeme udělat pro zajištění konkurenceschopnosti ČR v dlouhodobém horizontu, je především podpora kvalitního výzkumu. To lze nejlépe dokumentovat na již klasických příkladech výzkumu, který vedl k nečekaným aplikacím až po mnoha letech. Je nesporné, že ony skutečně průlomové inovace jsou produkty mnohdy zcela teoretického výzkumu,“ zdůraznil ve svém vystoupení prof. Jiří Drahoš.
 
Hlavní diskutovaná témata se týkala role státu, univerzit a podniků ve výzkumu, vědě a vzdělávání, vztahu politiky k těmto oblastem či otázky konkurenceschopnosti a měření kvality vědeckých institucí a vysokých škol.
 
Get the Flash Player to see this player.
fileType=singleRemCont url=/var/voxdata/OAT/veda_vzdelani_21.stol.flv iurl=/miranda2/m2/sys/galerie-obrazky/video_nahled/foto_1.jpg width=400 height=280 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

20.7.2011

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast