Academia 

Video pro média

Get the Flash Player to see this player.
 

Předávání ocenění Akademická prémie 2011

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Archeolog prof. T. Durdík získal prestižní cenu Europa Nostra

Významné pocty v oblasti památkového výzkumu a péče se dostalo profesoru Tomáši Durdíkovi z Archeologického ústavu AV ČR. Podle oznámení Evropské komise a sdružení Europa Nostra je totiž mezi 27 vítězi Ceny Evropské unie pro kulturní dědictví / ocenění Europa Nostra pro rok 2011. Profesor Tomáš Durdík uspěl ve třetí kategorii „Mimořádné úsilí“.

 

Slavnostní předání cen se uskuteční dne 10. června 2011 v sále Concertgebouw v Amsterdamu za přítomnosti Androully Vassiliou, evropské komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, a Plácida Dominga, světoznámého tenora a předsedy sdružení Europa Nostra. Šest ze sedmadvaceti vítězných projektů obdrží při této příležitosti hlavní cenu za nejvýraznější počiny v oblasti ochrany kulturního dědictví pro rok 2011.
 
Podle sdělení Mgr. Jany Maříkové-Kubkové, Ph.D., z Archeologického ústavu AV ČR se tisková konference spojená se slavnostní prezentací mimořádného úspěchu profesora Durdíka uskuteční v Praze až na podzim.
 
„Toto významné ocenění pro mě pochopitelně představuje velkou čest, radost a uznání evropského přínosu práce. Jeho význam lze spatřovat ve dvou rovinách. Prvou z nich je fakt, že takto vysoké, resp. nejvyšší možné uznání přichází do oblasti humanitních věd a péče o kulturní dědictví, tedy do oblasti, která v současných nelehkých podmínkách české vědy a péče o kulturní dědictví nepatří mezi prioritní a příliš podporované. Druhou představuje oficiální vyjádření uznání přínosu českého kastellologického bádání, zvaného též někdy v Evropě česká škola,“ reagoval dnes profesor Durdík na naši otázku, jak si ceny Europa Nostra váží. Jak dále zdůraznil, cenu je třeba chápat nejen jako ocenění jeho osobního přínosu, ale celého tohoto směru bádání a zacházení s kulturním dědictvím, který je v Evropě v současnosti považován – díky své komplexnosti a metodickým přístupům – stále za jeden z vůdčích.
 
Všech 27 vítězů bylo vybráno z téměř 140 předložených projektů z 31 zemí. Konečným výběrem byly pověřeny poroty složené z nezávislých odborníků z celé Evropy. Každý ze šesti laureátů hlavní ceny obdrží 10 000 eur a pamětní plaketu za vítěznou budovu nebo cenu za vítězný projekt.
 
Ceny jsou udělovány s podporou programu EU „Kultura“, který od roku 2007 přispěl na spolufinancování projektů v oblasti kulturního dědictví částkou 26 milionů eur. V této oblasti též poskytují podporu další programy financované EU: Evropský fond pro regionální rozvoj přispívá v období 2007–2013 částkou  tři  miliardy eur na ochranu a zachování kulturního dědictví, 2,2 miliardy eur věnuje na rozvoj kulturní infrastruktury a 775 milionů na podporu kulturních služeb. Dalších 89 milionů eur bylo od roku 1998 poskytnuto prostřednictvím rámcových programů EU pro výzkum a technologický rozvoj.
 

8.4.2011

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast