Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Světový kongres o ochraně orchidejí v Česku

Orchideje jsou druhově nejbohatší čeledí rostlinné říše. Vzhledem ke specifickým nárokům je však dnes většina jejich druhů ohrožena vyhynutím. V tropech je to obvykle způsobeno zánikem jejich stanovišť – především tropických deštných lesů, zatímco v našich podmínkách jde často navíc o nadměrné hnojení a obecně příliš intenzivní zemědělskou výrobu, které způsobují, že z naší krajiny původní druhově bohaté orchidejové louky nenávratně mizí.

 

Díky atraktivitě a vysoké ohroženosti této čeledi jsou otázky ochrany a přežití jednotlivých druhů orchidejí často diskutovány mezi vědci na celém světě. Jejich vrcholným setkáním bývá jedenkrát za tři až čtyři roky Světový kongres o ochraně orchidejí. První z nich, který se konal v australském Perthu v roce 2001, byl následován neméně úspěšnými kongresy v Sarasotě na Floridě (USA) v roce 2004 a v San José (Kostarika) v roce 2007. České republice byla dopřána čest pořádat čtvrtý v pořadí. Bude se konat v nádherném prostředí hotelu Štekl v Hluboké n. Vltavou ve dnech 30. 5.–3. 6. 2011, pod záštitou Centra pro výzkum biodiverzity, Centra pro výzkum globální změny AV ČR a Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
 
Kongresu se zúčastní na 70 delegátů z celého světa, především z USA, Velké Británie, Austrálie a Kanady, ale zástupce zde budou mít i mnohé exotické země, jako jsou Kolumbie, Indonésie, Singapur či Papua-Nová Guinea.
 
Po všechny dny konání kongresu, s výjimkou středy 1. 6., budou jednání otevřena médiím a bude též zajištěna možnost hovořit s účastníky. Tiskovému centru bude vyhrazena speciální místnost.
 
Bližší informace:
 
Webové stránky kongresu:
 
Prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc., vedoucí Centra pro výzkum biodiverzity, pavel.kindlmann@centrum.cz
 
Ing. Jan Martinek, ředitel Odboru mediální komunikace AV ČR,

 
Catt_aurantiaca.jpg

Vanda_coerulea.jpg

26 May 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section