Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Jak čtou buňky informace v DNA?

Nové poznatky vědců z AV ČR přispívají k léčbě závažných onemocnění

 

Návod, jak postavit lidské tělo, je uložen v dlouhých vláknitých „molekulách dědičnosti“, v DNA. Tak, jako je složité naše tělo, je i složitý tento návod. Způsob, jakým ho buňky čtou, není dosud zcela objasněn. Jeden z krůčků k porozumění této velmi složité záhady udělali nedávno vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

 

Po dlouhou dobu se věřilo, že základní genetickou jednotkou jsou geny a že každý gen nese informaci pro tvorbu jedné bílkoviny. Nicméně v posledních letech se ukazuje, že většina genů může sloužit k výrobě více než jedné bílkoviny v závislosti na tom, v jaké části lidského těla je daný gen „čten“. Například bílkovina fibronektin, důležitá pro hojení ran, se v krvi vyskytuje pouze v krátké formě. Vedle toho existují ještě fibronektiny, které jsou o něco delší, vylučuje je mnoho typů buněk do mezibuněčného prostoru a mimo jiné jsou i často hojně nalézány v některých nádorech. Všechny rozdílné fibronektiny vznikají z jediného genu díky „alternativnímu sestřihu“ RNA. Co to je?
 
Informace z vlákna molekuly DNA jsou v buňkách nejprve přepsány do podobného vlákna RNA. Každá RNA je následně zkrácena (sestřižena, proto RNA sestřih) a teprve podle této sestřižené RNA buňky postaví bílkoviny. Buňky si sice RNA sestřihem přidělávají práci, ale zároveň sestřih dokážou rafinovaně využívat: někdy RNA zkrátí víc, někdy míň, a proto se může z jednoho genu vytvořit např. krátký i dlouhý fibronektin. Poruchy tohoto děje mohou vést k závažným onemocněním.
 
Hlavními faktory, které rozhodují o sestřihu RNA, jsou krátké úseky v RNA a regulační molekuly, jež tyto úseky v RNA rozpoznávají. Nicméně již delší dobu existovalo podezření, že tato představa není kompletní. Vědecký tým pod vedením doktora David Staňka z Ústavu molekulární genetiky (ÚMG) Akademie věd ČR nyní zjistil, že o alternativním sestřihu se částečně rozhoduje již na úrovni DNA, tedy daleko dříve, než se dříve předpokládalo.
 
DNA je v buněčném jádře obalena bílkovinami zvanými histony, které ji chrání. Vědci z ÚMG AV ČR došli k závěru, že malé modifikace histonů mění sestřih některých molekul RNA, kupříkladu těch, které kódují právě bílkovinu fibronektin. Důležité je, že modifikace histonů lze ovlivňovat různými látkami, a tak nepřímo měnit i sestřih RNA. Mnoho z těchto látek se testuje v klinických studiích jako možná léčiva nádorových či neurodegenerativních onemocnění. Zjištění, že tato léčiva mohou měnit alternativní sestřih mnoha set genů, může rozšířit jejich léčebný účinek i na nemoci způsobené chybným sestřihem RNA.
 
jak-ctou-bunky-informace1.jpg
 
jak-ctou-bunky-informace2.jpg
 
jak-ctou-bunky-informace3.jpg
 
Více informací v časopise PloS ONE: Hnilicová J. a spol. (2011) Histone deacetylase aktivity modulates alternative splicing. PloS ONE, 6(2): e16727, viz http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016727
 
Kontakt: David Staněk, Ph.D., Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v .i., tel.: 296 443 118, e-mail: stanek@img.cas.cz
 
Připravily: Odbor mediální komunikace (Kancelář AV ČR) a Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i.
 

5 Aug 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section