Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Oslavy 21. výročí Akademického bulletinu

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Přání k dospělosti
Akademický bulletin loni překročil svou dvacítku a tímto rokem vstoupil do věku dospělosti. Jeho zrození a první krůčky popsal v březnovém – už 310. čísle – jeho „duchovní“ otec dr. Miroslav Šmidák. Dospělost si žádala důstojného připomenutí a kde jinde ho pro akademické periodikum uspořádat než v Lannově vile! Pozvání dne 16. března 2011 přijaly osobnosti z vedení Akademie, za milá slova děkujeme předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi i jeho předchůdcům prof. Rudolfu Zahradníkovi a prof. Heleně Illnerové a předsedovi Redakční rady AB dr. Jiřímu Benešovi. Přišli nejen zástupci Kanceláře Akademie věd a Střediska společných činností, ale také dřívější redakční kolegové „ve zbroji“. Výročí Akademického bulletinu s námi oslavili i další lidé, kteří časopisu pomáhali na svět v dřevních, „předpočítačových“ dobách, ale i později, a to technickou podporou a celou plejádou prací, bez nichž se tvorba periodika neobejde.
Vstup do příjemného odpoledne podbarvila svým hlasem Marcela Kubartová, která přednesla Cyklus písní Antonína Dvořáka V národním tónu op. 73 za klavírního doprovodu Miroslava Navrátila. Neformální část setkání pak netradičně osvěžily tóny kytary. Vynikající společnost, překrásné prostředí vily Lanna a příjemný pocit dobře vykonané práce zavazuje redakci, aby i dál co nejlépe otevírala světu okna do Akademie.
 
Akademie ve fotografii Stanislavy Kyselové
Časopis Akademický bulletin si připomíná 21 let své existence a k tomuto výročí připravila redakce ve spolupráci se Střediskem společných činností a Kabinetem dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny (oba jmenované subjekty nesou v názvu AV ČR, v. v. i.) výstavu Do třetího decennia & Z fotoarchivu Akademického bulletinu 2008–2010. Mimo přehledu vývoje časopisu od jeho prvního čísla v lednu 1990 až do současnosti dostávají návštěvníci možnost nahlédnout do redakčního fotoarchivu. Klíčem k výběru snímků, které pocházejí z hledáčku Stanislavy Kyselové a byly pořízeny v letech 2008–2010, nebylo ani vědecké postavení zobrazených osobností ani význam zachycených událostí, ale obrazové vidění autorky, dále redakční zařazení a kontext s výročím časopisu. Přesto jsme při přípravě výstavy s radostí zjistili, že vybrané snímky reflektují život Akademie právě v důležitých momentech tohoto období.
Výstava si současně klade za úkol připomenout letošní 120. výročí vzniku České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a po své premiéře ve foyer budovy na Národní, jejíž vernisáž se uskutečnila 23. 3., se přestěhuje do Konferenčního centra AV ČR na zámku v Liblicích.
HaM

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section