Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Jiří Drahoš: Japonsko mění výzkumnou strategii.

Předseda AV ČR Jiří Drahoš se v týdnu mezi 10. – 17. 2. 2011 vydal na návštěvu Japonska. Zde jednal se členy vládní Rady pro vědu a technologie (obdoba naší Rady pro výzkum, vývoj a inovace) a sešel se s vedením japonské Rady pro vědu.


Po svém návratu uvedl, že Japonsko v příštím pětiletém národním programu pro vědu a technologie opouští dosavadní strategii osmi prioritních směrů a hodlá masívně podpořit dva komplexní směry: Green Innovation a Life Innovation. Dalším pilířem připravovaného programu je výrazné zvýšení podpory široce zaměřeného základního výzkumu. Japonsko hodlá navíc v příštích pěti letech zvýšit financování vědy a výzkumu z dnešních 3,75% na 4% HDP (pro srovnání v Česku je to asi 1,6% HDP).
 
 „ Svět dnes stojí před problémy, které jsme ještě před několika lety v podstatě ani neznali“, komentuje Jiří Drahoš změnu strategie Japonska . „Dva základní pilíře japonského výzkumu v podstatě kopírují dvě globální výzvy, před kterými lidstvo na prahu nového tisíciletí stojí – řešení energetických a environmentálních problémů a problémů se zlepšením kvality lidského života ve všech jeho aspektech.“
 

Jiří Drahoš v Japonsku rovněž navštívil dvě špičkové neuniverzitní výzkumné instituce: Národní ústav pro pokročilá průmyslová studia a technologie (AIST) a komplex ústavů základního výzkumu RIKEN. Setkal se také s vedením ministerstva pro vzdělání, vědu a technologie a s představiteli japonské grantové agentury (JSPS). Cesta předsedy Akademie věd se uskutečnila na pozvání japonského ministerstva zahraničních věcí a ve spolupráci s japonským velvyslanectvím v Praze.

23 Feb 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section