Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > březen  > Ocenění

DE SCIENTIA ET HUMANITATE OPTIME MERITIS

Obrázek k článku 

Dne 20. prosince 2007 převzala z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Václava Pačesa čestnou medaili AV ČR De Scientia et Humanitate Optime Meritis prof. Hellena Illnerová, která je významnou osobností v oblasti fyziologie a neuro­biologie. Hlavním oborem jejího odborného zájmu je časový program savců včetně člověka, tj. řízení a molekulární mechanismy cirkadiánních, tj. zhruba denních rytmů a rytmů sezonních a jejich synchronizace s vnějším dnem. Publikovala přes 130 článků v impaktovaných časopisech, monografii a kapi­tol v knihách; dle databáze ISI je od r. 1981 veškerý ohlas na tyto práce vyšší než 2800, s H-indexem 29.

Profesorka Illnerová je zakládající členkou Učené společnosti České republiky, členkou Vědecké rady AV ČR, předsedkyní Komise pro etiku vědecké práce a členkou řady významných mezinárodních institucí jako např. Evropského poradního výboru pro výzkum a Velké poroty pro Descartovu cenu EU za výzkum, Poradního výboru Společnosti pro výzkum biologických rytmů se sídlem v USA, výboru Klubu melatoninu se sídlem ve Francii apod. V období 1993–2001 zastávala post místopředsedkyně Akademie věd Čes­ké republiky, posléze v letech 2001–2005 působila jako její předsedkyně.

Jako výraz uznání jejího příspěvku k poznání časového systému živočichů, pedagogického působení i organizačních zásluh na poli vědy byla Heleně Illnerové udělena i řada dalších poct, mimo jiné cena Československé fyziologické společnosti, cena České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Senior Fellowship Award v oblasti neurověd (Fogarty Centrum při Národním ústavu zdraví v USA), členství v Academii Scientiarum et Artium Europaea, medaile Slovenské akademie věd Nummum Academiae Memorialem Tribuit, Medaile MŠMT 1. stupně a řada medailí vysokých škol.

V současnosti je předsedkyní české komise pro UNESCO, členkou vědecké rady UK a tří jejích fakult, vědecké rady Masarykovy univerzity a Fyzio­logického ústavu AV ČR a členkou Rady Národního muzea.

Prof. H. Illnerová je nositelkou státního vyznamenání ČR Medaile Za zásluhy II. stupně a fran­couzského státního vyznamenání důstojník řádu Akademických palem.

-red-