Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > listopad  > Ocenění

Medaile Vojtěcha Náprstka

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy převzali 13. října 2009 dlouholetá redaktorka Akademického bulletinu Sylva Daníčková, autorka a moderátorka pořadu Českého rozhlasu Meteor Jindra Jarošová a úspěšný popula­rizá­tor Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR, v. v. i.

Medaile Vojtěcha Náprstka
© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Prom. hist. Sylva Daníčková je herečka, překladatelka a redaktorka. Velmi známou se stala jako konferenciérka na světové výstavě Expo 58, kde uváděla pořady Laterny magiky. Pro Akademický bulletin vytvořila desítky článků a rozhovorů s českými vědci. Její rukopis je příznačný snahou dopátrat se a pojmenovat krásno v jakékoli lidské činnosti, obdivem a pokorou k umění ducha. Mimořádnou pečlivostí při přípravě, studiem podkladů i respektem k dotazovaným osobnostem srozumitelně zprostředkovává čtenářům vědecké objevy a postupy. Na prosincovém Akademickém sněmu se představí nová kniha Skrytá poselství vědy ­– soubor 36 vybraných „vědeckých portrétů“, které byly publikovány v AB v uplynulých deseti letech.
Doktorka Jindra Jarošová je absolventkou Filozofické fakulty UK. Pracovala jako historička v Malé pevnosti Terezín a v redakci Zdravotnických novin. Od roku 1982 působí v Českém rozhlase 2 v redakci pořadu Meteor. Kromě rozhlasových pořadů autorsky připravila rozhlasové hry (Snílek, Přísahám), publikovala historické knihy (Knihy svěcenců) a úspěšné tituly literatury faktu (Via lucis, Svatí kacíři). Za ní získala Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Pořady dr. Jarošové jsou zpracovány profesionálně, kvalitně a přístupně i laikům. Zprostředkovávají nejnovější poznatky přírodních i společenských věd zejména ve vztahu člověk a krajina.
Britský vědec dr. Michael Londesborough pracuje v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Posledních pět let zkoumá borany, karborany a metallakarborany. Třikrát vyhrál cenu pro české/slovenské mladé anorganické chemiky, spolupracuje na vzdělávacích projektech s Britskou radou v Praze, na popularizačních projektech Akademie věd ČR nebo České televize. Zaměřuje se na zpřístupňování vědy veřejnosti, vyučování mladých lidí a vytváření vztahů mezi mladými vědci ve Velké Británii a Česku. Má vynikající dar řeči a neúnavnou chuť vysvětlovat přírodní zákony. Je spoluautorem a moderátorem pořadu PORT.

red