Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Program pro špičkové vědce

Jihomoravský kraj otevírá ve spolupráci s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu, z. s. p. o. (JCMM) druhou výzvu pro podávání žádostí o dotaci v programu SoMoPro – South Moravian Programme for Distinguished Researchers (Jihomoravský program pro špičkové vědce).

10_1.jpg

První fázi programu SoMoPro autoři plánují na čtyři roky s celkovým rozpočtem 3,88 milionu eur. O jeho kofinancování ze 7. rámcového programu pro vědu a výzkum Evropské komise – Programu People (Akce Marie Curie), a to ve výši 1,55 milionu eur, požádal Jihomoravský kraj Evropskou komisi. Program SoMoPro, který Evropská komise vyhodnotila pozitivně, byl oficiálně zahájen 1. dubna 2009. Jeho hlavním cílem je přispět k zapojení jihomoravských vědecko-výzkumných pracovišť do světového výzkumu. V rámci úspěšných projektů získají zahraniční a čeští špičkoví vědci, kteří působí v zahraničí, finance na pobyt ve veřejných vědecko-výzkumných institucích v jihomoravském regionu.

10_5.jpg

Uzávěrka pro podávání žádostí o dotaci v rámci druhé výzvy je 25. srpna 2010; o dotaci mohou z programu SoMoPro žádat příchozí vědci ve spolupráci s hostitelskou vědecko-výzkumnou institucí v Jihomoravském kraji. Dotace získají na základě výsledků veřejné soutěže, kterou vyhodnotí mezinárodní evaluátoři. Podporovány budou přírodovědecké a technické obory.

10_4.jpg

Program nabízí dvě grantová schémata – pro příchod zahraničních vědců a pro reintegraci vědců českých. V případě zahraničních vědců zahrnuje finanční příspěvek náklady na mzdu, mobilitu a cestovní náklady, vědeckou činnost a režijní náklady výzkumné instituce. V případě reintegrujících se českých vědců zahrnuje náklady na mzdu, vědeckou činnost a režijní náklady vědecké instituce. O grant může zažádat pracoviště veřejné vědecko-výzkumné instituce v JMK a vědec, který je držitelem titulu Ph.D. nebo má alespoň čtyřletou praxi ve vědě a výzkumu. Jednat se bude o dlouhodobé pobyty v regionu, a to na dobu jednoho až dvou roků. Více informací o vstupních podmínkách i celém programu naleznete na http://jcmm.cz/cz/somopro/informace-pro-zadatele/.

10_3.jpg

Program SoMoPro, který vzniká v rámci Regionální inovační strategie JmK – RIS 3 (viz www.ris3.cz), navazuje na projekty vědecko-výzkumných institucí v JMK, které plánují rozšíření a zkvalitnění vědecko-výzkumných kapacit v kraji. Jmenovitě jde např. o Mezinárodní centrum klinického výzkumu, jež navazuje spolupráci s prestižní Mayo Clinic (USA) v oblasti výzkumu, prevence, diagnostiky a léčby nádorových onemocnění, nebo o Středoevropský technologický institut (CEITEC), zabývající se výzkumem a vývojem v oblastech biotechnologií, pokročilých materiálů a technologií.

EVA JANŮ,
Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu

10_2.jpg