Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Program Ostrava: vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace

V hlavní budově Akademie věd ČR na Národní 3 v Praze uspořádala Komise pro životní prostředí AV ČR 9. listopadu 2009 pracovní seminář o vlivu znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace.

O prvních výsledcích Programu Ostrava, který byl zahájen v roce 2008, informoval dr. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i. Tvoří jej projekty AIRGEN (MŽP ČR čís. SP/1b3/8/08) a AIRTOX (MŠMT ČR čís. 2B8005), jejichž cílem je studium vlivu znečištěného ovzduší na populaci Moravskoslezského kraje. V rámci projektu Molekulárně-epidemiologická studie je analyzována zátěž studovaných skupin karcinogenními polycyklickými aromatickými uhlovodíky (k-PAU) a volatilními organickými látkami (VOC). Studie chce především zjistit, jak jsou detekovanými koncentracemi ovlivněny biomarkery expozice, účinku a vnímavosti, jimiž lze prokázat závažné poškození genetického materiálu. Vyšetření badatelé provádí na skupině dobrovolníků, kterou tvoří pracovníci Krajského úřadu v Ostravě a městští policisté z Karviné, z Havířova a z Prahy. Personálním monitoringem je stanovována expozice k-PAU a VOC. Odběry se uskutečnily v zimě a v létě r. 2009; další budou provedeny v zimě 2010. Jako biomarkery expozice jsou stanovovány PAU-DNA adukty, jako biomarkery účinku chromozomové aberace metodou FISH a genová exprese toxikologicky významných genů, jako biomarkery vnímavosti genetický polymorfismus vybraných genů. První výsledky prokazují, že zátěž karcinogenním PAU je na Ostravsku ve srovnání s Prahou několikanásobně vyšší. Např. při zimních odběrech v únoru až březnu 2009 byla koncentrace benzo[a]pyrenu (B[a]P) 6,9 ng/m3 u skupiny městských policistů z Karviné, u úředníků z Ostravy 2,5 ng/m3 a u městských policistů v Praze 0,8 ng/m3. Na Ostravsku byly také identifikovány zvýšené hodnoty VOC, zejména benzenu. V první části studie bylo zjištěno, že při srovnání skupin z Ostravska se skupinou z Prahy je výrazně zvýšena hladina markerů peroxidace lipidů u vzorků odebraných v zimním období, což znamená šíření oxidačního poškození v organismu, jež vede k poškození DNA a proteinů. Důsledkem je zvýšené riziko řady onemocnění, při jejichž vzniku hraje oxidační poškození roli; jedná se především o kardiovaskulární onemocnění. Tomu odpovídají i epidemiologické analýzy úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění, která je v okrese Ostrava i Karviná (zejména u mužů) vyšší než průměr České republiky. Získané výsledky naznačují zvýšené riziko zhoršení zdravotního stavu jako důsledku dlouhodobé expozice znečištěnému ovzduší.

Ostrava

Doktor Jan Topinka z ÚEM AV ČR seznámil s výsledky studia genotoxicity znečištěného ovzduší z pěti lokalit České republiky, jež reprezentují různé stupně znečištění ovzduší (Ostrava-Bartovice, Ostrava-Poruba, Karviná, Třeboň a Praha-Libuš). Koncentrace B[a]P v Ostravě-Bartovicích byla v březnu r. 2009 téměř čtyřikrát vyšší než v Ostravě-Porubě, zatímco rozdíly v koncentracích PM2,5 jsou zhruba 25%. Nejvyšší genotoxicitu vědci pozorovali u extraktu z prachových částic z Ostravy-Bartovic, kde celkové hladiny DNA aduktů byly šestkrát až sedmkrát vyšší než hodnoty v Praze-Libuši. Výsledek prokazuje, že pro hodnocení rizika bude nutné vycházet z biologické aktivity organických látek vázaných na aerosoly, které mohou být z hlediska ovlivnění zdravotního stavu významnější než samotné působení jemných prachových částic.

O vlivu znečištěného ovzduší na kvalitu spermií diskutoval prof. Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v. v. i., v Brně. Studii vědci provedli na skupině dobrovolníků v Praze. Při použití metody stanovení fragmentace DNA ve spermiích bylo prokázáno, že již koncentrace vyšší než 1 ng B[a]P/m3 významně fragmentaci DNA zvyšují. Důsledkem této změny může být snížená schopnost spermií k oplodnění.

MUDr. Eva Rychlíková z České inspekce životního prostředí hodnotila zdravotní rizika znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi pro dospělé a děti z Ostravy-Bartovic a jak se specificky projevuje znečištění ovzduší z nedaleké ocelárny. Prokazovala ovlivnění počtu úmrtí, ovlivnění pracovní neschopnosti, chronické bronchitidy u dospělých, onemocnění dolních cest dýchacích u dětí, zánětu středního ucha i ovlivnění porodní váhy. Získané poznatky by měli odborníci využít pro integrované řízení kvality ovzduší v oblasti zatěžované těžkým průmyslem.

Cílem Programu Ostrava je s použitím nejnovějších metod genomiky získat nové poznatky o mechanismech působení komplexních směsí látek vázaných na prachové částice k-PAU, toxické kovy i VOC v ovzduší na lidský organismus v nejznečištěnější oblasti České republiky – na Ostravsku. V molekulárně-epidemiologické studii na různých populacích – děti, policisté – budou vědci studovat nežádoucí účinky směsi polutantů a zejména mechanismy působení těchto směsí na lidský genom z hlediska celkové genové exprese a individuální genetické vnímavosti k působení toxických látek v ovzduší (genetické polymorfismy). Lze se domnívat, že z hlediska zátěže populace i navržených metod se jedná v rámci EU o skutečně unikátní výzkum.

RADIM ŠRÁM,
Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.