Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Věda a výzkum

CERN – EVROPSKÁ LABORATOŘ FYZIKY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Tisková konference CERN: průmyslové zakázky a udělené ceny, kterou uspořádal Výbor pro spolupráci ČR s CERN spolu s Odborem mediální komunikace, se uskutečnila 3. prosince 2007 v hlavní budově Akademie věd ČR. Po přehledu prof. Jiřího Niederla o zakázkách a cenách z CERN v oblasti průmyslu v ČR se účastníci dozvěděli podrobnější informace o letošní ceně firmě ON Semiconductor v Rožnově pod Radhoštěm za špičkové detektory pro experiment ATLAS.

CERN (Evropské středisko jaderného výzkumu či přesněji Evropská laboratoř fyziky částic) se nachází na francouzsko-švýcarské hranici západně od Ženevy. Fyzikové v CERN hledají odpovědi na otázky, co je hmota, jaký je její původ a struktura, jak z ní vznikají složité objekty jako jsou hvězdy, planety i sám člověk, jak vznikl vesmír a jeho současná podoba a kam směřuje. Jejich řešení vede k novým fundamentálním poznatkům zásadním nejen pro fyziku a další vědní obory, ale i kvalitu života lidí. CERN je dnes ve světě laboratoří fyziky částic výzkumným centrem číslo jedna dík špičkové úrovni vědeckých přístrojů i technologií a prvotřídním odborníkům z dvaceti evropských členských zemí a padesáti zemí dalších (mezi nimi je sedm nositelů Nobelových cen!). CERN vznikl v roce 1954 a dnes s ním spolupracuje 7000 vědců osmdesáti národností z 500 univerzit či jiných vědecko-výzkumných institucí.

ČR vstoupila do CERN k 1. lednu 1992 jako ČSFR a 1. července 1993 jako ČR. Členství v CERN umožňuje: 1. Podílet se na zcela unikátním, základním fyzikálním výzkumu. Z ČR je to přes 400 výzkumníků spolu s desítkami studentů z 15 institucí. Ti jsou za 16 let účasti ČR v CERN spoluautory více než 1600 odborných publikací a 1200 referátů na konferencích. 2. Podílet se na vývoji špičkových technologií. ČR participuje na 8 z 34 projektů R&D v CERN, které nalézají mnoho aplikací i mimo fyziku (např. v diagnostice a léčbě různých onemocnění, ve využití volné výpočtové kapacity počítačů ve světě, k dosažení prakticky všech informací ve světě, v energetice, v dopravě apod.). 3. Zvyšovat kvalifikaci svých studentů a mladých výzkumníků a techniků. V roce 2007 se to podařilo 25 Ph.D. studentům a 12 technickým pracovníkům. 4. Získávat zakázky pro průmysl v ČR. Ty vlastně představují návratnost členských příspěvků, kterými ČR přispěla do rozpočtů CERN. V roce 2007 činil asi 1000 milionů CHF a příspěvek ČR asi 0,9 %. Za 16 let účasti v CERN dosahuje ČR návratnosti svých příspěvků ve výši asi 58,4 %. To je zcela nadprůměrné, protože CERN může pouze 42 % svého rozpočtu investovat do nových věcí.

O Průmyslové ceně, jež byla letos udělena za dodávku pixelových detektorů koncernu ON Semiconductor, pohovořil koordinátor experimentu ATLAS Václav Vrba z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i. Experiment ATLAS, který je realizován ve spolupráci více než 2000 odborníků ze 167 univerzit a laboratoří 37 zemí, je jedním z největších mezinárodních projektů v oblasti přírodních věd. Slavnostního ceremoniálu předání Průmyslové ceny v CERN se zúčastnili Peter Zdebel, senior viceprezident koncernu, Michael Mandracchia, generální ředitel ON Semiconductor CR a ON Semiconductor Slovakia a Stanislav Kapsia, zástupce ředitele vývoje ON Semiconductor CR. "Pro potřeby ATLAS byla v úzké spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR vyvinuta speciální oboustranná technologie výroby pixelových detektorů a tyto pak byly vyrobeny v ON Semiconductor v Rožnově pod Radhoštěm. K zajištění vysoké kvality velkoplošných čipů bylo třeba zavézt řadu i pro nás nestandardních opatření, ale výsledek je opravdu potěšující," řekl při přebírání ceny Michael Mandracchia. ON Semiconductor je světovým výrobcem polovodičových součástek a dodavatelem řešení pro řízení napájecích systémů pro počítače, mobilní telefony, přenosné přístroje, automobily a pro průmysl. Produkce pro projekt ATLAS vybočila ze sortimentu standardních výrobních technologií. "Jsme hrdi na to, že se účastníme tohoto prestižního celosvětového výzkumného projektu a že jsme mohli ukázat kvalitu a technický talent našeho týmu," dodal Peter Zdebel.

LUDĚK SVOBODA