Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Ocenění

PRAEMIUM BOHEMIAE 2007

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Sedmý ročník ocenění Praemium Bohemiae Nadace Bohuslava Jana Horáčka Českému ráji se uskutečnil tradičně 4. prosince v malebných prostorách zámku na Sychrově. Hlavní cenu za rozvoj vědních oborů, tentokrát v oboru medicíny, obdržel světově uznávaný virolog prof. Vladimír Vonka z Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze za významný přínos k objasnění účasti virů při vzniku nádorových onemocnění a jejich možné prevenci.

Vedle "velkých" cen Praemium Bohemiae se již od r. 2001 udělují také "malé" ceny Praemium Bohemiae pro mladé, výrazně talentované studenty z oborů přírodních věd (fyzika, chemie, biologie, matematika, programování), kteří se v roce udělení cen dokázali prosadit v soutěžích – mezinárodních přírodovědných olympiádách. Letos si cenu odneslo celkem 20 studentů. Tu hlavní v podobě finanční odměny ve výši 30 000 Kč obdrželi Pavel Motloch z gymnázia ve Frýdku-Místku a Dalimil Mazáč z Gymnázia J. Keplera v Praze 6, oba za zlatou medaili na mezinárodní fyzikální olympiádě v Íránu.

Na postavení vědy v naší společnosti a hlavně vztahu naší mládeže k badatelské činnosti se ve svém proslovu zaměřil držitel letošní hlavní ceny za rozvoj vědních oborů prof. Vonka, pod jehož vedením se vyučily již desítky studentů a začínajících vědců. Vzhledem k aktuálnosti obou těchto úzce souvisejících témat projev otiskujeme.

-red-