Výroční zpráva Knihovny AV ČR

za rok 1998


Přehled

  Vědecká činnost  
 
-->
členění KNAV ČR
 
-->
nejdůležitější výsledky
 
-->
zpracovávání materiálu pro bibliografii
 
-->
nejvýznamnější popularizační aktivity pracoviště
 
-->
specifické informace o pracovišti
  Spolupráce s vysokými školami  
  Spolupráce s dalšími institucemi  
  Mezinárodní spolupráce  
  Předpokládané hlavní okruhy činností v roce 1999  
  Výběr z publikací  
  Anotace  

 


top

1. Vědecká činnost

a) Knihovna AV ČR je vnitřně členěna na část badatelskou a část servisní. Pro účel této zprávy je uvedena zejména činnost Knihovědného oddělení a některé výsledky z oblasti automatizace. Knihovna vydá návazně vlastní výroční zprávu, která svým obsahem s osnovou nesouvisí.

b) nejdůležitější výsledky

Bio-bibliografický přehled činnosti českých a moravských tiskařů v letech 1501-1630

Tento úkol je řešený v rámci grantu. Byla rozšířena pramenná základna pro dějiny jednotlivých tiskařských dílen co do objemu a obsahu jejich produkce. Databáze knihovědné a souvztažné odborné literatury, založená v knihovědném oddělení v souvislosti s řešením grantu, v současnosti obsahuje 1410 záznamů, získaných excerpcí starších ročníků odborných časopisů, katalogů i současných studií. V roce 1998 byla z materiálu, shromážděného v rámci grantu, zpřístupněna část pro pět diplomových práci k dějinám českých tiskáren v předbělohorského době (Schuman, Pštros, Hadové, Valda, Bylina)

Tiskařské a nakladatelské signety v tiscích 16. a 17. století z fondu KNAV ČR

Reprodukované, vzájemně porovnané a podle podrobné struktury popsané signety byly v celkovém počtu 631 vyobrazení s doprovodnými popisy převedeny  CD-ROM, jež nyní slouží jako pracovní, ověřovací verze, která se osvědčila při rešerších nejen ve vlastní práci oddělení, ale též při zjišťování informací uživatelům knihovny. Vytvořený CD-ROM vzbudil živý zájem rovněž v zahraničí. CD-ROM bude zároveň podroben recensnímu řízení a po zpracování připomínek připraven do distribuce i v anglické verzi.

Tiskařská bohemika 16. a 17. století ve Vatikánské knihovně a v knihovně Angelica v Římě

První rok řešení tohoto úkolu přinesl výsledky, které budou publikovány v roce 1999. V roce 1998 byl shromažďován materiál ze zdrojů v římských knihovnách, k realizaci tohoto úkolu pomohl grant GAAV ČR.


top

 

c.) Zpracovávání materiálu pro bibliografii cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800:

Databáze vybraných bibliografických záznamů:  analytickým popisem nově zjištěných bohemikálních tisků  především v mimopražských knihovních fondech byla databáze cizojazyčných bohemik rozšířena o 413 popisů tisků z produkce  tiskáren v Čechách a na Moravě.

Excerpce a identifikace bohemikálních tisků z pražských i mimopražských knihoven:             z dosavadních excerpt cizojazyčných bohemik z pražských  i mimopražských knihovních fondů bylo v bibliografických  kartotékách ověřeno 436 dochovaných bohemikálních tisků; nové  údaje pocházejí z fondů zámeckých a palácových knihoven (ve  správě Národního muzea), z Okresního vlastivědného muzea  v České Lípě, Ksiaznice Cieszynskiej (Cieszyn, Polsko),  z Vatikánské knihovny a z knihovny Angelica v Římě. Bibliografický popis nově zjištěných vydání byl prováděn  v muzeu v České Lípě a v římských knihovnách.

Místní rejstřík českých tiskařů, nakladatelů a knihkupců 16-18. století, jejichž jména se  vyskytují v bibliografii cizojazyčných bohemik v roce 1998 byla  zpracována  záhlaví pod písmeny G-J.

Místní rejstřík zahraničních tiskařů, nakladatelů a knihkupců 16.-18. století, jejichž jména se  vyskytují v bibliografii cizojazyčných bohemik byl  zpracováno až  po záhlaví pod písmeny For.

Příprava soupisu spisů francouzských autorů a tisků ve francouzštině z českých a moravských tiskáren: po excerpci tisků  ze 16. a 17. století, provedené v minulém roce, pokračovaly  práce excerpcí relevantních tisků z 18. století - celkem  zjištěno 135 vydání.

Příprava soupisu vedut v tiskařských bohemikách 16.-18. století: byla dokončena excerpce vedut  v bibliografických popisech bohemikálních tisků 17. století  (písmena Gro-Z) a vyhledáváním vedut v záznamech tisků z 18.  století (písmena A-J). 

 

d) nejvýznamnější popularizační aktivity pracoviště

Nástrojem popularizace KNAV je v souladu s trendy v této oblasti  webovská stránka, která obstojí ve srovnání se stránkami vědeckých knihoven západního světa.

Nejdůležitější částí jsou katalogy, v nichž je možno prohledávat více než dvě desítky knihoven ústavů AV a v nich přibližně 1 milión titulů. Nejvýznamnější prezentací KNAV a zároveň zdrojem informací pro uživatele je Souborný katalog-Excalibur, což je společný katalog pro všechny knihovny ústavů AV ČR, kde je možno vyhledávat sofistikovanými metodami. V současné době je možno prohledávat 18 databází, které obsahují 155 tisíc titulů. Součástí tohoto katalogu je i databáze ASEP ve které je nyní 42 tisíc záznamů.                 Další prezentací KNAV jsou Lístkové katalogy. Obsahují scannované katalogizační lístky tří knihoven – KNAV, knihovny Orientálního ústavu a knihovny Sociologického a Filozofického ústavu, celkem 850.000 titulů.  (Adresa  homepage je www.lib.cas.cz).  

Třetí z nejvýznamnějších zdrojů informací je server pro Ultra*net, který  umožňuje vzdálené připojení přes INTERNET k databázím provozovaným v KNAV pro uživatele AV ČR. V současné době registruje KNAV 40 oprávnění pro ústavy AV i specializované služby pro


top

 

e) další specifické informace o pracovišti

V roce 1998 byl otevřen nový depozitář v Jenštějně, kam byla přestěhovaná podstatná část fondů. V průběhu roku byl chod Knihovny poznamenán jednak přesunem fondů, jednak stěhováním jednotlivých oddělení z důvodů rekonstrukce dvorany na Národní tř. na otevřenou studovnu. Tyto mimořádné události zasáhly chod všech oddělení včetně hospodářské správy a ředitelství, nezastavily však provoz služeb a nezastavily práce v oblasti knihovědy a automatizace. Určitá omezení, jimž byli pracovníci vystaveni, se neodrazila ve výsledcích. Výroční zpráva v plném rozsahu, zahrnující statistiky služeb a výsledky jednotlivých oddělení bude vydána v časopise KNAV „INFORMACE“. Poměrně vysoká fluktuace pracovníků se v posledním roce snížila, v knihovědném oddělení  stav pracovníků (včetně 2 PDS) nekolísá. KNAV organizovala pravidelné semináře pro knihovníky ústavů AV zaměřené zejména na změny v pravidlech pro dodávání dat pro Radu vlády.

 

2. Spolupráce s vysokými školami

Dr. Baďurová vedla 2 diplomové práce pro Ústav informačních studií FF UK, dr. Kadlecová přednášela po dva semestry výběrové přednášky „Věda a informace“.

V Knihovědném oddělení jsou 2 posluchačky doktorandského studia na této fakultě.

Spolupráce s univerzitou je v tomto ohledu jednostranná, je to však cesta k získávání absolventů.

3. Spolupráce s dalšími institucemi

Spolupráce spočívá většinou v zastoupení jednotlivých pracovníků v různých radách a komisích. Jedná se o resortní orgány (ministerstva kultury, ministerstva školství), dále v Národní knihovně a ve vědeckých radách jiných významných knihoven vč. zahraničních.

Společné granty s jinými institucemi Knihovna nemá.


top

4. Mezinárodní spolupráce

Vzhledem k rekonstrukci a stěhování fondů Knihovna v roce 1998 udržovala kontakty většinou pouze formální, od pořádání všech mezinárodních setkání upustila do doby, než bude prostředí opět upraveno.

5. Předpokládané hlavní okruhy činnosti v roce 1999

V roce 1999 bude prioritou otevření nové studovny a pracovníci všech oddělení, včetně badatelských, věnují část své pracovní kapacity tomuto úkolu. Kromě toho si kladou za cíl dokončit rozpracované projekty a vydat připravené soubory. Dalším úkolem je rozšíření celoakademického katalogu o další soubory dat z ústavů AV a to jak ve strukturované, tak obrázkové verzi. V těchto několika řádcích se skrývá program, který bude stát hodně sil a energie, aby byl včas splněn a aby se pracovníci mohli věnovat pouze své badatelské práci.

Výběr z publikací:

Baďurová, Anežka: Historické knižní fondy v Cieszynie - jejich význam pro české a slezské písemnictví. In: Historyczne ksiegozbiory Cieszyna na tle Slaskim. Ksiaznica Cieszynska - Centrum badan Slaskoznawczych i bohemistycznych Uniwersytetu Wroclawskiego 1997, s. 149-168, rés. angl.

Baďurová, Anežka: Chronologické mezníky v evropských retrospektivních bibliografiích. In: Tiskárny a tisky 19. století. Sborník příspěvků z celostátní konference pořádané při příležitosti 200. výročí založení jindřichohradecké Landfrasovy tiskárny. Jindřichův Hradec 3.-4. září 1997. Jindřichův Hradec, Okresní muzeum 1998, s. 12-18.

Baďurová, Anežka: Der Prager tschechische und fremdsprachige Buchdruck und seine analytische Bibliographie. In: Später Humanismus in der Krone Böhmen 1570-1620 (Studien zum Humanismus in den böhmischen Ländern, Teil IV.), s. 211-216.

Blažková, Lenka: Francouzská vydání spisů J. A. Komenského a osudy jejich výtisků. Knihy a dějiny 4, 1997, č. 2, s. 27-45. rés. něm.

Prudková, Lenka: Veleslavínův tisk "Historie židovské" z roku 1592. Knihy a dějiny 4, 1997, č. 2, s. 6-26, rés. něm.


top

ANOTACE

Na www. stránce Knihovny AV ČR  jsou vystaveny katalogy, v nichž je možno prohledávat fondy více než dvou desítek knihoven ústavů AV a v nich přibližně 1 milión titulů. Nejvýznamnější prezentací KNAV a zároveň zdrojem informací pro uživatele je Souborný katalog-Excalibur, což je společný katalog pro všechny knihovny ústavů AV ČR, kde je možno vyhledávat sofistikovanými metodami. V současné době je možno prohledávat 18 databází, které obsahují 155 tisíc titulů. Součástí tohoto katalogu je i databáze ASEP ve které je nyní 42 tisíc záznamů. Další prezentací KNAV jsou Lístkové katalogy. Obsahují scannované katalogizační lístky prvních tří knihoven – KNAV, knihovny Orientálního ústavu a knihovny Sociologického a Filozofického ústavu, celkem 850.000 titulů.  (Adresa  homepage je www.lib.cas.cz).