Knihovna Akademie věd v roce 1998

Bývá obecným zvykem činit na počátku roku bilanci díla vykonaného v uplynulém roce a zároveň formulovat úkoly pro rok začínající. Když se ohlédnu za rokem 1998, můžu s klidem prohlásit, že se nemáme zač stydět. Udělali jsme spoustu práce, což dokládá tato výroční zpráva. (Závazná osnova pro všechny ústavy Akademie věd ČR zahrnuje badatelskou činnost ústavů, nezobrazí však další aktivity, které nabízíme na následujících stránkách Informací.)

Knihovna přešla uprostřed roku z rozpočtové organizace na příspěvkovou, přistoupila tedy na jinou formu hospodaření a musela velmi obezřetně zacházet s finančními prostředky, neboť po zkušenosti z povodňového roku 1997 nebylo jisté, zda nebude postupný přísun prostředků omezen. Naštěstí nebyl a při velmi opatrném hospodaření jsme opět rok přežili. Kromě přechodu na příspěvkovou organizaci došlo ještě k jednomu vážnému kroku, který nás zasáhl velmi citelně po pracovní stránce. Rozhodnutí vlády ČR o financování vědy a výzkumu přineslo pro každou vědeckou instituci změnu, a tou je financování prostřednictvím výzkumných záměrů. Součástí pravidel je pak povinnost ohlášení výzkumných záměrů do CEZ (Centrální evidence záměrů) a publikačních výsledků do RIV (Registr informací o výsledcích).

Do báze RIV jsou předávána vybraná a upravená data z naší databáze ASEP (vybraná dle směrnice RIV, upravená a doplněná o některé nezobrazené údaje). To, co zde je vyjádřeno několika slovy, ve skutečnosti zahrnuje obrovský objem práce vykonaný skupinou pracovníků KNAV za aktivní účasti pověřených pracovníků ze všech ústavů Akademie věd ČR. Zásah do struktury dat předávaných pro RIV si vyžádal v krátké době přeorganizovat sběr dat za posledních pět let do nové, pozměněné struktury, pod velkým časovým tlakem a současně i mírným odporem z ústavů, a dodat soubor dat do Rady vlády včas a v požadované kvalitě. Další změny nastaly počátkem roku 1999, ale ty už patří do jiné ročenky.

Dalším horkým tématem roku 1998 bylo zahájení rekonstrukce haly pro otevření velké studovny a dalších prostorů pro uživatele s volným výběrem fondů nadoborového a referenčního charakteru i základního souboru periodik. Byla přestěhována část fondů do nově rekonstruovaného depozitáře v Jenštejně a byla uvolněna dvorana a předána stavbě. Většina zaměstnanců se přestěhovala do značně stísněných prostor. Výpůjční protokol byl otevřen v náhradních místnostech, a tak se podařilo zachovat alespoň základní výpůjční služby. Depozitář v Jenštejně byl otevřen k rutinnímu provozu a kromě výborného uspořádání fondů byly značně zvelebeny prostory tohoto areálu. V činnost bylo uvedeno elektronické zasílání dokumentů z depozitáře v Jenštejně na Národní třídu.

Projekt LINCA je další téma, jemuž byla po celý rok 1998 věnována velká pozornost. Začátkem roku a v jarních měsících došlo k předání všech serverů a PC na ústavy, kam byly určené. Postupně byli zaškoleni pracovníci jednotlivých ústavů, resp. jejich knihoven, a správci serverů v areálech. Proběhlo několik workshopů, na nich byly stanoveny další konkrétní úkoly. Došlo k určitému zdržení proti časovým plánům. I když úsilí odpovědných pracovníků nelze zpochybnit, nemůžeme zatím mluvit o komplexním splnění úkolu. Průběžné výsledky, viditelné na webové stránce Knihovny, ukazují veliký posun v automatizaci katalogů v celé Akademii věd. Nejsou již jen náznakem, ale solidním základem díla, které může jako celek reprezentovat knihovní síť Akademie. V této chvíli se již můžeme ve světě chovat jako rovnocenní partneři v oblasti automatizace knihovny.

Rok 1998 nebyl jednoduchý po stránce hospodářské, politické, pro mnohé z nás přinesl i problémy osobní a rodinné. Přeji nám všem, aby tento rok byl klidnější, radostnější a úspěšný.

 

Ivana Kadlecová
 

Mnoha výsledků, prezentovaných v jednotlivých kapitolách, by nebylo možné dosáhnout bez aktivní spolupráce knihovníků v ústavech AV ČR. Nezazlívejte nám, když posíláme dotazníky, ze kterých pak řadu informací poskládáme jako celoakademický výstup. Vážíme si Vašeho přispění a ochoty a děkujeme Vám všem, kteří s námi komunikujete.


Organizační schéma

Ředitelka: PhDr. Ivana Kadlecová

Zástupce ředitelky: Ing. Miroslav Kraus

Předsedkyně Vědecké rady: PhDr. Anežka Baďurová

 

Oddělení:
 
 

 
Další informace najdete na našich webových stránkách:

http://www.lib.cas.czhttp://www.linca.cas.cz


Knihovědné oddělení

Pracovníci knihovědného oddělení dělili svůj čas mezi výzkumnou činnost, odbornou správu historického knihovního fondu a služby čtenářům knihovny (nezanedbatelnou časovou oběť si ovšem vyžádal přesun celého oddělení včetně kartoték a příruční knihovny do nově přidělené pracovny).

Badatelská činnost

Stěžejním badatelským tématem zůstává cizojazyčná bohemikální produkce tiskáren ze 16.–18. století. V roce 1998 se knihovědné oddělení soustředilo převážně na analytickou práci s materiálem získaným dosavadním průzkumem historických knižních sbírek, který tvoří cca 23.000 bibliografických popisů, vypracovaných podle dochovaných tisků a cca 22.000 záznamů cizojazyčných bohemik, převzatých z odborné literatury nebo excerpovaných z knihovních katalogů. Vybrané bibliografické záznamy byly převáděny do počítačové databáze, která se tím rozšířila o 413 popisů tisků z tiskáren v Čechách a na Moravě. Záznamy pořízené prohlídkou knihovních katalogů byly konfrontovány se stávajícími bibliografickými kartotékami, do nichž byly doplňovány signatury nově zjištěných exemplářů (ověřeno bylo 436 excerpt, pocházejících především z Okresního vlastivědného muzea v České Lípě, Ksiaznice Cieszynskiej v polském Cieszynu, z Vatikánské knihovny a z knihovny Angelica v Římě). Bibliografický popis nově zjištěných vydání byl prováděn v muzeu v České Lípě a v římských knihovnách. Z bibliografické kartotéky byly excerpovány veduty v tiscích 17. století a část vedut z 18. století (písmena A–J) a byla dokončena excerpce signetů v tiscích českých a moravských tiskáren 16.–17. století. Pro připravovaný místní rejstřík českých a moravských tiskařů, nakladatelů a knihkupců k bibliografii cizojazyčných bohemik byla abecedně zpracována osobní jména až po písmeno J. V popisech cizojazyčných bohemik byly vyhledávány záznamy pro připravovaný soupis spisů francouzských autorů a tisků ve francouzštině z českých a moravských tiskáren: po excerpci vydání ze 16. a 17. století, provedené v minulém roce, pokračovaly práce excerpcí relevantních tisků z 18. století (zjištěno 135 vydání).

Všechny dílčí výzkumné úkoly, řešené v oddělení, směřují k plnění grantů. Jako jeden z klíčových úkolů zpracovává knihovědné oddělení Bio-bibliografický přehled činnosti českých a moravských tiskařů v letech 1501–1700, jímž bude rozšířena a současně též utříděna část bibliografie bohemikálních tisků z let 1501–1800, a pod názvem Tiskařské a nakladatelské signety v tiscích 16. a 17. století z fondu KNAV ČR připravuje CD-ROM s reprodukcemi a podrobnými popisy signetů, zjištěných ve vlastním fondu knihovny. V roce 1998 byl již vytvořen pracovní CD-ROM, obsahující 631 vyobrazení s doprovodnými údaji, umožňujícími řadu rešeršních vstupů (jméno, sídlo a územní příslušnost tiskaře; námět, autor a grafická technika signetu; autor, název, rozsah, jazyk a obor spisu). Tato prozatímní ověřovací verze, která se již osvědčila nejen při rešerších pro vlastní práci oddělení, ale též při zodpovídání dotazů uživatelům knihovny, bude podrobena recenznímu řízení a poté připravena do distribuce i v anglické verzi. Jako součást korektury byla podle speciálního katalogu starých tisků v KNAV provedena revize všech signatur tisků ze 16. a 17. století (celkem 3002).

Grantová agentura Akademie věd ČR schválila knihovědnému oddělení podporu dvou projektů: na rok 1998–1999 Tiskařská bohemika 16. a 17. století ve Vatikánské knihovně a v knihovně Angelica v Římě (řešitelkou je Hana Beránková), na období 1999–2001 grant Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.–18. století (se vztahem k území České republiky), jehož návrh byl knihovědným oddělením zpracován na základě předběžné excerpce vedut a podán v roce 1998 (řešitelky Anežka Baďurová, Lenka Blažková).

Nezbytným doplňujícím zdrojem údajů k řešení badatelských témat je pro knihovědné oddělení samozřejmě také odborná literatura vztahující se nejen k dějinám knihy a knihtisku, ale též k dějinám umění, vzdělanosti, i k politickému a hospodářskému vývoji ve zkoumaném období. Potřeba rychlé orientace v této současné i minulé vědecké produkci vedla k rozhodnutí založit v oddělení databázi knihovědné a souvztažné odborné literatury. V současnosti obsahuje 1410 záznamů (415 uloženo v roce 1998, současně byla celá databáze revidována a zdokonalena její metodika).

Práce s historickým knižním fondem KNAV

Historický knižní fond KNAV je uzavřeným celkem, což znamená, že není soustavně doplňován dalšími přírůstky. Katalogizace se vztahuje pouze na nedostatky zjištěné revizí (v roce 1998 zkatalogizováno 9 neevidovaných jednotek) a na rekatalogizaci vybraných souborů, zpracovávaných v podobě databáze. V roce 1998 do ní bylo analytickým způsobem převedeno 18 rukopisů a 19 archivních jednotek, přičemž byly v databázi revidovány popisy všech archiválií s cílem zveřejnit tento historický materiál také formou tištěné publikace.

Služby čtenářům: výpůjčky starých tisků a rukopisů, konzultace

Knihovědné oddělení realizovalo výpůjčky 191 svazků z depozitáře starých tisků; z rukopisného materiálu bibliografie cizojazyčných bohemik poskytlo badatelům 188 informací (v rozsahu od identifikace jednoho tisku až po vyhledání 28 záznamů). Údaje z rukopisného materiálu bibliografie cizojazyčných bohemik byly též zpřístupněny pro šest diplomových prací k dějinám českých tiskáren v předbělohorské době (Schumann, Pštros, Had, Valda, Bylina, Sessius). Ve více než 30 případech pomohli pracovníci oddělení uživatelům knihovny konzultacemi v bibliografické heuristice a v otázkách zpracování starých tisků. Celkem oddělení přijalo 238 návštěv badatelů (z toho 6 zahraničních). Výklad o pracovním zaměření oddělení a o problematice historických knižních fondů byl podán dvakrát skupinám knihovníků z amerických knihoven v programu People to People dvakrát skupinám knihovníků a studentů z Prahy. Písemně požádalo o různé údaje 19 zahraničních a 5 českých badatelů.


Oddělení automatizace

Během roku 1998 došlo v oddělení dvakrát k výměně vedoucího. K 30. 6. odešel do důchodu RNDr. Jan Hartman, který vedl oddělení automatizace (OA) několik let. Po krátkém působení Mgr. Antonína Vítka, CSc. v řídící funkci převzal vedení oddělení od 1. října ing. Martin Lhoták.

Hlavním úkolem oddělení byla realizace projektu LINCA, pro kterou byl ve výběrovém řízení vybrán knihovnický systém BIBIS. Po vyčerpání prostředků určených na projekt LINCA na něj plynule navázal projekt AC LINCA (AC = Academic Catalogue), který garantuje plnou implementaci BIBISu v Akademii věd ČR. Knihovna AV ČR (KNAV) se stala v roce 1998 také nositelem grantu “Vytváření nových informačních zdrojů, jejich propojování, sdílení a zpřístupňování v oblasti základního výzkumu.” v rámci projektu INFRA 2.

Projekt AC LINCA a implementace BIBISu

Během roku 1998 proběhlo finální dolaďování systému BIBIS. Pokračovalo se v organizaci školení pracovníků ústavních knihoven. Knihovna uspořádala pět dílen (workshopů) k projektu AC LINCA, jichž se zúčastnili i zástupci firmy INCAD, dodavatele systému BIBIS. Řešily se především problémy, které se vyskytovaly v některých částech systému. Firma INCAD také představila Beta verzi systému Relief, který bude po dokončení (ve výhledu jednoho až dvou let) dodán jako bezplatná “nástavba” BIBISu. Systém BIBIS byl již nainstalován ve všech zúčastněných knihovnách pracovišť AV ČR. Některé z nich ještě čekají na konverzi dat ze svého stávajícího systému, na níž se plynule pracuje od počátku roku 1999. Grafický výstup pro uživatele, systém Excalibur, je již v současné době plně funkční na webové stránce KNAV (viz www.lib.cas.cz/rware).

Webové stránky, Souborný katalog Excalibur, Lístkové katalogy

Snahou oddělení automatizace bylo udržovat webové stránky Knihovny Akademie věd na velmi dobré úrovni. Nejdůležitější část představují katalogy, které jsou vždy nejnavštěvovanějším místem každé knihovnické domovské stránky. KNAV nabízí katalogy čtyři. V nich je možno prohledávat fondy více než dvou desítek akademických knihoven a v nich celkem 1 milión titulů.

Nejvýznamnějším se stal Souborný katalog Excalibur, což je webovské rozhraní pro systém BIBIS. Jedná se o společný katalog pro všechny knihovny ústavů AV ČR, kde je možno sofistikovanými metodami vyhledávat. V současné době je možno prohledávat 18 databází, které obsahují i s ASEPem 155 tisíc titulů. KNAV samotná jich má 36 tisíc. Prostřednictvím Excaliburu lze vyhledávat také v databázi ASEP, ve které je 42 tisíc záznamů (1993–1998).

Další možností k vyhledávání, kterou oddělení připravilo pro webové stránky KNAV, jsou Lístkové katalogy. Tak je nazvána část, zahrnující “oskenované” lístkové katalogy tří knihoven – KNAV, knihovny Orientálního ústavu a knihovny Filozofického a Sociologického ústavu AV ČR-celkem 850.000 titulů. Tak vlastně vznikl druhý souborný katalog vedle Excaliburu, protože lze v této formě ve velmi krátké době nabídnout prostřednictvím Internetu prakticky kompletní katalogy všech knihoven ústavů AV ČR. Protože jejich úplnou digitalizaci zatím nelze v dohledné době reálně očekávat, bylo skenování lístkových katalogů alternativní cestou, kterou jsme využili. “Oskenovány” byly katalogy knihoven 17 ústavů, které obsahují přibližně 1.200.000 lístků.

Další informační bází, která byla zpřístupněna na webových stránkách KNAV, je bibliografie publikační činnosti pracovníků AV ČR ASEP, řazená podle ústavů a roků, a konečně báze EVIP – abecedně řazený seznam zahraničních periodik odebíraných ústavy Akademie věd ČR.

Ultranet

K serveru pro Ultranet, umožňující vzdálené připojení přes Internet k databázím uloženým na pevném disku počítače KNAV, bylo zřízeno cca 40 účtů pro celou Akademii věd.

Hardware a software

Nejvýznamnější změny v hardwaru a softwaru proběhly v roce 1998 na serveru Sun. Bylo rozšířeno diskové pole o 9 GB, které se rychle začalo plnit “naskenovaným” lístkovým katalogem. Došlo také k bezplatnému přechodu na operační systém Solaris z verze 2.5 na verzi 2.6, což mimo jiné přineslo zdarma jednu licenci programu Solstice, umožňující snadnější ovládání serveru z běžného PC. Na velkém počtu uživatelských PC stanic byla rozšířena paměť, většinou na 16 MB. Přibližně dvě třetiny z celkového počtu stanic mají přístup na Internet. Více než polovina zaměstnanců KNAV má svůj e-mail. Začala práce na výkonném skeneru Minolta. Přednostně byly “skenovány” především staré tisky, které knihovna vlastní. Během minulého roku přibylo, kromě jiného drobného hardwaru, také několik malých laserových tiskáren.


Oddělení knih

Rok 1998 byl ve znamení změn. V důsledku zahájení prací na generální rekonstrukci knihovny ve dvoraně budovy bylo nutno uvolnit dvě místnosti pro provizorní umístění půjčovny a studovny KNAV. Oddělení knih se z těchto dvou místností “sestěhovalo” pouze do jedné místnosti. Bylo nutno zajistit pokračování výstavek nových knih pro knihovníky ústavů AV ČR a prostorů pro přidělování knih a časopisů ústavům.

Další velkou změnou byl přechod z knihovnického systému ISIS na BIBIS. Již od dubna byl nový knihovnický systém testován ve zkušebním provozu, byla upravována data pro implementaci, byl sjednocován autoritní soubor nakladatelů, byly opravovány edice, duplicity a přírůstková čísla. Všechny pracovnice oddělení prostudovaly manuál k BIBISu a pomáhaly při tvorbě výstupních formulářů pro katalogizační záznamy, novinky a přírůstky a také zodpovídaly dotazy pracovníků knihoven ústavů AV ČR.

Od března do června bylo zkatalogizováno 2 168 knih, u kterých se tiskly katalogizační lístky pro klasické katalogy, následně bylo zařazeno 8996 katalogizačních lístků do jmenného a předmětového katalogu. Průběžně byl doplňován a revidován generální katalog srovnávací metodou se čtenářským katalogem.

V listopadu bylo umožněno katalogizovat v bázi “Fond”, a tak bylo po zpracování předáno do skladu dalších 993 knih. Při skenování jmenného katalogu na starém skeneru se vyřazovaly velmi špatně čitelné katalogizační lístky, které se pořizují do báze “Gener”. Napsáno je již 1705 záznamů. Po dopsání chybějících lístků bude celá báze převedena do BIBISu.

Při nynějším menším počtu knih získaných nákupem pracovnice oddělení využívaly všechny dostupné možnosti doplňování fondů KNAV, a to dary, výběrem z nabídkových seznamů a z fondu bývalého Encyklopedického ústavu. Souběžně probíhala částečná rekatalogizace starého fondu.

V rámci projektu retrospektivní konverze bylo dokončeno skenování generálního jmenného katalogu, ve kterém lze listovat na Internetu s pomocí vyhledávacího systému EXCALIBUR. Bylo zahájeno skenování lístkového předmětového katalogu. V oddělení knih probíhala jeho revize a příprava souborů pro skenování. Zpracovány byly záznamy do písmene P, což představuje 108 napsaných souborů a 32 400 zapsaných hesel.

V průběhu roku 1998 se pracovnice oddělení zúčastnily všech workshopů k projektu LINCA, zapojily se do pracovních skupin při Národní knihovně ČR pro jmenné a věcné zpracování, pro elektronické zdroje a pro kartografické dokumenty.


Oddělení časopisů

Úsek zpracování časopisů

Na úseku zpracování časopisů byla evidována docházející čísla časopisů a novin, urgována nedodaná čísla, prováděna kompletace, přírůstkování a zápis do počítačových bází CAS a CASOP. Současně se pokračovalo v rekatalogizaci fondu periodik. Po delimitaci prováděné revizním oddělením pokračovala rovněž rekatalogizace signatury PE.

Byl připomínkován modul periodik v systému BIBIS a připraveny časopisecké báze v ISISu pro převod do BIBISu. Záznamy rekatalogizovaných periodik byly doplněny klíčovými slovy, nová periodika a monografie v periodikách klíčovými slovy, předmětovými hesly a zahraniční časopisy i znaky MDT.

Evidence periodik

celkem KNAV                               1772 titulů       zhruba 13768 čísel
celkem pro ústavy AV ČR                    311  -“-          -“-    1738  -“-

z toho:
povinný výtisk - časopisy                  649  -“-          -“-    4310  -“-
               - noviny                     29  -“-          -“-    4095  -“-

koupí pro KNAV - české                       0  -“-          -“-       0  -“-
   -“-         - zahraniční                 10  -“-          -“-     202  -“-

výměna pro KNAV                            968  -“-          -“-    3206  -“-
   -“-     ústavy AV ČR                    311  -“-          -“-    1738  -“-

dary pro KNAV                              116  -“-          -“-    1917  -“-

počet nových titulů časopisů v r. 1998     291 titulů
 
 

V roce 1998 byla v oddělení časopisů vytvořena báze CZCAS. Obsahuje záznamy všech českých periodik, které získáváme povinným výtiskem. Báze má v současné době 1961 záznamů a slouží k efektivnější evidenci. Báze je soustavně doplňována a aktualizována a v budoucnu se jistě stane důležitým pramenem informací (záznamy obsahují nejen adresy redakce, nakladatelství či vydavatelství, informace o předplatném, ale i internetové a e-mailové adresy).

Zpracovaný přírůstek v r. 1998 2 500 knihovních jednotek

z toho:

povinný výtisk 414

nákup 54

výměna 1 849

dary 183
 
počet záznamů
v bázi
tituly
Edice
Svazky
celkem
monografie
v časopisech
CASOP
6 575
100
139 496
146 171
6 825
CAS
840
3
20 387
21 230
Celkem
7 415
103
159 883
167 401
6 825
Rekatalogizace v r. 1997:
 
1 236
14
24 601
25 851
1 073
 

Práce na bázi EVIP v r. 1998

Byly dokončeny opravy za rok 1997 (28 knihoven, tj. asi 6228 záznamů), opravené záznamy byly předány do do CEZLu Národní knihovny ČR v Praze. Jednotlivým knihovnám ústavů Akademie byly rozeslány jejich záznamy k opravám a k doplnění údajů za rok 1998 a 1999. Báze má nyní 10340 záznamů časopisů a 15231 údajů o umístění časopisů v knihovnách. Z tohoto celkového počtu bylo zkontrolováno a opraveno 4972 údajů – tj. 33 knihoven. Do báze bylo připsáno od října 83 nových záznamů časopisů a průběžně bylo doplňováno MDT

Další aktivity oddělení časopisů

Pracovnice oddělení se během roku zúčastňovaly workshopů LINCA, sloužících ke kontrole postupu zavádění nového knihovnického systému BIBIS. Byly zapojeny do pracovních skupin pro jmenné zpracování seriálů a elektronických zdrojů, do pracovní skupiny pro souborné katalogy při NK ČR. V rámci metodické činnosti KNAV prováděly pracovnice oddělení stáže a informační činnost pro zaměstnance KNAV, ústavů AV ČR a studenty knihovnických škol.

 

Úsek mezinárodní výměny publikací

Výměnu vědecké literatury prováděla KNAV s 308 partnery ve 46 zemích. V roce 1998 bylo tak získáno 989 kompletů časopisů, 350 ročenek a 1 528 knih. Tituly užšího odborného zaměření byly předávány příslušným ústavům AV ČR.

Partnerům / institucím v rámci mezinárodní výměny KNAV poskytovala jednak knižní produkci nakladatelství ACADEMIA, včetně edičních řad a slovníků, časopisy nakladatelství ACADEMIA, ústavů a ostatních pracovišť AV ČR, jednak periodika a publikace jiných nakladatelství a interní tisky ústavů AV ČR.

Výměnou knihovna získávala encyklopedickou, příručkovou a slovníkovou literaturu, která je cenově nejnákladnější. Doplňování kvalitní profilové literatury výměnou bylo a je pracné a nákladné, neboť je vázáno na reciprocitu, administrativu a na dobré jazykové znalosti.

STATISTICKÉ ÚDAJE O MEZINÁRODNÍ VÝMĚNĚ PUBLIKACÍ
Rok
1995
1996
1997
1998
Počet partnerů
398
359
278
308
Odeslaná periodika
678
929
565
497
Získaná periodika
983
763
848
1 339
Odeslané knihy
712
787
267
847
Získané knihy
1 620
1 141
916
1 528
Získané CD-ROMy
3
4
15
10
V roce 1998 byla na úseku výměny provedena revize skladu výměny současně s jeho obsahovou prověrkou. Monografie se začaly evidovat v programu EXCEL se záměrem, že napříště budou nabízeny vyřazené publikace prostřednictvím Internetu na webových stránkách KNAV anebo elektronickou poštou.

Evidence zahraničních periodik byla také převedena z karet do programu EXCEL. Vzdáleným uživatelům tím byl umožněn přístup k informacím o titulech získaných výměnou. Úsek výměny vyvíjel rovněž úsilí o získávání elektronických dokumentů – CD-ROMů (“PASCAL”, “FRANCIS”) a disket (“CURRENT CONTENS”). Stále více se využívalo pro tuto činnost výhod automatizace – především služeb Internetu.


Oddělení výpůjčních a informačních služeb
 

Úsek výpůjčních služeb

V roce 1998 došlo na tomto úseku k několika zásadním změnám. Vystřídali se bezmála všichni pracovníci. Byl přestěhování fond a pracoviště. Zvýšila se frekvence expedice z depozitářů a byla zavedena nové služba – elektronické posílání článků z časopisů uložených v Jenštejně.

V důsledku těchto změn se zhoršily služby čtenářům, které rovněž neblaze ovlivnila vysoká nemocnost ve skladu. Na kvalitě poskytovaných služeb se také odrazilo časté střídání zaměstnanců. Studovnu v původních prostorách navštívilo během roku 1890 evidovaných čtenářů.

Zápis do databáze Čtenář probíhal průběžně, s maximálním zpožděním 14 dnů a to do poloviny roku, kdy byl pozastaven vzhledem k přechodu na program BIBIS.

V roce 1998 jsme zaznamenali poměrně velký úspěch ve vymáhání “nedobytných” výpůjček. Vrátilo se cca deset výpůjček starších 4 let a mnohem více starších 1 roku. Již déle než rok se upomínky zpracovávají elektronicky. To umožňuje zvýšit počet odeslaných upomínek (odesílá se jich v průměru 100 týdně) i ušetřit pracovní síly určené na tuto agendu.

V roce 1998 měla knihovna celkem 10 144 čtenářů a evidovala celkem 12 850 absenčních a 10 617 prezenčních výpůjček.

Úsek meziknihovních služeb

Hlavní činností tohoto úseku oddělení výpůjčních a informačních služeb bylo vyřizování objednávek MVS, MRS, MMVS a práce s tím související. V roce 1998 bylo vyřízeno:

Mezinárodní meziknihovní výpůjční služba (MMVS)

DO ZAHRANIČÍ Z KNAV PRO AKADEMII VĚD
 
Odesláno objednávek
přijato výpůjček
přijato kopií
celkem výpůjček
629 *
240
261
501
* 56 objednávek vráceno ústavům = požadovanou literaturu knihovny nepůjčují; na 72 objednávek očekáváme odpověď

 

Z TOHO PRO KNAV
 
Odesláno objednávek
přijato výpůjček
přijato kopií
celkem výpůjček
12 *
4
5
9
* na 3 objednávky očekáváme odpověď

Nejvíce objednávek MMVS měly ústavy:

 

MMVS ZE ZAHRANIČÍ DO KNAV
 
Přijato objednávekodesláno kopií
celkem výpůjček
97
6
65 *
71
* t.j. 610 stran

Meziknihovní výpůjční služba (MVS) – meziknihovní reprografická služba (MRS)

Z ČR DO KNAV
 
Přijato objednávek
odesláno výpůjček
odesláno kopií
celkem výpůjček
2 007
694 *
746 **
1 440
** t.j. 321 svazků, 897 disket, 8 mikrofiší

** t.j. 6 838 stran

Z KNAV DO KNIHOVEN ČR
 
Odesláno objednávek
Přijato výpůjček
přijato kopií
celkem výpůjček
16
4
6 *
10
* t.j. 43 stran

Při práci v meziknihovních službách se využívalo přístupu na INTERNET, a to především k ověřování dostupnosti informačních pramenů. Byly využívány souborné katalogy jak v zahraničí, tak v ČR. Pro objednávání MVS a MRS byl na webové stránce KNAV umístěn formulář “Objednávka meziknihovní služby”. Bylo určeno, že podmínkou pro poskytování těchto služeb elektronickou cestou je uzavření “DOHODY”, kterou si uživatel najde též na webové stránce KNAV. Prostřednictvím této nové služby bylo vyřízeno 173 objednávek a poskytnuto 132 informací.

V rámci MVS, MRS a cirkulační služby KNAV spolupracovala s vysokými školami ČR. Byly to např. Masarykova univerzita v Brně, součásti Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Univerzita Pardubice, Univerzita Palackého Olomouc, Západočeská univerzita Plzeň, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno, Ostravská univerzita.

Mimo tuto stěžejní činnost oddělení byly dvě pracovnice pověřeny řízením přesunu fondů z hlavního skladu na Národní třídě do depozitářů Jenštejn, Prométheus, Papírenská, Ondřejov a nově zrekonstruovaného skladu v suterénu na Národní. Měly především na starost výběr a přípravu fondů na stěhování a dohled na řazení do nových prostor. Hlavním kritériem pro výběr a umístění jednotlivých signatur v depozitářích, bylo zachování přístupu k fondům a tím i funkčnosti knihovny pro uživatele po dobu rekonstrukce. Byly vypracovány podrobné seznamy umístění signatur (u časopisů i roků) v jednotlivých depozitářích.

Pracovnice tohoto úseku je členkou komise pro služby Národní knihovny ČR, ve dnech 16.–18. 6. 1998 se účastnila zasedání této komise v Bratislavě.


Oddělení rešeršních a referenčních služeb

Úsek rešeršních služeb

V oddělení se dále zpracovávaly rešeršní požadavky z databází na CD ROMech a z databází vystavovaných na Internetu, prováděly se průběžně konzultační a poradenské služby pro pracovníky AV ČR i pro mimoakademickou veřejnost. Jako každý rok i vloni se provádělo školení vysokoškoláků z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK a podle zájmu i jiných fakult a vysokých škol v oblasti využití databází na CD ROMech od různých producentů. Pokračovala spolupráce s CERGE při využívání databáze “Social Science Citation Indexu”. Pracovníci oddělení zároveň zaškolovali pracovníky CERGE v možnostech využívání této databáze.

V roce 1998 byl patrný nárůst rešeršních požadavků, kterých bylo zadáno 736 a na základě těchto požadavků vypracováno 34 122 rešerší. Zvýšily se požadavky na citační analýzy autorů. Do budoucna je třeba počítat s dalším nárůstem požadavků na tyto rešerše, protože pracovníci již nemají možnost tyto informace získávat z tištěné podoby. Rychlost vyřizování rešeršních dotazů se podstatně zvýšila díky využívání služeb elektronické pošty, jak ze strany uživatelů, tak i rešeršérů.

Přehled rešerší zpracovaných v roce 1998:
 
Měsíc
Počet požadavků
Počet rešerší
Leden
49
1 220
Únor
56
987
Březen
52
882
Duben
96
4 194
Květen
107
2 788
Červen
90
1 408
Červenec
42
921
Srpen
26
701
Září
43
1 503
Říjen
61
1 304
Listopad
101
25 375
Prosinec
33
839
Nejvyužívanějšími bázemi byly citační rejstříky “Science Citation Index” a “Social Science Citation Index”. Využívané byly též báze “Sociofile”, “Inspec” a “Sigle”. Počet požadavků na tematické rešerše se snížil u akademických ústavů zavedením sítě Ultranet a možností ústavů napojit se na ni.

 

Úsek referenčních služeb

V sekci ASEP byla zpracována data za r. 1997 (dle hlášení ze všech ústavů Akademie věd). Byly provedeny opravy v databázi ASEP94, doplňovány a opravovány údaje o ISSN, “impakt faktorech” a grantech. Byly zpracovány dosud nehlášené záznamy, zajišťováno vystavování záznamů na webové stránce Knihovny, zpracovávány výstupy pro RIV. S velkou časovou náročností byly spojeny změny v metodice předávání dat do RIP/RIV včetně zpracování rodných čísel autorů v ASEPu. Pracovnice tohoto úseku se podílely rovněž na přípravě seminářů a workshopů (viz zvláštní kapitola) a měly na starosti také shromažďování statistických údajů o stavu a činnosti knihoven a středisek vědeckých informací pracovišť AV ČR.

Během prvního pololetí se prováděly práce spojené se stěhováním detašovaného pracoviště v Pelléově ulici. Knihovní fond byl roztříděn a převeden do fondu KNAV na Národní třídě a částečně odvezen do skladu v Papírenské ulici. Pokračovaly práce na třídění, ověřování a zařazování faktografických údajů do kartotéky AUTORIT. Denně se excerpovaly noviny MF DNES, Lidové noviny a vybrané časopisy. Na tomto výběru se podílely též akademické ústavy, informační agentury (např. ČTK) i informační střediska zastupitelských úřadů. Prameny byly vybírány na základě jejich požadavků na rešerše. Rešerše byly poskytovány telefonicky (ověřování, doplňování údajů, odkazy na přímou spolupráci s odborníky pracujícími v ústavech AV a jiných institucích) 2–5 denně, elektronickou poštou na základě dotazu – 3 týdně, podle potřeby na základě spolupráce s nakladatelstvími DIDEROT a SLOVART. Pro jejich encyklopedicky zpracovávané publikace se zpracovávaly rešeršní podklady 3–4 krát týdně. Bylo zpracováváno Kalendárium – 1 krát měsíčně se zaměřením na vědu a techniku pro společnost Economia. Obsahuje údaje o výročích a významných událostech publikovaných v daném měsíci. Od 1. 11. 98 se stalo Kalendárium ve velmi zkrácené formě součástí webové stránky KNAV. Na základě uzavřené spolupráce s nakladatelstvími LIBRI a DIDEROT získala KNAV veškerou jejich produkci vydanou v roce 1998 zdarma a od SLOVARTU ještě navíc dvanáctidílnou Encyklopedii MAYERS 1996.


Semináře a workshopy

V roce 1998 byl organizován rozsáhlý jarní cyklus seminářů. V průběhu měsíce dubna se uskutečnily tyto semináře a přednášky:

9. dubna – Možnosti efektivního příjmu informací (Mgr. Papík, ÚISK)

16. dubna – Katalogizační pravidla (E. Lichtenberková, NK ČR)

22. dubna – Souborný katalog (Mgr. Vítek, Ing. Lhoták, KNAV)

29. a 30. dubna – Databáze na CD-ROM v síťovém prostředí (Ing. Pitterová, KNAV)

V rámci podzimního cyklu se konaly dva semináře ASEP – ve dnech 24. září a 11. listopadu. Vedli je PhDr. Kadlecová, Mgr. Vítek a Mgr. Bičíková.

KNAV pořádala v roce 1998 kromě velkých seminářů také workshopy, především pro své zaměstnance, ale často i s přizváním kolegyň a kolegů z knihoven ústavů Akademie věd. Celkem se konalo 16 dílen – workshopů, převážně zaměřených na implementaci knihovnického programu BIBIS.


Projekty

Program rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR

Rok zahájení a ukončení: 1996–2000

Číslo a název klíčové oblasti vědy: 28. Uchovávání a zpřístupňování kulturního dědictví. Moderní systémy sběru, zpracování, uchování a analýzy informací

Název úkolu: Tiskařské a nakladatelské signety ze 16. a 17. století

Cíl projektu: Databáze na CD ROM – tiskařské a nakladatelské signety v tiscích ze 16. a 17. století ve fondu Knihovny AV ČR

Nositel: Knihovna AV ČR a 10 dalších spolunositelů

Řešitel úkolu: PhDr. Anežka Baďurová

Charakteristika: Fond Knihovny AV ČR obsahuje sbírky bohaté na tiskařskou a nakladatelskou produkci celé Evropy. Grafický doprovod těchto tisků dosud není dostupný v žádných katalozích, nebo jen omezeně. Obrazové materiály – tiskařské signety – zpracované do digitální podoby a opatřené analytickým popisem, zapsané na CD ROM, zpřístupní tuto unikátní památku badatelské veřejnosti v tuzemsku i v zahraničí.

Program rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR Rok zahájení a ukončení: 1996–2000

Číslo a název klíčové oblasti vědy: 26. Myšlení, věda a kultura v českých zemích: Výzkum vybraných klíčových témat v oblasti dějin myšlení, vědy a kultury, kognitivní psychologie, právní informatiky, archivnictví a knihovnictví.

Nositel: Archiv AV ČR

Spolunositelé: Knihovna AV ČR a 6 dalších ústavů AV ČR

Název úkolu: Bio-bibliografický přehled činnosti českých a moravských tiskařů v letech 1501–1700

Cíl projektu: CD-ROM s reprodukcemi a podrobnými popisy signetů z fondu Knihovny AV CR

Nositel: Knihovna AV CR

Řešitel úkolu: PhDr. Anežka Baďurová

Charakteristika: V roce 1998 byl vytvořen pracovní CD-ROM, obsahující 631 vyobrazení s doprovodnými údaji. Na základě této ověřovací verze a po odborném recenzním řízení bude pořízen definitivní CD-ROM včetně anglické mutace. Současně bude provedena revize všech 3002 signatur tisků ze 16. a 17. století, které vlastní KNAV.

Program informační infrastruktury pro výzkum a vývoj Rok zahájení a ukončení: 1998–2000

Název projektu: Vytváření nových informačních zdrojů, jejich propojování, sdílení a zpřístupňování v oblasti základního výzkumu

Podprogram: 3. Podpora rozšiřování a efektivního zpřístupňování informací pro oblast výzkumu a vývoje

Cíl projektu: Vytvoření integrované informačního systému knihoven AV ČR

Nositel: Knihovna AV ČR

Řešitel: Mgr. Antonín Vítek, CSc.

Charakteristika: Projekt si klade za cíl naplnit existující informační systém AV ČR daty a metadaty, tyto informační zdroje přehledně ukládat a systematicky vytvářet organizovanou nabídku konečným uživatelům ze sféry výzkumu a vývoje. V průběhu řešení se předpokládá podstatné rozšíření HW a SW kapacity stávajících sítí, programové napojení na vnější informační systémy a vytvoření katalogu zdrojů WWW. Projekt zahrnuje výuku a vydání metodických materiálů.

Grant GA AV ČR č. A8083801/1998 Rok zahájení a ukončení: 1998–1999

Název: Tiskařská bohemika ze 16.–18. století ve Vatikánské knihovně a Knihovně Angelica v Římě

Cíl projektu: Bibliografický soupis souborů tiskařských bohemik v knihovně Angelica a ve Vatikánské knihovně

Nositel: Knihovna AV ČR

Řešitel: Mgr. Hana Beránková

Charakteristika: Předchozí excerpce katalogů obou knihoven v Římě (realizována při studijním pobytu v roce 1996) prokázala, že se v těchto fondech nachází minimálně tři sta cizojazyčných tisků z produkce českých a moravských tiskáren z let 1501–1800 a značná část z nich zastupuje vydání velmi vzácně dochovaná. Podrobný rozbor a popis včetně zaznamenání vlastnických označení bohemikálních exemplářů uložených ve jmenovaných římských knihovnách přinese nová data k dějinám českého a moravského knihtisku i ke studiu kulturních vztahů mezi českými zeměmi a Itálii.

 


Publikační činnost pracovníků KNAV

BAĎUROVÁ, Anežka

• Historické knižní fondy v Cieszynie – jejich význam pro české a slezské písemnictví. Expertiza. – In: Historyczne księgozbiory Cieszyna na tle śląskim. Rola Kulturowa i przedmiot badań. – (Ed. Gładkiewicz, R.). – PL, Centrum badań śląskoznawczych i bohemistycznych Uniwersitetu Wrocławskiego 1997. – S. 149–168

• Chronologické mezníky v evropských retrospektivních bibliografiích. In: Tiskárny a tisky 19. století. (Ed. Běhalová, S.). – Jindřichův Hradec, Okresní muzeum v Jindřichově Hradci 1998. – S. 12–18.

• Der Prager tschechische und fremdsprachige Buchdruck und seine analytische Bibliographie. – In: Später Humanismus in der Krone Böhmen 1570–1620 – (Ed. Harder, H. B.; Rothe, H.; Kolár, J.; Wollman, S.). – Passau, Dresden University Press 1998. – S. 211–216.

• K 10. výročí úmrtí PhDr. Bohumíra Lifky. – Informace, Praha, 1997, č. 3–4, s. 31.

• Tisky 19. století jako konferenční téma. Knihy a dějiny 4, 1997, č. 2, s. 77–78. Polsko-česká konference o Leopoldu Janu Szersznikovi. Knihy a dějiny 4, 1997, č. 2, s. 79–83.

Překlady

• Bienkowska, Barbara: Leopold Jan Szersznik – zakladatel a tvůrce veřejné knihovny v Těšíně. Knihy a dějiny 4, 1997, č. 2, s. 46–59. Rés. Něm. Z polštiny přeložila A. Baďurová.

BLAŽKOVÁ, Lenka

• Francouzská vydání spisů J. A. Komenského a osudy jejich výtisků. – Knihy a dějiny, 4 [2] 27–45 (1997).

BURGETOVÁ, Jarmila

• L’accroissement de l’intére?t des savants et chercheurs pour l’exploitation des analyses de citations durant les deux dernie`res années. – In: Information scientifique et technique et communication écrite. – (Ed. Estivals, R.). – Paris, SBS Édition 1997 – S. 33–37.

• Czech libraries in the middle of transformation. In: The Role of Libraries in Economic Development. (Ed. Watkins, J.; Connolly, P.). – Boston Spa, IFLA Offices for UAP and International Lending 1997. – S. 25–2

• Autorská práva, informace a knihovny. Postřehy z francouzských kongresů. – Národní knihovna. Knihovnická revue, 8 [4] 186–187 (1997).

• Les bibliothe`ques tche`ques en transition. Bulletin d’informations de l’Association des Bibliothecaires Français, – [177] 82–83 (1997).

• Some reports from the world of public libraries. Czech Republic. Newsletter. IFLA Section of Public Libraries (–), – [18] 3–4 (1997).

• Czech libraries half way towards transformation. Library Management, 19 [5–6] 363–365 (1998).

• 25. sjezd rakouských knihovníků. Národní knihovna. Knihovnická revue, 9 [5] 287–288 (1998).

• Verband tschechischer Bibliothekare und Informationsfachleute. In: Bibliotheksmanagement – Kulturmanagement. 24. Österreichischer Bibliothekartag. – Innsbruck, VÖB 1998. – S. 458–46

• Výroční konference IFLA v Amsterdamu. – Informace, – [2] 12–14 (1998).

• Knihovny AV ČR podle dotazníků o stavu a činnosti za rok 1997. – Informace, – [1] 10–11 (1998).

• “Slovenské knižnice ’97”. – Informace, [1] 15–16 (1998).

• Chemická abstrakta jubilují. – Informace [1] 20–21 (1998).

• Czech libraries half way towards transformation. – Interlending & document supply, 26 [4] 5–6 (1998).

• Czech libraries in the halftime of transformation. In: New ways to serve the library user: A global perspective. – Washington, D.C., American Library Association 1998. – S. –.Nosič el. dokumentu: WWW

• Burgetová, J. – Machová, A. – Francouzsko-český a česko-francouzský slovník odborných výrazů z knihovnictví a informačních služeb. Brno, Sdružení knihoven ČR 1998. – 81 s.

DOLEŽELOVÁ, Jana

• Pobočka Knihovny Akademie věd v Brně. – Informace, – [2] 22–24 (1998).

HARTMANOVÁ, Dagmar

• Co předcházelo Ottovu slovníku naučnému. In: Ottova encyklopedie obecných vědomostí na CD-ROM. – Praha, Aion CS 1997. – S. 43.

• Co je nového na webovských stránkách KNAV. – Informace, – [2] 10–11 (1998).

KADLECOVÁ, Ivana

• EUSIDIC 1998 Annual Conference. – Informace [2] 16–17 (1998).

PRUDKOVÁ, Lenka

• Veleslavínův tisk “Historie židovské” z roku 1592. – Knihy a dějiny, 4 [2] 6–26 (1997).


Webovské katalogy

Knihovna Akademie věd ČR představuje na svých webových stránkách – www.lib.cas.cz – tyto katalogy:

Souborný katalog knihoven AV ČR

http://www.lib.cas.cz/cgi-bin/rware66/cqcgi/@Pac.env?CQ_LOGIN=YES&CQ_DTF_LOGIN=Yes&CQ_SAVE[CGI]=/cgi-bin/rware66/cqcgi/@Pac.env&CQ_SAVE[HOME]=rware/linky.html&CQ_USER_NAME=guest&CQ_PASSWORD=guest&CQ_SAVE[LANG]=cze&CQ_SAVE[ROZBAL1]=0&CQ_SAVE[ROZBAL2]=0&CQ_SAVE[ROZBAL3]=0

Lístkový katalog v obrázkové podobě

www.lib.cas.cz/knav/lk

Ústavní bibliografie ASEP

www.lib.cas.cz/knav/asep/data/A-SEZUST.HTM

Evidence periodik v AV ČR

www.lib.cas.cz/knav/evip/EVIP-A.HTM


 


Vydávaná periodika

V roce 1998 KNAV pokračovala ve vydávání všech třech periodických titulů.

Pokud jde o časopis “Knihy a dějiny” vyšlo v roce 1998 opožděné druhé číslo ročníku 1997 a do tisku bylo připraveno dvojčíslo ročníku 1998.

Zpravodaj pro střediska vědeckých informací a knihovny AV ČR “Informace” vyšel v roce 1998 dvakrát s rozšířeným obsahem.

LINCA INFO” před úplným převedením na elektronické médium vyšla v loňském roce třikrát.

 


Statistický výkaz o stavu a činnosti
Knihovny Akademie věd za rok 1998

 
 

Knihovní jednotky k 31. 12. 1997 ... 948 786 svazků
Přírůstek 1998 celkem ... 5 345 svazků
Z toho koupí z produkce ČR ... 175 svazků
z produkce zahr. ... 89 svazků
výměnou ... 2 712 svazků
jiným způsobem (dary) ... 2 369 svazků
Vyřazené jednotky v roce ... 1998 8 048 svazků
Počet knihovních jednotek k 31. 12. 1998 ... 946 983 svazků

Odebírané časopisy v roce 1998 ... 1 772 titulů
z toho koupí z produkce ČR ... 0 titulů
z produkce zahr. ... 10 titulů
výměnou ... 968 titulů
jiným způsobem (dary, PV) ... 794 titulů

Počet uživatelů ... 10 144 čtenářů

Počet výpůjček
absenčních ... 12 850 výpůjček
prezenčních ... 10 617 výpůjček

Reprografické služby
zhotoveno tiskem ... 682 740 stran
zhotoveno kopírováním ... 183 102 stran
knihařské zpracování ... 21 312 brožur

 

Přehled čísel Informací
Česká domovská stránka  •  Periodické publikace