Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > říjen  > Ocenění

Čestná oborová medaile Františka Palackého

Prof. Zdeněk V. David převzal 7. září 2009 z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše Čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách.

Prof. Zdeněk V. David převzal 7. září 2009 z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše Čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách.
© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Profesor David žije od roku 1947 v USA. Vystudoval politologii a filozofii na Wesleyan University a historii na Harvard University. Postupně působil na univerzitách v Michiganu a Princetonu; v letech 1974–2002 ve Woodrow Wilson International Center for Scholars ve Washingtonu – nyní jako emeritus.

Profesor David se dlouhodobě zabýval historickými, politickými, filozofickými a teologickými otázkami české reformace a ideových dějin našich zemí v 16.–19. stol. ve vztahu k evropskému vývoji. Výsledkem jeho úsilí jsou studie publikované v renomovaných re­cenzovaných časopisech zejména v USA, Anglii, Rakousku a Čes­ké republice. Vědecké bádání shrnul ve třech monografiích: People of the Eastern Habsburg Lands 1526–1918 (společně s T. Kannem, 1984); Finding of the Middle Way: The Utraquists’ Liberal Challenge to Rome and Luther (2003); Catholic Enlightment and Lutheran Idealism: The Formation of Political Culture in Central Europe 1773–1848 (vyjde v r. 2009).

Ocenění si zaslouží také vědecko-organizační práce prof. Davi­da, která je dlouhou dobu spojena se Společností pro vědy a umě­ní. Od začátku 90. let přijíždí prof. David do své vlasti a snaží se pomáhat s obnovou svobodného vědeckého bádání v huma­nitních oborech. Profesor David je významným odborníkem, který přinesl cenné podněty vědeckému bádání v uvedených oborech a posunul je významně vpřed.

red