Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Spolupráce AV ČR a CNR Itálie

V oblasti mezinárodních styků Akademie věd ČR zaujímá významné místo spolupráce s Itálií, která se datuje od 70. let minulého století, kdy se hlavní partnerskou organizací stala italská Národní výzkumná rada – Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR). Kooperace je významná jak objemem realizovaných výměn, tak počtem spolupracujících pracovišť. Velký rozvoj, o nějž se značnou měrou zasloužil tehdejší předseda Rady pro zahraniční styky prof. Jiří Niederle, se datuje zejména do 90. let 20. století. Akademie věd v tomto období uzavřela dohody s dalšími italskými institucemi: Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN), která je v platnosti do dnešních dnů, a se Sincrotrone Trieste, Accademia Nazionale Dei Lincei, Fondazione Giorgio Cini v Benátkách aj., které se již nerealizují.
09_1.jpg

Italská Národní výzkumná rada sestává z vědeckých pracovišť, která jsou rozmístěna po celé Itálii, což napomáhá propagaci vědy v nejrůznějších částech země a usnadnění spolupráce s místními firmami a organizacemi. Finanční zdroje získává především od státu; 30 % jejího rozpočtu ovšem tvoří příjmy z externích zakázek na studie a aktivity technického odborného poradenství a též smlouvy s firmami, kontrakty s Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi.

Posláním CNR je realizovat, propagovat a zdokonalovat vědecké aktivity za účelem rozvoje poznání a jejich uplatnění ve vědeckém, technologickém, ekonomickém a sociálním vývoji Itálie. Její činnost se orientuje na interdisciplinární vědecký a technologický výzkum, který zahrnuje především biotechnologie, lékařství, vědy o materiálech, vědy o životním prostředí a zemi, informace a komunikaci či moderní systémy výroby. V menší míře zahrnuje také právní a socioekonomické vědy, klasická studia a další společenské vědy.

 09_2.jpg
Foto: wikimedia commons
Sídlo Národní výzkumné rady v Římě

CNR se podílí na vytváření doktorských studijních programů pro mladé badatele a dalším vzdělávání též na mimouniverzitní úrovni. Je také účastníkem různých mezinárodních projektů a výměn vědeckých pracovníků se zahraničními partnerskými institucemi.

Akademie věd ČR uzavřela s CNR dohodu o vzájemné spolupráci 1. července 1972 s cílem umožnit reciproční výměny vědeckých pracovníků obou institucí za účelem studijních pobytů nebo účasti na významných konferencích, sympoziích apod. Dohodu obě instituce naplňují zejména prostřednictvím společných tříletých vědeckovýzkumných projektů. V malé míře se uskutečňují také pobyty vědeckých pracovníků mimo tyto projekty.

Do projektů, jejichž počet se pohybuje v rozmezí od 13 do 20, se zapojují především akademické ústavy z prvních dvou vědních oblastí; třetí oblast, humanitních a společenských věd, se na nich zpravidla nepodílí. Výstupy z těchto aktivit tvoří metodické články v mezinárodních časopisech či sbornících konferencí, společné publikace, prezentace na konferencích, pořádání kurzů, seminářů, přihlášky společných patentů na národní i mezinárodní úrovni (na základě výsledků z let 2007–2009 je v současné době podaly např. Ústav geoniky AV ČR a Mikrobiologický ústav AV ČR). Spolupráce na projektu pomohla např. také vědcům z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, kteří vyrobili argon-karbenový kation ArCH2+ , jenž představuje novou třídu sloučenin mezi vzácnými plyny a organickými částicemi. Vzájemná kooperace AV ČR a CNR mj. velice pomáhá začínajícím vědcům začlenit se do mezinárodní spolupráce.

DANUŠE PAZOURKOVÁ,
Referát zahraničí SSČ AV ČR, v. v. i.