Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Rada pro výzkum a vývoj

Informace z 222. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 13. dubna 2007

Závažné projednávané body a závěry ze zasedání

Zajištění činnosti Rady pro výzkum a vývoj
Rada byla seznámena se současným stavem delimitace Rady a současně s materiálem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro schůzi vlády Zajištění činnosti Rady pro výzkum a vývoj, kterým se převádí činnost Rady z MŠMT zpátky na Úřad vlády ČR.

Návrh Jednacího řádu RVV
Rada schválila změnu svého Jednacího řádu, kterou si vyžádala změna Statutu Rady.

Volba místopředsedů RVV
Rada zvolila I. místopředsedkyní Rady PhDr. Miroslavu Kopicovou a místopředsedou Rady prof. Ing. Vladimíra Haasze, CSc.

Návrh Státního rozpočtu VaV na rok 2008 s výhledem na roky 2009 a 2010
Mimořádné zasedání Rady zaměřené na přípravu návrhu výdajů státního rozpočtu na výzkum a vývoj v roce 2008 s výhledem na roky 2009 a 2010 se bude konat dne 20. dubna 2007 a předsednictvo a sekretariát Rady připraví na mimořádné zasedání návrh výdajů státního rozpočtu na rok 2008 zpracovaný ve dvou variantách.

Systém práce s experty EU
Rada byla seznámena s materiálem, který vysvětluje pravidla spolupráce MŠMT s delegáty, kteří zastupují ČR v různých poradních orgánech pro VaV v EU, a požádala MŠMT o jeho realizaci.

Souhrnné vyhodnocení výsledků programů VaV ukončených v roce 2005
Rada schválila tento materiál do vlády a uložila sekretariátu Rady připravený materiál pro vládu rozeslat do meziresortního připomínkového řízení.

Provozní řád IS VaV
Rada schválila Provozní řád Informačního systému výzkumu a vývoje, který definuje základní pravidla pro předávání a zařazování údajů o prováděném výzkumu a vývoji a jejich výsledků do Informačního systému výzkumu a vývoje a pro poskytování informací v IS VaV obsažených, a uložila sekretariátu Rady jeho zveřejnění na www.vyzkum.cz.

Česká hlava 2008 – Národní cena vlády Česká hlava – návrh na změny, Cena vlády za propagaci či popularizaci VaV
Rada byla seznámena s problematikou Národní ceny vlády Česká hlava a s informací, že v roce 2007 společnost Caneton, s. r. o., realizátor projektu Česká hlava, udělí cenu MEDIA v dosavadní podobě. Rada požádala své členy, předsedy odborných komisí a stálé hosty o předložení návrhů na změny při udělování Ceny vlády v rámci projektu Česká hlava do 27. 4. 2007, dále uložila předsednictvu a sekretariátu RVV zpracování materiálu do vlády k problematice Národní cena vlády Česká hlava a jeho předložení na 224. zasedání Rady (8. června 2007).

Program VaV Ministerstva průmyslu a obchodu TRIO
Rada jmenovala zpravodajem pro Program VaV MPO TRIO Ing. Miroslava Janečka a uložila členům Rady a členům OK NŽP, aby do 20. dubna 2007 zaslali k danému materiálu připomínky.

Stanovisko Rady k výzkumným záměrům zahajovaným v roce 2009
Rada vzala na vědomí informaci o výzkumných záměrech zahajovaných v roce 2009 i žádost o stanovisko Rady od MŠMT a schválila stanovisko Rady k výzkumným záměrům zahajovaným v roce 2009.

Změna formy vnitřního připomínkového řízení RVV
Rada schválila změnu formy vnitřního připomínkového řízení RVV.

Aktualizace DZSV č. 8 – Společenskovědní výzkum
Rada uložila Odborné komisi pro společenské a humanitní vědy Rady, aby aktualizovala DZSV – Společenskovědní výzkum a předložila jej k projednání na 226. zasedání Rady (12. října 2007).

Žádost MV o souhlas Rady podle § 17 odst. 6 zákona č. 130/2002 Sb.
Rada souhlasila s žádostí Ministerstva vnitra podle § 17 odst. 6 zákona č. 130/2002 Sb., o vyslovení souhlasu k zadání dvou návrhů výzkumných projektů, které svým specifickým vymezením předmětu výzkumu směřují ke zvýšení účinnosti znaleckých expertiz v oblasti forenzní genetiky při dokazování trestné činnosti a odhalování pachatelů.

Různé
Rada jmenovala svým zpravodajem pro předsednictví ČR v EU Ing. V. Nekvasila, DrSc.
Dále uložila předsednictvu a sekretariátu Rady na 224. zasedání (8. červen 2007) předložit principy výrazného snížení počtu 22 rozpočtových kapitol, ze kterých je výzkum a vývoj v ČR podporován.