Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Nejmodernější technologie a síťové trendy v praxi

Na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT se poslední zářijový týden t. r. uskutečnila CESNET Conference 2008. V pořadí již druhé mezinárodní setkání odborníků v oblasti komunikačních, hardwarových a softwarových systémů a síťových aplikací přivedlo do Prahy na osm desítek účastníků včetně významných osobností mezinárodního internetového výzkumu nejen z Evropy, ale i ze Spojených států, Japonska či Tchaj-wanu.

Konferenci uspořádalo CESNET, sdružení vysokých škol, které buduje a rozvíjí multigigabitovou národní síť pro výzkum a vzdělávání CESNET2 a specializuje se na související výzkum a vývoj, a Akademie věd České republiky. Setkání zahájila první místopředsedkyně Rady pro výzkum a vývoj Miroslava Kopicová a první odbornou přednášku přednesl Vasilis Maglaris, předseda výkonného výboru složeného ze zástupců 30 evropských sítí národního výzkumu, které participují na rozvoji panevropské sítě GÉANT2.
Mauro Campanella s příspěvkem The Network Factory, Real or Virtual?
Mauro Campanella s příspěvkem The Network Factory, Real or Virtual?
FOTO: Archiv autorky

Mezi hlavní témata patřila bezpečnost (řešení problematiky v IP telefonii, autentizace v gridech, vzdálená konfigurace síťových zařízení), middleware (softwarové komponenty spojující rozsáhlé komplexní distribuované systémy) a virtualizace (virtuální sítě, výpočetní platformy a bezpečné virtuální e-infrastruktury datových úložišť). Konference se ovšem zaměřila na praktické uplatnění těchto nejmodernějších technologií a síťových trendů v praxi, např. ve velice perspektivní oblasti (tele)medicíny.
Ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád řídí diskusi po přednášce Te-Lung Liu.
Ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád řídí diskusi po přednášce Te-Lung Liu.
FOTO: Archiv autorky

Zlatým hřebem byla unikátní videokonference zrealizovaná ve spolupráci se skupinou vyspělých asijských internetových sítí, díky níž bylo propojeno sedm lékařských pracovišť: dvě v Japonsku, po jednom na Tchaj-wanu, ve Španělsku, Itálii a dvě v České republice (Ústřední vojenská nemocnice v Praze a Krajská zdravotní, a. s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem). V přednáškových místnostech těchto zdravotnických zařízení mohla odborná veřejnost rovněž zhlédnout celou telekonferenci. V rámci videokonference a příspěvku prof. Šuji Šimizu z univerzitní nemocnice v Kjúšú byly do Evropy přenášeny a slovem doprovázeny záběry endoskopických a radiologických zákroků z lékařských pracovišť, a to v plném rozlišení NTSC bez zkreslení obrazu, což poskytuje dostatečnou kvalitu pro přesnou diagnostiku i na velké vzdálenosti. Na základě přenesených snímků proto mohli přítomní lékaři stanovit svou diagnózu na dálku a v telediskusi ji posléze porovnat s ošetřujícími lékaři. CESNET mohl při uspořádání této náročné mezikontinentální videokonference naplno zužitkovat své zkušenosti s využitím vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak i asynchronně formou streamingu.
Součástí konferenčního bloku o telemedicíně byl příspěvek dr. Muto z japonské Univerzity Kjótó o využití NBI (Narrow Band Imaging) při odhalování raných stadií rakoviny hltanu a jícnu a referát dr. Čen-Šuan Čun z Národní tchajwanské univerzity zaměřený na konkrétní využití NBI v neobvyklém případu pankreatálního onemocnění 57leté ženy. Technika NBI zlepšuje viditelnost kapilár a dalších drobných struktur na povrchu sliznice. V důsledku biologických charakteristik tkáně je úzkopásmové osvětlení na sliznici absorbováno a rozptylováno jinak než bílé světlo, a tím je zdůrazněn kontrast mezi malými krevními cévami a normální tkání a také drobné struktury ve vrchních vrstvách sliznice.

Sdružení CESNET zajišťovalo v průběhu konference internetový přenos (tzv. streaming). Na stránce http://www.ces.net/events/2008/conference jsou k dispozici videozáznamy prezentací a texty jednotlivých příspěvků. V tištěné podobě vyšel sborník CESNET Conference 2008, který je veřejně dostupný v pdf formátu na stránkách konference.
Zázemí přenosu z konference (Jan Pravda, Ivo Hulínský)
Zázemí přenosu z konference (Jan Pravda, Ivo Hulínský)
FOTO: Archiv autorky


Setkání přilákalo do Prahy odborníky ze 14 zemí, a to nejen akademiky a výzkumníky, ale i praktiky. Jednalo se proto o přední mezinárodní otevřenou odbornou konferenci v oblasti vyspělých komunikačních technologií. Vždyť právě CESNET také reprezentuje hlavní příspěvek k českému výzkumu, vývoji a rozvoji komunikační techniky a podpoře výzkumu a vzdělávání.
Význam a světový věhlas sdružení CESNET nejlépe dokládá pozvání od amerického Národního koordinačního výboru pro výzkum a vývoj v oblasti síťových a informačních technologií, poradního fóra Bílého domu, které obdržel ředitel dr. Jan Gruntorád jako jeden z pouhých 15 Evropanů k diskusi s americkými odborníky o budoucnosti výzkumu v oblasti komunikačních sítí.

Rita Pužmanová,
nezávislá síťová specialistka