Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Knihy

Knihovna Akademie věd a Megabooks

V Oválné studovně Knihovny Akademie věd ČR byl 20. října 2010 zahájen 10. ročník prodejní výstavy zahraničních vědeckých a odborných publikací, které do České republiky dováží firma Megabooks, jedna ze společností, s nimiž KNAV již deset let spolupracuje. Na každoroční týdenní výstavě podává pracovník Megabooks informace a vyřizuje objednávky s výstavní slevou 10 % na vybrané knihy.

25_1.jpg
Foto: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Cílem akvizice Knihovny AV ČR v oblasti nákupu zahraničních publikací (zhruba do 32 oborů) je doplňování fondu o nejnovější a nejvýznamnější publikace vydávané renomovanými nakladateli, jakými jsou např. Elsevier Science, Springer, Wiley Blackwell, Routledge, Oxford University Press, Sage Publications, Cambridge University Press, A & C Black Publisher, Taylor & Francis Ltd., Brill, McGraw-Hill Higher Education, Allyn & Bacon a další.

Výběr publikací vychází z nabídek nakladatelských katalogů, ze sledování nákupů ústavů AV ČR (souborný katalog AV ČR), z publikací citovaných v disertačních pracích, zejména doktorů věd AV ČR, z publikací doporučovaných katedrami českých univerzit a vysokých škol a návrhů uživatelů KNAV. Důležitým úkolem je získávání publikací laureátů Nobelových cen a všech publikací pracovníků ústavů AV ČR, především těch, kteří jsou uvedeni v databázi ASEP.

Vědecké a odborné publikace nakupuje KNAV prostřednictvím firmy Megabooks průběžně. Velmi dobře a na vysoké odborné úrovni se uskutečňuje nákup pro výzkumnou práci Knihovědného oddělení KNAV a všech badatelů, kteří se tímto oborem zabývají. V roce 2010 byl fond KNAV např. také obohacen o publikace The Sorting Society: The Ethics of Genetic Screening and Therapy (2008), Genetic Resources, Traditional Knowledge and the Law: Solutions for Access and Benefit Sharing (2009), Justice in Genetics: Intellectual Property and Human Rights from a Cosmopolitan Liberal (2010), Ethical Issues of Human Genetic Databases: A Challenge to Classical Health Research Ethics? (Medical Law and Ethics) (2010), Genetic Suspects: Global Governance of Forensic DNA Profiling and Databasing (2010). Ty se zabývají mezinárodní diskusí o politických, právních a etických otázkách týkajících se ochrany a využívání genetických dat, analýzou překážek souladu právních předpisů a globální distributivní spravedlnosti v oblasti zdraví, vztahy mezi duševním vlastnictvím a mezinárodními lidskými právy, morálními a etickými otázkami souvisejícími s genetickým testováním v současné společnosti apod.

Výběr publikací na každou podzimní prodejní výstavu, která se vždy zaměřuje na určitý obor nebo oblast důležitou pro více oborů, se koná ve spolupráci s odbornými pracovníky Megabooks. V minulých letech to byly např. sociologie, politologie, historie a etnografie, ekonomie, právo, genetika, nanotechnologie, Evropská unie, biotechnologie, jazykové publikace potřebné k získání certifikátů vyžadovaných ke studiu v zahraničí apod. Každoročně jsou na výstavě k vidění učebnice, atlasy a novinky z oboru medicína, biologie, životní prostředí, genetika a teorie vědy, které v KNAV vyhledává značná část jejích uživatelů.

Letos se tématem výstavy staly mj. také zobrazovací metody v přírodovědných oborech. Návštěvníci mohli nahlédnout např. do publikace Pressure-Driven Microfluidics (2007) Ing. Václava Tesaře z Ústavu termomechaniky AV ČR, který je autorem 195 udělených autorských osvědčení, čtyř učebnic a více než 340 článků a příspěvků na konferencích, z toho 26 článků v časopisech s vysokým impaktofaktorem. Vědecký tým pod jeho vedením dostal za článek On the design and simulation of an airlift loop bioreactor with microbubble generation by fluidic oscillation publikovaný v časopise Food & Bioproducts Processing (2009) Moultonovu medaili za rok 2009, kterou uděluje každoročně již od roku 1929 Institut chemického inženýrství (IchemE) za nejlepší vědeckou publikaci v oboru. Výstava dále prezentovala také publikaci The Czech Republic and The European Union (2010), jež se zabývá přípravou České republiky na převzetí předsednictví EU v lednu 2009, průběhem a hodnocením její následné činnosti, otázkami týkajícími se EU, evropské integrace a debatou o evropeizaci a roli malých států v EU.

DAGMAR HARTMANOVÁ,
Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i.