Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Demokracie vyžaduje charakter a vzdělanost



© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Akademie věd nehodlá polevit ve svém úsilí, aby se její postavení mezi veřejnými institucemi orientovanými na vědu a výzkum stabilizovalo ku prospěchu celé společnosti. Věda patří k základním intelektuálním potřebám člověka a zásadně ovlivňuje kulturní i ekonomickou úroveň národního společenství. V tomto duchu předeslal XXXVI. zasedání Akademického sněmu dne 22. dubna 2010 ve svém projevu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.

Zasedání mohlo budit spíše komornější dojem, protože se z účasti omluvili představitelé naší vlády, za ministra financí Eduarda Janotu promluvil jeho náměstek Ing. Bohdan Hejduk, a jak již bylo řečeno v úvodníku, ve shodném termínu zasedala konference rektorů. Místopředseda AV ČR prof. Vladimír Mareček, který z pověření předsedy prof. Jiřího Drahoše Sněm zahájil a řídil, mohl mezi hosty přivítat mj. ­čestného předsedu AV ČR prof. Rudolfa Zahradníka, jeho následovkyni v nejvyšší akademické funkci prof. Helenu Illnerovou, zakladatele České konference rektorů prof. Martina Černohorského, jehož slova jsme si vypůjčili do titulku a který ocenil velice dobrou spolupráci Akademie a vysokých škol, či rektora VŠCHT v Praze doc. Josefa Koubka. Zasedání se zúčastnilo 200 členů z pozvaných 254, což představuje 79 %, k nimž je možno přičíst 50 hostů včetně novinářů.

Po úvodních projevech museli účastníci zvolit do Akademického sněmu na funkční období 2010–2014 členy z oblasti průmyslu, obchodních kruhů a bank a dále jej doplnit o významné domácí i zahraniční vědce. Jejich jména přinášíme v Usnesení na str. 10 (seznamy všech kandidátů necháváme k dispozici na http://abicko.avcr.cz).

Podobně jako Parlament ČR v téže době schválil registr docentů a profesorů, Akademický sněm potvrdil úpravu Etického kodexu výzkumných pracovníků v Akademii věd ČR podle návrhu Komise pro etiku vědecké práce AV ČR jakožto morální výzvu svým vědeckým pracovníkům, aby neměli větší množství pracovních úvazků najednou. V samostatném bodě byla ve smyslu čl. 14 písm. m) Stanov Akademie věd ČR schválena úprava Statutu Grantové agentury AV ČR.

V dopoledním programu upoutal v rámci diskuse zejména dr. Jiří Rákosník ostrou kritikou GA ČR a výzvou, aby její předseda prof. Petr Matějů z důvodu manažerského selhání v souvislosti s letošní nezvládnutou soutěží rezignoval na svou funkci. Prof. František Janouch varoval před situací, která by mohla nastat podobně jako ve Švédsku, kde byly některé špičkové ústavy rozporcovány mezi vysoké školy, a tím vlastně zničeny. „Diskuse o převedení Akademie věd pod vysoké školy mě děsí. Je důležité zachovat Akademii takovou, jaká je. Jistě je co zlepšit, ale Akademie je jako instituce nesmírně politicky důležitá!“

Ve svém příspěvku o zkušenostech s řízením jedné z našich nejúspěšnějších institucí – Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR – komentoval prof. Zdeněk Havlas dnes tak moderní teorii manažerských subordinací. Aby jeho ústav pracoval opravdu efektivně a byl schopen pruž­ně a rychle reagovat, bylo nutno odstranit veškeré mezičlánky. Dnes mají všichni vedoucí týmů plné pravomoce, ale také odpovědnost a jsou podřízeni přímo řediteli ústavu. Příspěvek otiskneme v některém z příštích čísel Akademického bulletinu.

Co se týče hodnocení výzkumných organizací, které se nutně vine všemi jednáními na téma vědy, až dosud se žádná systémová náprava neuskutečnila, a tudíž i nadále hrozí praxe založená na chybných principech.

MARINA HUŽVÁROVÁ,
GABRIELA ADÁMKOVÁ