Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Americký astronaut Andrew Feustel v ČR

feustel_perex.jpgNa pozvání Akademie věd ČR ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v Praze a Českou kosmickou kanceláří přiletěl na návštěvu České republiky americký astronaut Andrew Feustel, který se v květnu 2011 zúčastnil mise STS–134 raketoplánu Endeavour k Mezinárodní kosmické stanici. Do vesmíru letěl už v roce 2009 jako účastník letu raketoplánu Atlantis STS–125 k poslední servisní misi u Hubbleova kosmického dalekohledu. (Více čtěte v rozhovoru Hlavně nerozbít teleskop, to byla naše mantra.) V obou případech si Andrew Feustel na palubu s sebou vzal vybrané symboly z České republiky, v roce 2009 Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku a v roce 2011 plyšovou postavičku Krtka Zdeňka Milera. Na programu jsou veřejné besedy a autogramiády. Doprovodí jej také jeho synové a manželka Indira Feustelová, jejíž maminka je Češka a otec Ind.



Přílet amerického astronauta vyvolal velký mediální zájem. 


feustel_letiste_02.jpg
 
festel_letiste_03.jpg
 
feustel_letiste_04.jpg

Andrew Feustel přiletěl na pozvání Akademie věd ČR a Astronomického ústavu AV ČR (na snímku s Jiřím Drahošem, předsedou AV ČR)

 
feustel_letiste_05.jpg

Zleva: Americký velvyslanec v ČR Norman Eisen, astronaut Andrew Feustel a předseda AV ČR Jiří Drahoš 

feustel_letiste_06.jpg
Všechna fota : Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
Program:
Pondělí 1. srpna 
PRAHA – Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 – 18:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Středa 3. srpna
ČESKÝ KRUMLOV – Regionální muzeum Český Krumlov – 14:30 h – Krátké neformální setkání s astronautem nad keramickým modelem Českého Krumlova přístupné veřejnosti, možnost autogramů a fotografování. Do 15:00 hodin.
 
ČESKÉ BUDĚJOVICE – Hvězdárna a planetárium České Budějovice, Zátkovo nábřeží 4 – 18:30 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Čtvrtek 4. srpna
PARDUBICE – Sukova síň Domu hudby v Pardubicích, Sukova třída 1260 – 18:30 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Pátek 5. srpna
ZLÍN – 14:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda.
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Hotel Apollo – 18:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem a také expozici o kosmonautice.
 
Pondělí 8. srpna
BRNO – Nádvoří Nové radnice a prostory Mincmistrovského sklepa – 14.30 h až 17.30 h – Astronaut Krtek v Brně – program pro děti. Od 16:30 h návštěva astronauta Feustela, autogramiáda a fotogramiáda (do 17:30 h). Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 

31 Jul 2011