Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Věda, vzdělávání a průmysl v 21. století

Pod názvem „Věda, vzdělávání a průmysl v 21. století“ se ve středu 20. července konalo diskusní fórum v prostorách pražského Velkopřevorského mlýna. Akci zorganizovala společnost Fosfa, jejíž generální ředitel Ing. Ivan Baťka se společně s hlavním hostem mítinku, předsedou AV ČR prof. Jiřím Drahošem, ujal moderátorské role.
Smyslem setkání významných vědců, pedagogů i průmyslníků bylo upozornit na současné problémy v oblastech, kde profesně působí, a v názorové výměně nastínit možná východiska a řešení.

 
veda_prumysl_01.jpg
 
veda_prumysl_03.jpg
 

Pozvání přijala i řada dalších významných osobností, mezi nimi např. prof. Milan Zelený z Fordham University v New Yorku, náměstek MPO ČR Ing. Martin Tlapa, vrchní ředitel sekce pro vědu a výzkum MŠMT ČR RNDr. Jan Hrušák, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl, rektor VŠCHT doc. Josef Koubek, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR RNDr. Zdeněk Havlas, technický ředitel společnosti Tos Hulín prof. Jiří Marek či generální ředitel společnosti Continental Automotive Systems Czech Republic prof. Zdeněk Przybyla.

 
veda_prumysl_04.jpg
 
veda_prumysl_05.jpg
 

"Jsem přesvědčen o tom, že nejlepší cestou k podpoře inovací, zejména technologických, je vědecká excelence. To znamená, že to nejlepší, co můžeme udělat pro zajištění konkurenceschopnosti ČR v dlouhodobém horizontu, je především podpora kvalitního výzkumu. To lze nejlépe dokumentovat na již klasických příkladech výzkumu, který vedl k nečekaným aplikacím až po mnoha letech. Je nesporné, že ony skutečně průlomové inovace jsou produkty mnohdy zcela teoretického výzkumu,“ zdůraznil ve svém vystoupení prof. Jiří Drahoš.

 
veda_prumysl_06.jpg
 
veda_prumysl_07.jpg
 

Hlavní diskutovaná témata se týkala role státu, univerzit a podniků ve výzkumu, vědě a vzdělávání, vztahu politiky k těmto oblastem či otázky konkurenceschopnosti a měření kvality vědeckých institucí a vysokých škol.

 
veda_prumysl_08.jpg
 
veda_prumysl_09.jpg
 
veda_prumysl_10.jpg
 
veda_prumysl_11.jpg                          
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Text: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

21 Jul 2011