Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Hranice kvantové a mezoskopické termodynamiky

Fyzikální ústav AV ČR pořádal ve dnech od 25. do 30. července 2011 ve spolupráci se senátním Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice mezinárodní konferenci Hranice kvantové a mezoskopické termodynamiky 2011. Záštitu nad významným sympoziem převzali předseda Senátu Milan Štěch, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Konference se zúčastnili odborníci z celého světa včetně nositele Nobelovy ceny za fyziku z roku 1997 Claude Cohen-Tannoudjiho. Přednášku Laser Manipulation of Atoms proslovil ve čtvrtek 28. července ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Claude Cohen-Tannoudji působí na pařížské universitě École Normale Supérieure, kde se věnuje kvantové mechanice. Nobelovu cenu získal společně s Ču Ti-wen a Williamem Danielem Phillipsem za vývoj metod chlazení a chytání atomů laserovým světlem.

 

nobelista_claude_04.jpg

Nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 1997 Claude Cohen-Tannoudji 

nobelista_claude_02.jpg

 

   

nobelista_claude_05.jpg

 

nobelista_claude_09.jpg
 

Program konference zahrnoval také akce pro veřejnost. Mezi ně patřila 26. července i přednáška britského kosmologa a astrofyzika Martina Reese, který je od roku 1995 anglickým královským astronomem a v letech 2005–2010 zastával funkci prezidenta britské Královské společnosti nauk (The Royal Society). Jeden z nejznámějších astronomů současnosti, jenž se proslavil bádáním v oblasti černých děr a tmavé hmoty či jako autor popularizačních knih (Naše poslední hodina, Náš neobyčejný vesmír, Vesmír – obrazová encyklopedie), přednášel v Kostele sv. Šimona a Judy na Starém Městě na téma Od Velkého třesku k biosférám.

  

Anglický královský astronom Martin Rees  
 
rees_02_resize.jpg

   

 
rees_04_resize.jpg
Britského astrofyzika profesora Martina Reese přivítala v prostorách Kostela sv. Šimona a Judy na Starém Městě místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, která mu předala stříbrnou pamětní medaili.

rees_06_resize.jpg  

rees_07_resize.jpg
 
rees_08_resize.jpg
 
rees_09_resize.jpg    
Martin Rees spolu s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem                                    
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

   

30 Jul 2011