Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Česko na prahu největšího vědeckého projektu v dějinách země

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhodlo o financování projektu ELI Beamlines z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Nejintenzivnější laser světa, který má být do roku 2015 postaven v Dolních Břežanech u Prahy, představuje dosud největší příležitost dostat českou vědu a výzkum ve velmi krátkém čase na světovou úroveň, v některých oblastech na samotnou špičku. Jeho vybudování má stát 6,9 mld. korun, přičemž 85 % z této částky hradí EU.

ELI Beamlines je součástí evropského plánu na výstavbu velkých vědeckých infrastruktur nové generace. Projekt, na němž se podílí 40 výzkumných institucí ze 13 států, bude od roku 2015 přinášet průlomové poznatky v oborech, jako jsou fyzika, optika, fotonika či nanovědy. V laserovém centru v Dolních Břežanech dojde k doslova skokovému rozvoji laserové fyziky, materiálového výzkumu, molekulární biologie nebo lékařské diagnostiky. Znamená to nejen významný pokrok v léčbě rakoviny (v ELI se budou vyvíjet levné protonové zdroje, které onkologie naléhavě potřebuje), ale i ve vývoji materiálů odolných v extrémních podmínkách (např. pro okna vesmírných plavidel). ELI chystá také revoluci v zobrazování mikrosvěta. Česká republika má poprvé významnou šanci zaujmout v těchto oblastech čelné místo, a to se všemi pozitivními důsledky, které to pro české hospodářství bude mít.
 
Obory, jimiž se badatelé v rámci ELI budou zabývat, jsou hodné pozornosti také z pohledu aplikační sféry. O spolupráci už nyní projevují zájem průmyslové podniky nejen z ČR, ale i zahraničí. Finance z komerčního výzkumu společně s mezinárodním charakterem ELI (významná pozice na ESFRI Roadmap garantuje přístup k mnohem vyššímu objemu evropských prostředků v budoucnu) a možností získávat zdroje i od dalších partnerských zemí a institucí zaručují, že laserové centrum v Dolních Břežanech nebude pro státní rozpočet ČR znamenat nepřiměřené výdaje ani za pět let, kdy skončí kofinancování z EU.
 
„Na projektu ELI pracují domácí i zahraniční vědci se zkušenostmi z takových prestižních pracovišť, jako je CERN, Rutherford Appleton Laboratory nebo Max-Planck-Institut für Quantenoptik. Toho samozřejmě využijeme a společně s vysokými školami připravíme doktorské studijní programy, které u nás zatím nemají obdobu,“ vysvětluje zmocněnec pro ELI a zástupce ředitele Fyzikálního ústavu AV ČR Vlastimil Růžička. Stát tak podle jeho slov neinvestuje jen do výzkumu, ale i do špičkového přírodovědného a technického vzdělávání, což je jeden z nejefektivnějších ekonomických stimulů, jaký si lze představit. Význam ELI potvrdila i nedávná návštěva britského premiéra Davida Camerona a českého premiéra Petra Nečase. Projekt minulý týden ocenil také nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannoudji.
 

3 Aug 2011