Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Letní Řecko – jedna velká učebna

Po celém Řecku se v létě konají stovky Letních škol; jen na Krétě jsou jich desítky. Jedním z pořadatelů tradičních školicích akcí v rámci 7. rámcového programu EU je Univerzita na Krétě spolu se vzdělávacím centrem Ellinogermaniki Agogi. Do konferenčního centra hotelu Candia Maris se ve dnech 3.–8. července 2011 sjelo ze všech zemí Evropské unie přes 60 středoškolských učitelů, kterým ve čtyřech paralelních kurzech zaměřených na specifické obory přednášely dvě desítky evropských i zámořských lektorů. (Podrobnosti např. http://www.ea.gr/ep/osr-summerschool).

 

kreta_21.jpg kreta_24.jpg kreta_20.jpg kreta_22.jpg kreta_23.jpg kreta_19.jpg kreta_18.jpg kreta_02.jpg         kreta_08.jpg kreta_26.jpg kreta_17.jpg kreta_01.jpg kreta_11.jpg kreta_06.jpg kreta_25.jpg kreta_03.jpg kreta_12.jpg kreta_05.jpg kreta_04.jpg kreta_07.jpg kreta_27.jpg kreta_28.jpg kreta_13.jpg kreta_16.jpg kreta_09.jpg kreta_15.jpg kreta_10.jpg kreta_14.jpg            
           Foto: Archiv Akademického bulletinu

Všichni frekventanti se účastnili společně doplňkových programů – největší úspěch mělo pozorování oblohy. Ať už bylo zaměřeno na chromosféru za použití dalekohledu Coronado PST Ha, který byl k dispozici na terase hotelu, nebo Měsíce prostřednictvím Galileoskopů, jež si účastníci sami vyrobili. Skupina pozorovatelů si poté zažila teplotní extrém, když se z rozpáleného Heraklionu přímo omývaného mořem přemístila do výšky 1700 m n.m. na větrné pohoří Ida, aby navštívila observatoř Skinakas patřící krétské univerzitě. Nenechte se mýlit zeměpisnou polohou ostrova Kréta; na zdejší observatoři mohou astronomové pracovat přibližně od dubna do října, protože v zimě je vzhledem k množství sněhu a častým bouřím, nedostupná. Avšak ani v létě není pro zájemce z řad veřejnosti snadné zdolat kilometry serpentin během pravidelných dnů otevřených dveří.
Přímo v centru Heraklionu najdete nedaleko přístavu bývalou průmyslovou budovu, která je dnes přestavěna na krétské přírodovědecké muzeum. To patří rovněž univerzitě a tak se zde zabývají výzkumem, jehož výsledky se snaží předávat přímo veřejnosti. Celé Řecko leží v seizmicky aktivní oblasti, muzeum tedy věnuje této realitě pozornost a návštěvníkům umožňuje simulaci zemětřesení včetně odborného výkladu a poučení, jak se v této situaci chovat. V expozici věnované měření času mají své místo i nejdokonalejší astronomické hodiny – pražský orloj. Muzeum se rovněž zapojilo do evropské aktivity na podporu popularizace vědy prostřednictvím vědeckých kaváren.

MARINA HUŽVÁROVÁ

18 Jul 2011