Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Matematická literatura nestárne


DML-CZ: Česká digitální matematická knihovna se otevřela na internetu. V pilotním projektu řešeném v letech 2005–2009 v rámci programu Informační společnost, který podporuje Akademie věd ČR, obsahuje významnou část vědeckých matematických časopisů vydávaných v České republice a také některé monografie včetně kolekce spisů Bernarda Bolzana. DML-CZ však nezůstane pouze národní knihovnou, ale v budoucnosti se stane součástí sítě digitálních knihoven vytvářených v Evropě i na celém světě.

RNDr. Jiří Rákosník z Matematického ústavu AV ČR zdůraznil, že matematika je věda, která nestárne. Nedopustil-li se matematik chyby, platí výsledky jeho práce stále, a je tudíž i stále citován. A nejen to: matematické literatury rychle přibývá, proto je její digitalizace nezbytně nutná. Na projektu vytvoření digitální knihovny se spojilo pět pracovišť: Matematický ústav AV ČR, Ústav výpočetní techniky MU, Fakulta informatiky MU, Matematicko-fyzikální fakulta UK a Knihovna AV ČR. Spolupodílejí se na něm jak vědečtí pracovníci, tak i studenti vysokých škol. Současná knihovna čítá asi 100 000 stran matematické literatury, ovšem do konce roku jich má být dvojnásob.

"Naše národní DML-CZ by se měla začlenit do budoucí Evropské digitální matematické knihovny (EuDML), která se také uchází o jeden z projektů EU na vědu. S její pomocí by se propojily existující i nově vznikající národní digitální archivy matematické literatury, což by umožnilo uchování těchto dokumentů, jejich provázání, internetový přístup k nim a vícejazyčné vyhledávání," upřesnil viceprezident Evropské matematické společnosti Pavel Exner.

obrazek k clanku
Podle Jiřího Rákosníka z Matematického ústavu AV ČR bude předpokládaný rozsah projektu DML-CZ 150–200 000 stran.
© Luděk Svoboda, Archiv SSČ

Na tiskové konferenci, která se konala 11. června v Akademii věd ČR a již moderoval RNDr. Jiří Rákosník z Matematického ústavu AV ČR, se představili řešitelé projektu RNDr. Miroslav Bartošek z Ústavu výpočetní techniky brněnské Masarykovy univerzity, Ing. Martin Lhoták z Knihovny AV ČR, RNDr. Petr Sojka z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, doc. Jiří Veselý z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a zahraniční odborníci: prezident Evropské matematické společnosti prof. Ari Laptev z Královského technologického institutu ve Stockholmu, vedoucí digitalizačních projektů NUMDAM a CEDRAM prof. Thierry Bouche z Univerzity J. Fouriera v Grenoblu a šéfredaktor referativní databáze Zentralblatt MATH prof. Bernd Wegner z Technické univerzity v Berlíně.

Digitální matematické knihovně DML-CZ a odborným otázkám digitalizace matematických textů a digitálních knihoven byl ve dnech 11. a 12. června 2008 věnován také mezinárodní seminář uspořádaný v budově Matematicko-fyzikální fakulty UK na Malostranském náměstí. Více informací naleznete na adrese http://projekt.dml.cz/.