Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > únor  > Obálka

Don Giovanni pro Akademii

 01_3.jpg
 Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 Spolupráce Akademie věd ČR a Národního divadla v posledním lednovém (i ledovém) dnu t. r. navázala na tradici propojení věd a umění operním představením slavného Mozartova díla Don Giovanni ve Stavovském divadle.

 01_4.jpg

 V hledišti pražské scény, která byla svědkem Mozartova triumfu před 224 lety, přivítali předseda Akademie věd Jiří Drahoš a ředitel Národního divadla Ondřej Černý nejen představitele naší vědecké obce včetně kolegů a přátel ze Slovenské akademie věd, ale také zástupce politické sféry, vysokých škol, církví, velvyslance i sponzorské partnery, bez jejichž pomoci by se takové představení nemohlo uskutečnit.

01_1.jpg

 01_2.jpg

 V úvodním projevu Jiří Drahoš uvedl: „…vzdělanost, věda a kultura, státnost i náboženství byly v evropské historii vždy neodmyslitelně propojeny. Je proto žádoucí, aby tato polyfonie hlasů souzněla v maximální možné míře i v současné době. Pomyslná lehkost stejného naladění je dnes paradoxně komplikována našimi takřka neomezenými komunikačními možnostmi: během několika vteřin můžeme mluvit s lidmi na celém světě, uvidět a uslyšet je, seznámit se s jejich názory. Zároveň sledujeme stále hlubší a vážnější nedostatky v komunikaci jak mezi lidmi, tak i institucemi, tedy zhoršení schopnosti vzájemně si naslouchat a skutečně si porozumět. Zde vidím jeden ze zásadních problémů naší doby a zároveň oblast, které jsme všichni hodně dlužni.“

HaM
 01_5.jpg