Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > červen  > Z Bruselu

Aktivity bruselské platformy znalosti pro inovace

Platforma Znalosti pro inovace (Knowledge4Innovation, K4I), která se věnuje problematice inovací, působí v Bruselu již od roku 2008. Její aktivity i plány do budoucna nám přiblížil výkonný ředitel a spoluzakladatel Roland Strauss. V minulosti působil přes deset let ve funkci místopředsedy společnosti Siemens pro vztahy s vládním sektorem. Má patnáctileté pracovní zkušenosti z prostředí evropských institucí. Všeobecně uznávány jsou jeho odborné znalosti v oblasti vyspělých průmyslových technologií a ve výzkumu a inovacích.


Co bylo hlavním impulsem pro založení platformy Knowledge4Innovation?
Již mnoho let platí, že inovace jsou prospěšné, v současnosti jsou však nepostradatelné. Budoucnost Evropy závisí na její schopnosti vybudovat ekonomiku i společnost založenou na inovacích. Abychom toho dosáhli, musí veřejné, soukromé a akademické subjekty pocházející z rozdílných prostředí a s rozličnými odbornými znalostmi spolupracovat a vytvářet inovační ekosystémy. Z evropského pohledu to znamená, že musíme vypracovat promyšlený přístup, že se shodneme nejen na jednotlivých úkolech, nástrojích a agendách, ale velmi konkrétně i na způsobu fungování inovačních partnerství napříč celým inovačním cyklem. Nezapomeňme však ani na vzdělávání a mezinárodní rozměr podnikání. Komplexnost potřebných inovativních řešení vyžaduje především odstranění přetrvávajících překážek, které brání spolupráci napříč všemi průmyslovými sektory. Platforma K4I proto nabízí prostor pro dialog mezi politiky a inovačními profesionály ve prospěch evropského hospodářství a občanů EU obecně.

Jaká je řídicí struktura její platformy a kdo jsou její členové?
K4I je otevřená, nezávislá a nezisková platforma zřízená podle belgického práva. Sdružuje různorodé subjekty s cílem dosáhnout toho, aby se inovace a znalosti staly vrcholnou prioritou evropských tvůrců politik. Vlastní činnost je podpořena výkonným sekretariátem, který organizačně zajišťuje aktivity realizované ve spolupráci s Fórem K4I Evropského parlamentu. Současným předsedou K4I je Jos Leijten, vedoucí Společného ústavu pro inovační politiku JIIP (iniciativa Nizozemí, Finska a Rakouska), který sídlí v Bruselu. K dalším řídicím strukturám standardně patří valné shromáždění a správní rada. Skladba současných členů je velmi pestrá, od inovativních malých i velkých podniků až po vysoké školy a veřejné instituce, což reflektuje komplexnost inovací samých – jako příklad bychom mohli uvést Radu evropského chemického průmyslu (CEFIC), subjekty evropské spolupráce ve VaVaI, jako je COST a EUREKA, slovenský podnik Novitech či italský výzkumný ústav ARCHES. Od ledna 2011 je členem i Technologické centrum AV ČR. K politickým členům v rámci Fóra K4I Evropského parlamentu patří 12 europoslanců, které vede Lambert van Nistelrooij z Nizozemska. Společným pracovním orgánem platformy K4I a Fóra K4I Evropského parlamentu je řídicí rada.

Mohl byste představit její aktivity?
Hlavní aktivity probíhají v rámci Fóra K4I Evropského parlamentu. Stěžejní akcí je Evropský inovační summit, jehož první ročník se konal v říjnu 2009 v prostorách EP. Vystoupili na něm např. předseda EP Jerzy Buzek a předseda EK Jose Manuel Barroso. Výsledkem je výzva europoslancům formulovaná v dokumentu Inovační agenda. Výsledkem druhého summitu (říjen 2010) byla společná Deklarace k inovacím.
Jednou až dvakrát měsíčně probíhají v EP večerní diskuse k aktuálním otázkám inovačních, výzkumných a vzdělávacích politik. Jednalo se např. o problematice evropských standardů na podporu inovací, o řídicích mechanismech v oblasti výzkumu a inovací či o problematice veřejných zakázek pro inovace, včetně před-obchodní fáze ve prospěch veřejných služeb.

Jaké jsou plány a vize do budoucna?
Připravujeme třetí Evropský inovační summit, který se uskuteční v průběhu druhého říjnového týdne a je rozdělen do dvou částí: první se ve Varšavě v rámci polského předsednictví v Radě EU zaměří na úlohu členských států a evropských regionů v inovačním procesu, na druhé části v Bruselu se bude diskutovat zvláště o pokroku dosaženém od vyhlášení Unie inovací v říjnu 2010. Ani letos nebude chybět výstava s ukázkami úspěšných inovací z celého světa a část summitu se bude věnovat mladé generaci pod názvem Europe’s Future Nobel Prize Winners. Záměrem je zvýšit zájem středoškolských studentů o vědy a technologie. K novým službám patří rozvoj Evropské inovační agendy, inovační ukázky a prezentace on-line.


ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR