Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Pamětní deska Josefa Pekaře

„Tu Kost měl jsem blouznivě rád od studentských let…,“ vyznal se historik Josef Pekař v předmluvě ke své Knize o Kosti. Citace uvozuje nápis na pamětní desce, která byla 30. dubna 2011 odhalena v areálu jednoho z nejznámějších českých hradů.

24_1.jpg
Foto: Václav Hovorka, Archiv autora
Pamětní desku odhalil současný spolumajitel hradu Kost Giovanni Kinský dal Borgo. Nápis na ní zní: „Kus historie tohoto hradu a svou lásku k okolnímu kraji klasicky zvěčnil profesor Josef Pekař (1870–1937) v Knize o Kosti, erbovním díle českého dějepisectví.“


Josef Pekař (1870–1937), rodák z Malého Rohozce u Turnova, vystudoval gymnázium v Mladé Boleslavi a historii na filozofické fakultě české univerzity v Praze. Na téže fakultě od roku 1897 přednášel české dějiny, od roku 1905 jako řádný profesor. V akademickém roce 1931–1932 zastával funkci rektora Univerzity Karlovy. Pro svůj odborný přínos byl zvolen členem České akademie věd a umění a Královské české společnosti nauk. Ve svém díle evokoval politické zápasy, duchovní proudění i každodenní život prakticky všech epoch českých dějin a prosazoval nové pohledy na jejich klíčové problémy, zvláště na husitství, Bílou horu a dobu pobělohorskou. Syntézu českých dějin podal ve vynikající středoškolské učebnici. Rozvinul vlastní kriticko-pozitivistickou koncepci českých dějin, oponující koncepci Masarykově.
Autorem pamětní desky Josefa Pekaře je akademický sochař Aleš John. O její realizaci se zasloužili rodina Kinský dal Borgo, Ing. Martin Pachovský, Sdružení historiků České republiky (Historický klub 1872) a Pekařova společnost Českého ráje. Odhalena byla krátce po stém výročí prvního vydání Knihy o Kosti. Tato Pekařova monografie, podaná působivým literárním stylem, je badatelskou sondou do politické, hospodářské, sociální a kulturní minulosti českých zemí v 17.–18. století, jedinečně kombinující rovinu regionální historie Sobotecka a národních dějin. Kniha se pro své kvality dočkala mimořádných pěti vydání (v letech 1909–1911, I–II; 1935, I–II; 1942, souborně; 1970 souborně; 1998, I–III).

24_2.jpg
Páté vydání Pekařovy práce, do kterého editorka Marie Ryantová zařadila i kapitoly nedokončeného třetího dílu (Praha 1998).

Odhalení desky se zúčastnili zástupci domácích i zahraničních univerzit, Akademie věd ČR, Učené společnosti, Společnosti pro vědy a umění, čelní představitelé současného českého dějepisectví, reprezentanti českých aristokratických rodů, veřejní a kulturní činitelé Jičínska, Turnovska a Mladoboleslavska. S projevy vystoupili historici prof. Robert Kvaček, prof. Petr Vorel, předseda Sdružení historiků, a prom. hist. Karol Bílek, čestný předseda Pekařovy společnosti. Událost vzbudila pozitivní ohlas v širší kulturní veřejnosti a na prahu letní sezóny může inspirovat k návštěvě Kosti a Českého ráje.

JAN BÍLEK, JOSEF TOMEŠ,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.