Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > září  > Z Bruselu

Belgické předsednictví v Radě EU a priority v oblasti výzkumu, vývoje a inovací

V době stále trvající finanční krize, vysoké nezaměstnanosti a snižující se konkurenceschopnosti Evropy převzala Belgie 1. července 2010 předsednictví v Radě Evropské unie. Podobně jako Španělsko, které odstartovalo implementaci společného pracovního programu tří po sobě jdoucích předsednictví v Radě EU (Španělsko, Belgie a Maďarsko), chce Belgie bojovat proti výše zmíněným problémům kromě jiného soustředěním větší pozornosti na oblast výzkumu, vývoje a inovací.

23_1.jpg

Výzkum, vývoj a inovace (VaVaI) jsou pro belgické předsednictví prioritami v rámci vize Evropa 2020, a to v souvislosti se stěžejní iniciativou Inovační unie, o níž budou odborníci dále diskutovat během jednání Rady EU v prosinci 2010. Mezi konkrétní priority v oblasti VaVaI patří například zapojení a role regionů ve vytváření a implementaci evropské výzkumné politiky, zkoumání přínosu výzkumu a vývoje k udržitelnému rozvoji prostřednictvím strategických bio-ekonomických iniciativ, SET plánu (Strategic Energy Technology Plan) a mořského výzkumu či diskuse o projektu ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Belgie se zaměří na prodloužení 7. rámcového programu Euratom do roku 2013, vytvoření průvodce pro členské státy v souvislosti se snahou o dosažení hranice 3 % HDP investic do výzkumu a vývoje a přípravu indikátorů měřících pokrok ve vytváření Evropského výzkumného prostoru (ERA).

V souladu s trendy evropské výzkumné politiky patří mezi další významné priority projednávání otázky Inovační unie v souvislosti se strategií Evropa 2020, aktivity vztahující se k připravovanému Sdělení Evropské komise o evropském plánu pro výzkum a inovace, příprava 8. rámcového programu a zjednodušování pravidel rámcových programů EU. Belgie má ambice vyřešit i volný pohyb znalostí v ERA (tzv. pátá svoboda vnitřního trhu), podpořit spolupráci v oblasti výzkumu vesmíru a přiblížit se vytvoření patentu EU.

V září plánuje Evropská komise vydat Sdělení o evropském plánu pro výzkum a inovace, jehož hlavními tématy jsou změny klimatu, zdraví obyvatelstva, těžba přírodních surovin a problematika společenského vyloučení. V souladu se Sdělením bude belgické předsednictví podporovat integrovaný pří-stup k inovacím, tj. podporovat inovace v rovině technologické, netechnologické i společenské. V kontextu znalostního trojúhelníku se pozornosti dostane rovněž klastrům a vztahu mezi výzkumnými a vzdělávacími institucemi a podnikatelskou sférou.

23_2.jpg
Foto: Archiv EUTRIO.BE
Neformálního setkání na téma konkurence-schopnost, výzkum a průmysl
se zúčastnil mj. také Benoît Cerexhe, ministr pro vědu a výzkum za bruselský region.


V návaznosti na přípravu 8. rámcového programu se Belgie zavázala zkoumat možnosti zjednodušení administrativních a finančních pravidel 7. RP. Prvním krokem v této oblasti se stal seminář o zjednodušování pravidel, následně se uskutečnilo neformální setkání ministrů pro výzkum. V říjnu se navíc bude konat jednání Rady pro konkurence­schopnost, která by měla v této otázce přijmout závěry.

V oblasti páté svobody je cílem Belgie primárně definovat podmínky pro společné programování, o němž budou odborníci diskutovat na konferenci Joint Programming in the light of EU 2020
(18.–19. října 2010, La Hulpe). V souvislosti s volným pohybem znalostí v ERA chce belgické předsednictví podpořit větší integraci univerzit a výzkumných institucí do znalostního trojúhelníku, čemuž má napomoci i konference, která se v Bruselu uskuteční v říjnu 2010. Zaměří se také na usnadnění mobility výzkumníků.

Změna kompetencí v souvislosti s výzkumem vesmíru, kterou zavedla Lisabonská smlouva, vede Belgii ke snaze zvýšit podporu spolupráce existujících infrastruktur v oblasti výzkumu, zejména spolupráci v součinnosti s Evropskou výzkumnou agenturou. Cílem je podpořit další pokrok a definování evropské vize pro výzkum vesmíru. V září se proto uskuteční sympozium The Space and the African citizen, po němž bude v říjnu následovat ministerská konference o výzkumu vesmíru.

Strategie Evropa 2020 označuje neexistenci adekvátní ochrany duševního vlastnictví jako jednu z nejvýznamnějších překážek efektivního fungování vnitřního trhu. Inovace a vhodná ochrana inovativních myšlenek je proto velmi důležitá. Belgie si dává ambiciózní cíl pokračovat v řešení otázky patentu EU a vytvoření jednotného systému pro řešení sporů z porušení patentů, což bude hlavní téma listopadové konference v Bruselu.
Belgický ministr pro výzkum Benoît Cerexhe v souvislosti s prioritami předsednictví uvedl, že „Belgie bude spolu s Evropskou komisí klást důraz na mobilizaci průmyslu a jeho zapojení do výzkumných aktivit“. Výsledkem této iniciativy se stalo neformální setkání ministrů pro výzkum společně s ministry pro průmysl. Belgický ministr také vyzdvihl, že „Evropa musí hledat nové cesty ekonomického růstu, a proto je třeba se zaměřit na vědomosti a inovace. V Evropě je zřejmý nedostatečný dopad výsledků výzkumu na ekonomiku a jeho přílišná fragmentace“.

Více informací o belgickém předsednictví v Radě EU naleznete na http://www.eutrio.be/, http://www.eutrio.be/files/bveu/media/documents/Programme_EN.pdf či http://cordis.europa.eu/belgium/presidency2010/home_en.html.

Přehled hlavních akcí belgického předsednictví v oblasti VaVaI

Industrial Technologies, Brusel, 7.–9. září; Knowledge Based Bio-Economy towards 2020: Turning challenges into opportunities, Brusel, 14. září; The Space and the African citizen, Brusel, 16. září; Research, development and innovation for a more secure Europe, Ostende, 22.–24. září; Conference ICT, Brusel, 27.–29. září; EUROCEAN-Marine & maritime sciences, Brusel, 12.–13. října; Excellence in universities and other research organizations: Governance, funding and innovative research training, Brusel, 14.–15. října; Joint Programming in the light of EU 2020, La Hulpe, 18.–19. října; Ministerial Conference on spatial exploration, Brusel, 21. října; European partnership for career & mobility of researchers and workshop on the scientific visa, Brusel, 8.–10. října; European Strategic Energy Technology Summit (SET Plan Conference), Brusel, 16. listopadu; SMEs and technological innovation, La Hulpe, 17.–18. listopadu; Positive Visions for Biodiversity, Brusel, 16.–19. listopadu; ENERI 2010 – Infrastructures for energy research, Brusel, 29.–30. listopadu; OMC-Net on impact assessment of public funded research, Brusel, 8. prosince.

JANA VAŇOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR