Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

ÚTIA spoluvyvíjí přijímač pro DVB-T2

Screen Service, italská výzkumná a výrobní společnost orientující se na vývoj a výrobu zařízení pro systémy televizního vysílání, a Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i., který se zabývá výzkumem v oblastech řízení, informatiky a výpočetních systémů, oznámily dokončení první fáze společného projektu vývoje průmyslového přijímače pro DVB-T2, novou generaci pozemního digitálního televizního vysílání.

ÚTIA      Screen Service

DVB-T2 (Digital Video Broadcasting) je v současnosti nejpokročilejší systém pozemního digitálního vysílání. Využívá moderní modulační a kódovací techniky, které umožňují efektivně využít stávající frekvenční pásma pro přenos audia, videa a datových služeb jak na pevná, tak i na přenosná a mobilní zařízení.
Italská společnost Screen Service Broadcasting Technologies je světoznámou společností zaměřující se na kompletní řešení pro potřeby vysílacích společností. Více než 20 let zkušeností a tisíce spokojených zákazníků umožnilo Screen Service stát se jednou z vedoucích společností na trhu s digitálními televizními technologiemi (více viz http://www.screen.it).

Screen Service využívá dlouhodobých zkušeností týmu z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR (ÚTIA) v oblasti pokročilých algoritmů pro digitální zpracování signálu a jeho znalostí efektivní implementace takových algoritmů v rekonfigurovatelném hardwaru. V rámci tohoto projektu dává Screen Service k dis­pozici hardwarovou platformu, zatímco úlohou ÚTIA je vývoj a testování algoritmů vhodných pro hardwarovou implementaci spolu s návrhem a verifikací fyzické vrstvy přijímače DVB-T2. Tato spolupráce představuje významný krok v aplikaci inovativních metod v jejich průmys­lovém využití.

„Společnost Screen Service vyrobila první DVB-T2 vysílač na světě pouze dva měsíce poté, co byl v červnu 2008 zveřejněn nový digitální standard. Zařízení, které navrhla, plně tomuto novému standardu odpovídá. Patří do řady SWDT vysílačů [softwarově definovaný vysílač, pozn. autora] a umožňuje vysílání signálu všech standardů jak analogových, tak digitálních s použitím jediného fyzického zařízení. To zaručuje klientům, kteří si v minulosti podobné zařízení koupili, že mohou využít stejné zařízení pro vysílání v nových standardech, i přímou kontinuitu do budoucna. Nedílnou součástí spolupráce s ÚTIA je vzájemné předávání znalostí a zkušeností ohledně OFDM přijímačů, obzvláště při využití nových teoretických metod a algoritmů v telekomunikačním průmyslu,“ uvedl Mike Bargauan, ředitel divize R&D ve společnosti Screen Service Broadcasting Technologies.

Výzkumné aktivity ÚTIA se soustřeďují na vědy o řízení a informační vědy, především na teorii systémů, zpracování dat a náhodných procesů z pohledu matematického modelování, rozhodování, automatického řízení a zpracování signálu. Snahou ústavu není pouze vypořádat se s teoretickými aspekty návrhu algoritmů, ale také pomoci průmyslovým partnerům s řešením implementačních problémů v celé jejich složitosti. Více informací naleznete na webových stránkách http://sp.utia.cz.

MILAN TICHÝ,
Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i.