Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > listopad  > Osobnost

Pocta Eduardu Hálovi

K uctění památky prof. Eduarda Hály se vedení ústavu rozhodlo zhruba před deseti lety pořádat každoročně pamětní Hálovu přednášku, k jejímuž pronesení jsou zváni vynikající světoví odborníci v oborech, které se v ústavu studují. Při příležitosti desáté Hálovy přednášky odhalili bustu prof. E. Hály ve vestibulu Ústavu chemických procesů její autor prof. Zdeněk Herman (na snímku vlevo) z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., a Jiří Hanika, ředitel ÚCHP AV ČR, v. v. i.
Bustu prof. E. Hály ve vestibulu Ústavu chemických procesů její autor prof. Zdeněk Herman (na snímku vlevo) z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., a Jiří Hanika, ředitel ÚCHP AV ČR, v. v. i.
Bustu prof. E. Hály ve vestibulu Ústavu chemických procesů její autor prof. Zdeněk Herman (na snímku vlevo) z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., a Jiří Hanika, ředitel ÚCHP AV ČR, v. v. i.
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Busta prof. E. Hály
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Profesor E. Hála, vynikající fyzikální chemik, proslulý zejména svými fundamentálními pracemi v oboru rovnovah kapalina-pára, se významnou měrou zasloužil o rozvoj oboru fázových rovnovah v celosvětovém měřítku.
Jeho vědecká a pedagogická činnost začala krátce po druhé světové válce na katedře fyzikální chemie VŠCHT v Praze. Bohužel, v roce 1958 byl (tehdy ještě) doc. E. Hála, stejně jako celá řada jiných vynikajících pedagogů, přinucen rozhodnutím prověrkové komise opustit VŠCHT. Odešel do Ústavu fyzikální chemie ČSAV do „Máchovky“, kde s malou výzkumnou skupinkou ve velmi stísněných prostorových podmínkách pokračoval ve své vědecké práci. V té době se v ÚFCH začínala zkoumat problematika adsorpce a absorpce oxidu siřičitého. Prof. Hála se se svými spolupracovníky zaměřil na absorpci oxidu siřičitého ve vodě a zejména ve vodných roztocích amoniaku. Úspěšně byla modifikována experimentální technika měření rovnovah v soustavách elektrolytů, ale jako dosud neřešený problém se ukázala korelace dat soustav obsahujících elektrolyty. Prof. Hála se ujal tohoto úkolu a v krátké době vypracoval obecnou korelační metodu pro korelaci dat rovnováhy v soustavách elektrolytických složek. Krátce před dokončením novostavby ÚTZCHT v Suchdole přesvědčil tehdejší ředitel ústavu prof. V. Bažant E. Hálu, aby se svou malou skupinou opustil Ústav fyzikální chemie ČSAV a vytvořil jádro nové Laboratoře chemické termodynamiky. A tak se v roce 1964 skupina chemické termodynamiky odstěhovala do nových prostor ÚTZCHT do Suchdola. Výzkumná práce na novém pracovišti zahrnovala zejména původní problematiku rovnovah kapalina-pára v soustavách neelektrolytů i elektrolytů. Vedle toho se již začala rýsovat i nová problematika – statistická termodynamika, která později vedla k vytvoření samostatné skupiny statistické termodynamiky.
Jan Genzer z North Carolina State University, USA.
Jubilejní, desátou Hálovu přednášku „Soft Material” Surface Engineering: From Flexible To Gradient Surfaces přednesl 10. 10. 2008 Jan Genzer z North Carolina State University, USA.
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

V několika dalších letech byl prof. Hála jako význačný odborník širokého rozhledu nejen v oboru fyzikální chemie, ale i jako uznávaná osobnost stále více pověřován řídícími a organizačními úkoly, navzdory tomu, že nikdy nebyl členem strany. Byl jmenován zástupcem ředitele ústavu a po smrti prof. Bažanta po určitou dobu řídil ústav. Pak následovalo zvolení akademikem a členem prezidia ČSAV. K tomu přistoupilo členství v redakčních radách a funkce v nejrůznějších výborech a komisích. Nicméně i při tomto enormním pracovním vytížení pokračoval nejen ve výzkumné práci, ale i v pedagogické činnosti na VŠCHT a při výchově mladé generace vědeckých pracovníků na ÚTZCHT. A jako řádný profesor se vrátil za katedru na VŠCHT, aby přednášel statistickou termodynamiku pro studenty této specializace.
Prof. Hála zemřel 28. srpna 1989, krátce před svými sedmdesátými narozeninami. Teprve tváří v tvář této skutečnosti jsme si uvědomili, čím pro nás byl a co jsme ztratili. My, kteří jsme měli to štěstí, že jsme s ním mohli řadu let spolupracovat, na něj budeme stále vzpomínat s vděčností, nejen pro jeho odborné kvality, brilantní nápady a zanícení pro fyzikální vědy, ale i pro jeho moudré, lidsky hřejivé a laskavé jednání.

Jan Linek,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.