Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > říjen  > Knihy

Vybrané publikace Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i.

VYDANÉ V ROCE 2007

Lukáš Linek, Jan Outlý, Gábor Tóka, Agnes Batory (eds.)
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2004
Práce zahrnuje celkem 15 studií. První tři se zabývají vztahem mezi voliči a politickými stranami z hlediska reprezentace. Druhá skupina studií zkoumá, co vede voliče k tomu hlasovat určitým způsobem a proč se voleb vůbec účastní. Třetí analyzuje stranický systém Evropské unie a vliv voleb do Evropského parlamentu na národní stranický systém. Poslední čtyři studie se věnují volbám do Evropského parlamentu v České a Slovenské republice.
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2004

Václav Houžvička, Lukáš Novotný (eds.)
OTISKY HISTORIE V REGIONÁLNÍCH IDENTITÁCH OBYVATEL POHRANIČÍ
Sebedefinice a vzájemné vnímání Čechů a Němců v přímém sousedství

Publikace shrnuje výsledky empirického šetření v rámci mezinárodního vědeckého projektu Otisky historie v regionálních identitách obyvatel pohraničí. Sebedefinice a vzájemné vnímání Čechů a Němců v přímém sousedství, který v letech 2003 až 2005 realizovalo výzkumné oddělení České pohraničí Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., společně s Centrem pro užitý politický výzkum Univerzity Ludwiga Maximiliana v Mnichově.
OTISKY HISTORIE V REGIONÁLNÍCH IDENTITÁCH OBYVATEL POHRANIČÍ

Tomáš Lebeda, Lukáš Linek, Pat Lyons, Klára Vlachová et al.
VOLIČI A VOLBY 2006
Kniha Voliči a volby 2006 je první svého druhu, která detailně analyzuje volební chování, v tomto případě ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Autoři v ní zkoumají, které skupiny občanů a proč se voleb zúčastnily a proč se rozhodly právě pro ty strany, které volily. Hledají motivační zdroje a příčiny jednotlivých volebních rozhodnutí.
VOLIČI A VOLBY 2006

Marcela Linková (ed.), Hana Havelková, Drahomíra Kraťková, Jana Motyková, Tereza Stöckelová, Soňa Štrbáňová, Hana Tenglerová
TRANS/FORMACE: GENDER, VĚDA A SPOLEČNOST
Publikace vznikla v rámci mezinárodního projektu WS Debate a svým zaměřením přispívá k diskusi o postavení žen v české vědě. Problematiku zasazuje do širšího rámce historického a sociálně-ekonomického rozvoje, což umožňuje uchopit problém nízkého zastoupení žen ve výzkumu a vývoji v rámci celospolečenského nastavení rolí žen a mužů a poukázat na poměrně krátké trvání tohoto uspořádání rolí, které však většina z nás vnímá jako „tradiční“ a neměnné.
TRANS/FORMACE: GENDER, VĚDA A SPOLEČNOST