Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Hlávkova nadace ocenila nejlepší vědecké publikace

Nadace Český literární fond společně s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ocenily 20. června 2011 na lužanském zámku, kde mecenáš Josef Hlávka žil, nejlepší vědecké knihy za loňský rok. Renomované ceny podporují původní vědecké práce již od roku 1993. Letos porota vybírala z několika desítek titulů, vítězové jednotlivých kategorií získali finanční prémii ve výši 45 tisíc korun.

luzany_03.jpg
 

Cenu za nejlepší odbornou knihu v oboru společenských věd převzala dr. Jana Hubková za dílo Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky (FF UK a nakl. Togga), které nás zavádí do dramatické doby počátku třicetileté války a je průvodcem po labyrintu myšlenkového světa 17. století. Autorka představuje jak historii a funkce letáku jako komunikačního média v českém a německém jazykovém prostoru, tak galerii podob Fridricha Falckého, kterou vytvářeli česko-falčtí i císařští autoři, rytci, tiskaři a nakladatelé první třetiny 17. století. 
 

 
oblasti věd o neživé přírodě si přízeň poroty získala publikace Luminiscenční spektroskopie II. (Nakladatelství Academia), jejíž autoři prof. Ivan Pelant a doc. Jan Valenta zpracovali dynamický vývoj v oboru nanotechnologií z hlediska unikátních optických vlastností polovodičových nízkodimenzionálních struktur: kvantových jam, drátků a kvantových teček – nanokrystalů. Cenu v  oblasti lékařských věd získali MUDr. Daniel Nalos a MUDr. Dušan Mach za publikaci Periferní nervové blokády pro klinickou praxi včetně ultrazvukového navádění (Grada), která přináší přehled možností regionální anestezie periferních nervů s využitím kontroly zavádění pomocí nejmodernějších ultrazvukových přístrojů. Tradiční Hlávkovy ceny se loni rozrostly o Cenu Milana Sojky. Letos ji Národohospodářský ústav Josefa Hlávky a Vysoká škola ekonomie a managementu udělily dr. Josefu Bendovi za knihu Restituce majetku bývalých šlechtických rodů po roce 1989.

Text a Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
 

23.6.2011