Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Polární expedice na Svalbard 2011

Pracovníci a studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s kolegy z Botanického ústavu AV ČR, Biologického centra AV ČR a Masarykovy univerzity v Brně se v době od 3. července 2011 do 3. října 2011 účastní další polární expedice na Svalbard.

antarktida_01.jpg antarktida_02.jpg antarktida_03.jpg antarktida_04.jpg antarktida_05.jpg antarktida_06.jpg antarktida_07.jpg

Foto: Archiv Centra polární ekologie  

 

Cílem expedice pro letošní sezónu je vedle organizace kurzu pro studenty v červenci především pokračující práce na již započatých experimentech a měřeních. Např. experiment s otevřenými skleníčky (tzv. open top chambers), které simulují vliv modelovaného oteplení atmosféry na biodiverzitu lokální tundrové vegetace (především řas, sinic a mechů) a zároveň umožňují sledovat fyziologické reakce rostlin na tuto disturbanci. Vedle pokračujících aktivit bude letos startovat monitoring bilance ledovce Bertil.

Výzkumná stanice se nachází v oblasti zálivu Petunia – Billefjorden, Isfjorden asi 60 km severně od správního střediska Svalbardu – Longyearbyenu. Je jednou z nejseverněji položených vědeckých základen, leží téměř na 79° s. š. (GPS souřadnice stanice: 78°40´N, 16°30´E).

-red-


Informace z centra výzkumu v průběhu prázdnin naleznete na webu Jihočeské univerzity ve složce Vnější vztahy – Novinky – http://www.jcu.cz/public-relations/news/.

 

3.7.2011