Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Akademická prémie pro Jiřího Homolu a Martina Hofa

Letošní Akademickou prémii, o jejímž udělení rozhoduje předseda Akademie věd ČR, obdrželi 30. června 2011 prof. Martin Hof z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., a doc. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i. Praemium Academiae je výběrová finanční podpora vynikajícím vědcům z Akademie věd ČR. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě.

Předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš (uprostřed) s nositeli letošní Akademické prémie doc. Jiřím Homolou (vlevo) a prof. Martinem Hofem.

 

   

Prémii, která se uděluje na dobu šesti let na základě dosažených vědeckých výsledků a s ohledem na perspektivu dalšího vědeckého přínosu nositele, představuje finanční podpora do výše pěti milionů korun ročně. Jsou v ní zahrnuty neinvestiční prostředky na věcné náklady výzkumu, investiční prostředky pro pořízení přístrojů a mzdové prostředky pro nositele a jím vybrané spolupracovníky.

 
prof. Martin Hof z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR
 

Výzkumná práce skupiny prof. Martina Hofa je založena na stálém zlepšování špičkových fluorescenčních technik. „Ačkoliv si většinu přístrojů sestavujeme sami, je potřeba investovat do nákupu jednotlivých komponent, například laserů, částí detektorů, optických součástek či částí mikroskopu. Takže více než třetinu celé prémie plánujeme využít na vybavení našich laboratoří. Další finance budou použity na rozšíření našeho týmu, tedy na platy dvou až tří mladých vědců. Poslední část financí pokryje tzv. materiální položky nutné pro zajištění našeho experimentálního výzkumu,“ upřesnil prof. Martin Hof.

 
apremie_08.jpg
Doc. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR

Doc. Jiří Homola se zabývá výzkumem biosenzorů, především optických, založených na excitaci povrchových plasmonů. „Finanční podpora spojená s Akademickou prémií bude využita k výzkumu fotonických nanostruktur s povrchovými plasmony pro novou generaci optických biosenzorů. Ty umožňují rychlou a extrémně citlivou detekci biologických látek, což významně napomáhá lékařské diagnostice a kontrole kvality potravin,“ vysvětlil doc. Jiří Homola.
 
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin AV ČR

1.7.2011