Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Téma měsíce

MOŘSKÝ SVĚT V NOVÝCH HRADECH

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Mezinárodní konference Aquafluo 2007 zaměřená na metody měření fluorescence chlorofylu, a zejména na jejich použití při studiu fotosyntetických mikroorganismů ve vodním prostředí se konala ve dnech 28. května až 1. června 2007 v prostorách Akademického a univerzitního centra v Nových Hradech. Šlo zatím o největší akci pořádanou v nově zrekonstruovaném areálu zámku v Nových Hradech, na jejíž organizaci se podílely Mikrobiologický ústav AV ČR spolu s Ústavem systémové biologie a ekologie AV ČR a s Ústavem fyzikální biologie Jihočeské univerzity.

Setkání se zúčastnilo přes 120 odborníků a studentů ze 24 zemí celého světa. Program doprovázely i praktické workshopy, na kterých se předváděly jednotlivé fluorescenční techniky. Přednášky a postery se věnovaly tématům, jako je vliv zvyšující se koncentrace CO2 na fixaci dusíku ve vodním prostředí, mapování oblastí oceánů, jež jsou limitovány nedostatkem železa, výzkum mechanismu odumírání korálů nebo měření fotosyntetické aktivity ze satelitů. Ve všech těchto studiích zastává metoda fluorescence chlorofylu důležitou roli.

Biofyzikální metody založené na měření fluorescenční emise fotosyntetických pigmentů se s výhodou uplatňují při studiu fotosyntézy řas a sinic ve vodním prostředí, v mořích i sladkých vodách. Díky vysoké citlivosti a možnosti měření přímo ve vodním prostředí umožňují fluorescenční metody získat jedinečnou informaci nejen o fotosyntetické aktivitě fytoplanktonu, ale též o přítomnosti a působení různých stresů, například o nedostatku živin či poškození UV zářením. Toto poznání má velký význam, protože fytoplankton se asi polovinou podílí na celkové primární produkci naší planety.

Vědci z České republiky mají v daném oboru dobré renomé. Laboratořím pořádajících institucí se podařilo v těsné spolupráci s brněnskou firmou Photon Systems Instruments, s. r. o., vyvinout několik nových metod měření fluorescence chlorofylu, které nalezly využití i na řadě zahraničních pracovišť. Mezi tyto metody patří fluorescenční kinetický mikroskop pro sledování fotosyntézy jednotlivých buněk nebo ultracitlivá metoda sledování aktivity fotosyntetických bakterií. Přístroje se používají nejen v laboratořích, ale také při oceánografických expedicích po celém světě.

ONDŘEJ PRÁŠIL,
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.